Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Artık saklanmak istemiyorum

ARTIK SAKLANMAK İSTEMİYORUM

Bitlis'te özürlülere yönelik ''Artık Saklanmak İstemiyorum'' sloganıyla hazırlanan ve Doğu Anadolu Kalkınma Programına (DKAP) sunulup kabul edilen proje, mahalle muhtarlarına anlatıldı. Bitlis ve Tatvan'daki Bedensel Engellileri Topluma Kazandırma Projesi'nin koordinatörlerinden Abbas Haspolat başkanlığında düzenlenen tanıtım toplantısına, 9 mahalle muhtarı katıldı. İl merkezinde ve Tatvan ilçesinde yaşayan bedensel engellilere yönelik okuma yazma, meslek edindirme kursları düzenleneceğini ifade eden Haspolat, öncelikle Bitlis'teki engellilere ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.


Evden çıkamayan, topluma karışamayan, hiçbir yere gidemeyen bedensel engellileri evden çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Haspolat, Bitlis'te yaşayan vatandaşların engelli çocuklarını dışarı çıkarmaktan utandığını ve çekindiğini belirtti.

AB desteğiyle açtıkları merkezi bedensel engellilerin hizmetine sunacaklarını bildiren Haspolat, zamanla bir dernek gibi işleyecek olan merkezin yönetiminin de engellilere bırakılacağını ifade etti.
Haspolat, şöyle konuştu:
''Engellileri evden çıkarıp onların deşarj olmasını sağlayacağız. İlk etapta 20 bayan ve 20 erkek bedensel engelliye ulaşacağız. Onların okuma yazma ve meslek edinmelerini sağlayacağız. Onlara sertifika vereceğiz. Özürlülerin çoğu haklarını bilmiyor. Bu merkezde onlara haklarını da anlatacağız. Çünkü özürlülerin de çok büyük hakları var. Onlara sağlanan karşılıksız hibeler ve krediler var. Dernek olarak hareket ettikleri sürece özürlüler tüm sıkıntılarını aşacaklar.''
Projenin mahalle muhtarları ve yerel yönetimler tarafından hazırlanması gerektiğini ifade eden Haspolat, ''Ancak biz eğitimci olarak bu alandaki eksikliği gördük ve bu vatandaşlarımıza yardımcı olmaya karar verdik. Çünkü Avrupa'da ve gelişmiş ülkelerde yaşayan bedensel engelli binlerce insan topluma karışıp mutlu yaşama şansını buluyor'' dedi.
Haspolat, projeye dahil olacak engelli vatandaşları evlerinden servisle alacaklarını, onlara proje bürosunda öğlen yemeği sunacaklarını ve tüm ihtiyaçlarını karşılayacaklarını bildirdi.
Engellilere belli bir program doğrultusunda eğitim verileceğini ifade eden Haspolat, proje sonunda konferanslar, eğlence programları ve kermesler düzenleyeceklerini, özellikle ürünlerin satışlarından elde edilecek gelirlerin de engellilere verileceğini kaydetti.
Toplantıya katılan muhtarlar ise Bitlis'te yaşayan engellilerin sıkıntılı bir yaşam sürdüğünü, projenin engellilerin yaşamını değiştireceğini belirttiler.
Mahallelerinde yaşayan engelli vatandaşları tespit edip, onların merkeze ulaşmasını sağlayacaklarını ifade eden muhtarlar, projeyi koordine edenlere ve uygulayanlara teşekkür ettiler.

(CHA)


Engelliler Köşesi

MollaCami.Com