Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Receb-i Serif

4 Temmuz 2008
Muhtere m Muminler!
Bu haftaki hutbemiz RECEB-İ ŞERİF hakkindadir.

Mübârek recep ayına dun gece idrak ettigimiz Regaib Kandili ile baslamis bulunuyoruz. “Eşhuru hurum”dan olan bu ay, Şehrullah yani Allahu Teâlâ’nın ayıdır. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çok iltica etmelidir.Recep ayinda iki kandil vardır:İlk cuma gecesi Regâib Kandili,Yirmiyedinci gecesi Mî’rac Kandili`dir.Hürmet edilmesi gereken dört kıymetli aydan birisidir. Kur'an-ı kerimde mealen soyle buyruluyor:
(Allah’ın, gökleri ve yeri yarattığı günden beri, ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü, haram olan (yani hurmet edilmesi icabeden) aylardır.) (Tevbe 36) Bu dort aydan biri de Receb-i Seriftir.Enes b. Malik r.a Rasûlüllah (s.a.s) efendimizin şöyle buyurduğunu anlatiyor:
"Bir kimse, bu haram aylarda Perşembe, cuma, cumartesi günü pespese üç gün oruç tutar ise, Allah'ü Têâlâ onun için dokuz yuz yüz senelik ibadet sevabı yazar. "
Resulullah efendimiz, Receb ayına çok değer verir ve "Ya Rabbi, Receb ve Şaban ayinı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" diye dua ederdi.
Recep ayının 1’inci günü oruç tutanlara 3 senelik, 2’nci günü oruç tutanlara 2 senelik, 3’ncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevâbı verillir. Bu, hadîs-i şerîf ile sâbittir. Üç günden sonra her gününe birer ay oruç sevâbı verilir.Bu ayin 13, 14, ve 15’inci günlerinde oruç tutanlar,Eyyam-i Biyz`da oruc tutma bu sünnetini de yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulurlar.
Bu ayi oruc tutarak ihya etmenin faziletini Peygamber Efendimiz soyle ifade buyuruyor:"... Receb ayında 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allahü teâlâ istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, "Geçmiş günahların affolundu” der. "

Sahabe-i Kiramdan Hz.Sevban (r.a) rivayet ediyor: "Resülüllah (s.a.v) ile yürüyorduk. Bir kabristana uğradık. Orada Allah Resulü (s.a.s) biraz durdu ve şiddetli bir şekilde ağlayıp, bana dönerek şöyle buyurdu:"Ey Sevban! Burada yatanlar azap görmekte idiler. Allah'a dua ettim de, onların azaplarını hafifletti. Ey Sevban! Eğer bunlar Recep ayında bir gün oruç tutsalar ve onun bir gecesini ihya etselerdi, kabirlerinde azap görmeyeceklerdi."
Peygamber Efendimiz Receb-i Serif ayini oruclu gecirmenin sevabini anlatirken, yaşlı biri kalktı Rasûlüllah (s.a.s) efendimize halini şöyle anlattı:
- Ya Rasûlüllah! Ben Receb ayının tümünü oruçlu geçiremem.Buna gücüm yetmez.
Bunun üzerine, Rasûlüllah (s.a.s) efendimiz şöyle buyurdu:
-" O halde, basindan bir gün, ortasından bir gün, sonundanda bir gün tutarsın.Böyle yaptigin taktirde ayın tümünü oruçlu geçirmiş olursun.
Zira, yapılan iyilikler on misli sevap getirir."

Muhterem Muslumanlar
Bu ayda tutacagimiz oruclar ayni zamanda tevbelerimizin kabulune vesile olacaktir.
Hz. Hasan r.a. Efendimiz soyle buyuruyor:"Receb ayında oruç tutunuz. Zira receb ayında tutulan oruç Allah'ü Têâlâ'nın tevbeleri kabul buyurmasına bir sebeptir."Dolayisi ile bu ayi tevbe-istigfarla da ihya etmeliyiz.
Peygamber Efendimiz soyle buyuruyor:"Receb ayında Allahü teâlâya çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlânın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. "

Abdulkadir Geylani Hazretleri de;
"Receb ayı , Allah'ü Têâlâ dan gelecek mağfiretlere tahsis edilmiştir"buyurmaktadir.Bu sebeple Receb-i serif ayinda tevhid,istigfar ve salevat-i serife okumayi ihmal etmemelidir.
Receb-i Serif ayini ihlas-i serif okuyarak da ihya etmeliyiz.Bu ay Cenâb-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu için yalnız Zât-ı İlâhi’yi bildiren İhlâs Sûresi’ni çok okumak lâzımdır. Bilhassa bu aya hürmet olarak, ayrıca günde 11 defa İhlâs-ı Şerif okumaya devam etmelidir.Ayrica yapabilenler icin Recep ayında her gün, başında ve sonunda 7’şer Fâtiha okumak suretiyle 100 İhlâs-ı Şerif okumak da çok sevaptır.

Muhterem Muslumanlar!
Receb-i Serifin; 1’i ile 10’u arasında, 11’i ile 20’si arasında ve 21’i ile 30’u arasında olmak üzere sadece birer defa kılınacak 10’ar rek’at Hâcet namazı vardır. Bu namaz, mü’min ile münâfığı ayırır. Bu 30 rek’at namazı kılanlar, hidâyete ererler. Münâfıklar bu namazı kılamazlar. Bu namazı kılanın kalbi ölmez. Bu 30 rek’at namaz Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz’in berberi, Selmân-ı Pâk (r.a.) hazretleri tarafından rivâyet edilmiştir. Kılınış şekli cok kolay olan bu namaz ile alakali malumati Fazilet Takvimi yapraklarindan takip edebilirsiniz.

Hutbemize bir hadis-i serifle nihayet verelim:
"Bir kimse, receb ayında bir sadaka verir ise, bin altın sadaka vermiş gibi sayılır.
Allah'ü Têâlâ , onun bedenindeki her tüy için bin iyilik yazar; bin misli derecesini yükseltir. Bin kötülüğü siler."

elinize sağlık
tüm kardeşlerimin bu vesileyle mubarek üç ayları mubarek olsun
MEVLAM hakkıyla layıkıyla amil olmamızı nasip etsin
bu mubarek ayları bizlerden hoşnut ve razı olarak ayrılmayı nasip eylesin...


elinize sağlık
tüm kardeşlerimin bu vesileyle mubarek üç ayları mubarek olsun
MEVLAM hakkıyla layıkıyla amil olmamızı nasip etsin
bu mubarek ayları bizlerden hoşnut ve razı olarak ayrılmayı nasip eylesin...


Amin Amin..

emeğine sağlık kardeşim
"Ya Rabbi, Receb ve Şaban ayinı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir"


emeğine sağlık kardeşim
"Ya Rabbi, Receb ve Şaban ayinı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir"

amin
Emeğine sağlık kardeşim. Allah celle celaluhu razı olsun.


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com