Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


"Baklava'nın Tescili Gaziantep'in"

BAKLAVA"NIN TESCİLİ GAZİANTEP'İN


[img width=575 height=475]http://www.asinagaziantepmutfagi.com/baklava/baklava1.jpg[/img]


Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında ''milli tatlı'' tartışmasına neden olan baklavanın tescilini aldı. GSO'nun 28 Mart 2005'te ''Antep baklavası'' ibaresinin coğrafi işaret olarak tescili için başvuruda bulunduğu Türk Patent Enstitüsü, tescili verdi. Resmi Gazete'de yayınlanması sonrasında herhangi bir itiraz gelmediği için tescil resmi olarak kesinleşti.
Antep baklavasının geleneksel Türk mutfağına ait bir tatlı olduğu, Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmış olduğu kabul edilen tescilde hamurunun inceliğinden içine ne kadar fıstık konulacağına, şerbetinin kıvamından fırında ne kadar süre pişirileceğine kadar üretiminin her aşamasına standart getirildi.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Antep Baklavası'' ibaresinin coğrafi işaret olarak tescili için 28 Mart 2005'te Türk Patent Enstitüsüne başvurduklarını, 27 Nisan 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandığını ve 6 aylık ilan süresi boyunca bir itiraz gelmediği için tescilin kesinleştiğini bildirdi. Ürünün adının ''baklava'' ve coğrafi işaretin adı ''Antep Baklavası'' olarak tescil edildiğini ifade eden Koçer, ''Rumlar, baklavaya sahip çıkmazdan 1,5 yıl önce biz yola çıkmıştık. Şu anda tescil oldu. Resmi Gazete'de yayınlanan üretim metodu, antep fıstığı, şerbetine kadar tarifi ve kullanılacak tepsisine kadar her şeyiyle tescilini aldık'' dedi.

Nejat Koçer, Kurban bayramından sonra, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılımıyla bakanlıkta tören düzenleyeceklerini söyledi. Baklavanın, marka şehir Gaziantep'in çok önemli bir değeri olduğunu vurgulayan Nejat Koçer, ''GSO olarak, baklavanın uluslararası tescilini de hemen yaptıracağız'' dedi.

-''KIBRIS RUM KESİMİNE BİLE BAKLAVA İHRAÇ EDİYORUZ''-

Gaziantep'in baklava ile özdeşleşen bir kent olduğunun altını çizen Koçer, Gaziantep'te baklava imalatçılarının dededen toruna geçen 350 yıllık geçmişi bulunduğuna, Türkiye'nin en eski ve meşhur baklava ustalarının Gaziantepli olduğuna, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın her tarafından baklavacılık yaptıklarına dikkat çekti.

GSO Başkanı Koçer, baklavanın Türkiye'nin milli tatlısı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Bugün Gaziantep'ten baklavacılarımız Kıbrıs Rum kesimine, Yunanistan'a, AB ülkelerine, Rusya'ya ve Suriye'ye bile baklava ihraç ediyor. Kıbrıs Rum kesimine cevap verilmiş oluyor; baklava, Türkiye'de ulusal bir patente sahip. Bundan sonraki aşamaları da geçtikten sonra zaten artık kimse sahip çıkamaz. Onlar istedikleri kadar bizim 'milli tatlımız' desinler. Birileri kendi tatlısı gösterdi diye milli tatlıları olması mantıksız. Burada önemli olan bir tescilin olması. Yapılış biçimi itibariyle de bir tescile sahip. Herkesin yaptığı baklava, baklava değil. Baklava, Gaziantep'in ürettiği baklavadır ve Türkiye'nin milli tatlısıdır. Yurt dışında da Gaziantep'in simgesi haline geldi. Baklava söylendiğinde, Gaziantep akla geliyor. Bu şehrin insanları kendi ürünlerini, kendi ellerinde taşıyarak bu noktaya getirdi. Gaziantepli bir yere gittiği zaman eli boş gitmez; baklavasını, fıstığını muhakkak yanında götürür. Baklava, insanlar arasında tatlı bir diyalog da sağlıyor.'' Baklavanın tescilini almalarının 2,5 yıl sürdüğüne dikkati çeken Nejat Koçer, bu sürecin kısaltılması, Türkiye'nin değerlerine sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.

-ANTEP BAKLAVASININ İNCELİKLERİ-

Resmi Gazete'de ürünün tanımı; ''Antep Baklavası geleneksel Türk mutfağına ait bir tatlıdır. Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmıştır. Ürün çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip, üzerine şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilen tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır'' diye yapıldı.

Antep Baklavasının hammaddeleri de şöyle sıralandı:
Hamur: Sert buğday unu, sade yağ, (saf tereyağı), yumurta ve tuzdan elde edilen sert buğday hamuru.
Şerbet: Şeker veya tatlandırıcı (diyabetik türü için) elde edilen şerbet.
Kaymak: İrmik ve sütten elde edilen kaymak.
Nişasta: Buğday nişastası.
Fıstık: Ağustos ayının ilk haftasında daha yeni yeni olgunlaşan ve halk arasında ''firik veya boz-iç'' diye tabir edilen koyu yeşil renkli aroması yoğun Antep fıstığıdır.
Sade yağ: Keçi sütünden elde edilmiş ve tuz ve diğer içeriğinden arınarak yüzde 99.9 yağ barındıracak şekilde hazırlanmış saf tereyağıdır.
Kaymak: Keçi, koyun veya inek sütünün 105-108 C derecede kaynatılıp, içine irmik katılarak elde edilir. (1000 gram süte 100 gram irmik)
Un: Sert buğdaydan elde edilmiş undur.
Pişirme: 30-45 dakika sürekli çevrilerek, 200-300 C derece, tercihen meşe odunu ağacının ateşinde, taş fırınlarda pişirilmektedir.

ÜRETİM TARİFİ:

Un ile yumurta (1 kilogram unda 2-4 adet yumurta), tuz (1 kilogram 10 gram kaya tuzu) ve su ile karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Hamur, 50-100'er gramlık bazılar şeklinde açılır, kenarları kesilerek inceltilir. Bazıların en az 9-11-13-15 tanesi bir oklavaya sarılarak aralarına buğday nişastası eklenir. Hamur, 1-1,5 metre enine ve 2 metre boyuna gelene kadar inceltilir. Daha önceden sade yağla yağlanmış tepsiye en az 15-20 kat hamur konulur. Hamur katları aralarına sade yağ serpiştirilerek tepsiye döşenir. Daha önceden hazırlanmış ve soğutulmuş kaymak, ince tabaka halinde hamur üzerine yatırılır. Onun üzerine Antep fıstığı serpiştirilir. Bunun üzerine yeniden en az 15-20 kattan oluşan hamur katmanları konulur, aralarına sade yağ serpiştirilerek üst bölümü yapılır. Hamurun kenarları düzeltilir. Bu aşamadan sonra baklava dilimlenir, yağ verilir. Fırına verilen baklava Tepsisi 30-40 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan baklava üzerine 102-110 Cø derece kaynar şerbet dökülür.




GSO Haber


[img width=575 height=475]http://www.asinagaziantepmutfagi.com/baklava/tatli_tabagi.jpg[/img]

çok şekerrrrrrrr yersem şekerim kaça katlanır acaba bilmek istemem:(((((((((

:)
Fazla yemediğin müddetçe, Allah'ın izniyle İnşallah hiç birşey olmaz Hak Yolcusu... ::)

evet evet çok dikkat etmek lazım
ama sağlıklı olana çok güzel bir tatlı heleki
birde yanında maraş dondurması varsa deyme gitsin..

bu yapılırmı firdevs27 kardeşim.. :P
ben baklava yı çok sevmem ama buna dayanamam. :o ;D



bu yapılırmı firdevs27 kardeşim.. :P
ben baklava yı çok sevmem ama buna dayanamam. :o ;D


Eeeee Şifa, Antep baklavası bu,
diğer baklavalarla karşılaştırılamaz bile,
baklava sevmeyen biri bile, bu görüntüyü görünce dayanamıyor... 8) 8) 8) 8)
Sen bi de canlısını gör, hayran kalırsın... ;) ::)


evet evet çok dikkat etmek lazım
ama sağlıklı olana çok güzel bir tatlı heleki
birde yanında maraş dondurması varsa deyme gitsin..


Buyur Hak Yolcusu, baklavanın yanında Maraş dondurması... ;)

ayyy can kardeş çok tşk ederim

cennettede böyle olacak inşallah hemen düşününce gelecek..:))))

bunu bana nasıl yaparsın fırdevs :'( hem baklava hem dondurma :)

teşekkurler

Rica ederim Hak Yolcusu ve Zambak...
Rabbim dünyada olduğu gibi, ahirette de bizi kardeş eylesin...


Rabbim dünyada olduğu gibi, ahirette de bizi kardeş eylesin...
amiin.inş

vay vay vay hemşo yüne yaptın yapacagını

inanırmısınız bir hafta önce antepteydim


vay vay vay hemşo yüne yaptın yapacagını

inanırmısınız bir hafta önce antepteydim


Eeeeee Antepli olmanın farkı, bu olsa gerek... 8) 8) 8)

İyi yapmışsın, Antep hasretini bir nebzede olsa gidermişsindir İnşallah... ;)
Benim ayaklar Antebimden başka bir şehre gidemiyor yaw, ::) senin ayakların nasıl Ankaraya gitti... ::)

ekmek davası
ben de istemezdim ama


ekmek davası
ben de istemezdim ama


::)

Allah yar ve yardımcın olsun...

amin cümlemizben


Molla Cami Mutfağı

MollaCami.Com