Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Iddia ve alkollu iceceklerin reklamini hazirlayabilir miyiz?

Selamün aleyküm

Biz promosyon işiyle meşkulüz. şirket sahibimiz de dini hassasiyetlere sahip bir insan. bu günlerde bir sipariş var onun üzerinde tartışmalar yapılıyo. işi kazancı fena değil. ama patron ve diğer çalışanlar acaba bu işi yapsak mı diyorlar. burdaki insanların hassasiyeti olmasa ve bana sorulmasa imkanı yok aklıma gelmeyecek bir durum, neyse konu şu;

biz ne tür ürünlerin yada işlerin reklamını yapamayız. tabi ki müslüman olarak, insanlar haklı olarak helal işlerden para kazanmak istedikleri için bu tür konulara hassaslar.

şu anda söz konusu olan örnek olarak söylüyorum,
İDDAA malum yeni milli kumarımız oldu. biz de talep edilen bir kalemin 3 tarafına IDDAA yazmamız.
Sorun 1; kumar olduğu kabul edilen (bu marka yada iş) çalışmanın reklamı yapılabilirmi, yapılırsa bizim yapan firma olarak kumarın reklamına desteğimiz yada işlerini kolaylaştırmamızın dini açıdan sorumluluğumuz ne ola.

Sorun 2:Efes Pilsen vs. gibi içki markaları için aynı şekilde reklam talebi geldiğinde verilecek yanıt ne ola.(daha önce Johny Walker dan talep gelmiş ama reddedilmiş)
Sorun 3:üzerinde Hz. İsanın çarmıha gerilmiş haldeki resmin bulunduğu bir sipariş geldiğinde fetva ne ola. bu sipariş hristiyan müşterilerden gelmekte, talep hriztiyan memleketinden gelse de munun anlamı sadece o ülkede dağıtılacağı olmamaktadır. yani belki de biz yunanistana iş yaparken o ürünler taksimde de dağıtılabilir.(malum organizasyonlar eliyle)

Sorun 4, (şahsen) ben şirkette dış ticaretten sorumluyom yani sürek şöyle oluyor, bana talep edilen ürün ve üzerne baskı yapılacak olan çalışma veriliyor, ve bende bunu en uygun şekilde yaptırp getirtmem isteniliyor. yani bana IDDAA yazısı ve kalemi gösteriliyo(Tabi diğer ürün ve markalar içnde aynı) ben onu hazırlatıp müşteriye ulaştırıyorum. benim sorumluluğum ne ola.
asıl sorunda şu bu işyerinde bu ür hassasiyetler var yani bu işleri yapmak için fetva peşinde koşulmuyor, bu güne kadar reddedilmiş gene de reddedilmeye devam edilebilir, şimdi benden yani bizden konuya açıklık getimem(mis) isteniliyor. yani neden reddettiğimizi bilelim. tabi bu konuda dayanak lazım azcık. açıkçası yorum değil bilgi lazım.


selamlar

fetvalar.com dan bir ziyaretci mail ile sormus


Fetvalar

MollaCami.Com