Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


"Hastalık engel değil, son nefese kadar Allah rızası için çalışacağım "

Hastalık engel değil, son nefese kadar Allah rızası için çalışacağım


Ömrünün yarısını hasta geçiren, vücudunun her gün kendisini biraz daha terk ettiğini, kaslarının gram gram uzaklaştığını gören bir insan Didem Top.



Genç yaşına rağmen günden güne takatini kaybeden bedeniyle birlikte dünyaya ait her türlü zevkin, isteğin, yerleşme emelinin de yitip gittiğini fark ediyor. Bu yüzden, her güne son günmüş gibi başlıyor, her konuşmasını son sözleriymiş gibi itinayla yapıyor ve hiç yılmadan hizmete devam ediyor. Annesinin yardımıyla attığı küçücük adımların götürdüğü her yerde öğrenci yetiştirmekten, yoksula yardım etmekten, dünyanın öteki ucundaki yetime sahip çıkmaktan, Allah'ı layıkıyla tanıyıp bilmek gerektiğinden bahsediyor. Didem Hanım'ın ebedi âleme döndükçe aydınlanan yüzünden, hasta haline rağmen insanlara iyilik yapabilme azminden yeni bir güç alıyor çevresindekiler. Tedavisi henüz bulunmayan Becker tipi Musküler Distrofi (kas erimesi) hastası olan Didem Hanım'ın, hastalığını kabullenip hayata küsmeden, insanlığa faydalı olma niyetiyle yaşaması hepimiz için ders alınması gereken bir örnek.

Ailesi hastalığını fark ettiğinde 12 yaşında imiş Didem Hanım. Otopedik ayakkabı giymesi önerilmiş. Ardında da çelik korse verilmiş. Nihayet 4 sene sonunda 9 Eylül Üniversitesi'nde yapılan inceleme ve testlerle hastalığına kesin teşhis konulmuş.

Hastalar risalesi ilaç oldu

Hastalığına tam teşhis konulmadan önce arkadaşları, Hastalar Risalesi adlı eseri hediye eder Didem Hanım'a. Kitabı okudukça hastalığını bir rahmet ve kendisini Rabb'ine yaklaştıracak bir vesile olarak görmeye başlar. Bu düşüncenin verdiği güç ile, teşhis kesinleşince üzülen ailesini yine o teselli eder. İmam hatip lisesini okul birincisi olarak bitirir. Akdeniz Üniversitesi Kimya Bölümü'nü kazanır ve Antalya'ya gider. Burada kendi derslerinin yanında çevresindeki öğrencilere ders çalıştırır, maddî imkânı olmayanlara burs toplayabilmek için organizasyonlar yapar. Bu arada otobüse inip binmesi, 4. katta olan sınıfına gitmesi iyice zorlaşmıştır. Babası bütün imkanlarını bir araya getirip küçük bir araba alır. Bir arkadaşı da şoförlüğünü yapar. Bu şekilde okulunu derece ile bitirir. Ancak çevresinde çok sevildiği için ısrarlar üzerine bir yıl daha kalır bu şehirde. Yardımsız yürüyemeyecek hale gelince 1999'da İzmir'e döner.

Sosyal hayatın içinde, çevresindekilere iyilik ve hayır yapma adına bir şeyler anlatma derdinde olan Didem Hanım'a, evde eli kolu bağlı oturmak çok zor gelir. "Tek isteğim Allah rızası için insanlara faydalı olabilecek bir şeyler yapabilmekti. Çok şükür kendime istediğim gibi bir çevre buldum." diyen Didem Hanım'a evden ne kadar sıklıkla çıktığını soruyorum. "Ne kadar sıklıkla girdiğimi sormalısınız." diyor ve haftanın her günü bazen akşamları bile dışarıda olduğunu anlatıyor. Arkadaşlarıyla hadis, tefsir gibi kitap okuma günleri yapıyor. Bu arada imkanlarını birleştirip çevresini de teşvik ederek fakir öğrencilere burs veriyorlar. Kermes düzenleyip yaptıkları çeyizlikleri satarak yoksul ailelere yardım ediyorlar.

Allah beni ayakta tutuyor

Yardım ve hizmet deyince Didem Hanım'ın hastalığını unuttuğunu belirten annesi Hasibe Hanım şöyle konuşuyor: "Özel oturmaya gitse bir kat da olsa merdiven çıkmaz ama hizmet için olunca çıkar. Hizmet deyince güç kazanıyor sanki." İşlerinin yoğunluğundan dolayı haline üzülmeye vakit bulamadığını söyleyen Didem Hanım ise şunları söylüyor: "Hastalar ve ihtiyarlar kardeştir. Dünyaya karşı uzun vadeli isteklerim yok. O yüzden Allah'ın nasip ettiği her günü insanlara bir faydam dokunsun diye geçiriyorum. Bazen çok zorlanıyorum ama yine kalkıyorum ayağa. Allah beni ayakta tutuyor."

Becker musküler distrofi nedir?

Kas erimesi diye bilinen musküler distrofi'nin birkaç türü var. Becker musküler distrofi diğer türlerine göre daha geç başlar ve daha yavaş seyreder. Aslında vücuttaki kaslarda erime olmaz ama merkezî sinir sisteminden uyarı alamayan kas hücreleri görevini yapamaz. Kas dokusu çalışmaz. Kol ve bacak gibi hareketlerimizi kontrol eden iskelet kaslarını etkiler. Kalp kası istemsiz çalışsa bile istemli kaslarla aynı yapıda olduğu için hastalıktan etkilenir. Genetiktir. Erkek çocuklarını çok daha sık ve ağır tutar. Kadınlarda daha hafif seyreder. Başlangıç yaşı 2-16 yaşlar arasıdır. Bu hastalar 30'lu yaşlara kadar yürür.



Şemsinur Özdemir

:'( :'( RABBİM şifa versın bu guzel kardeşımıze ve kardeşlerımıze ..

cok duygulandım kardeşımız hergun ahıretı ıcın calısırken onca gucluk ıcerısınde bızler bugun ALLAH ıcın ne

yapıyoruz?Harıka bır paylasımdı .donup donup okumak ısterım ..cok teşekkurler

Amin... :'( :'( :'(
Rica ederim Zambak...
Değerli yorumun için ben teşekkür ederim kardeşim...
Haklısın dönüp dönüp okunması gereken bir makale, Didem kardeşimiz böyle rahatsızken bile elinden tevekkülü bırakmamış, biz bu sağlam halimizle acaba onun kadar olabildik mi ? :-[


Engelliler Köşesi

MollaCami.Com