Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ÎMÂNIN HAKÎKATI NEDIR?

ÎMÂNIN HAKÎKATI NEDIR?

"Îmânin hakîkati nedir?"diye soran birisine;"Bu sorunuzun cevâbi laf ile degil,yasayarak,görerek verilir.Simdi ben Mekke-i mükerremeye gidiyorum.Eger benimle gelirsen,yolculukta sordugunun cevâbini alirsin."buyurdu.O zât diyor ki: Ibrâhim-i Havvâs hazretlerinin teklifini kabûl ettim. Yola çiktik.Yolculugumuzun her gününde,iki tabak yemek ile iki bardak su gâibden zuhûr ediyordu.Yiyeceklerin yarisini bana veriyor,digerini de kendisi için ayiriyordu.Bir gün çölün ortasinda ata binmis yasli bir zât yanimiza geldi.

Ibrâhim-i Havvâs hazretleriyle bir miktar konustular.Sonra atina binerek yanindan uzaklasti."Efendim,bu gelen ihtiyar kimdi?"dedim."Yolculugumuzun baslangicinda bana sordugunuzun cevâbidir."buyurdu.Ben"Anlayamadim efendim."deyince,o da; "Bu gelen zât,Hizir aleyhisselâmdi.Seninle berâber yolculuk yapalim diye teklif etti.Allahü teâlâdan baskasina güvenmek, itimâd etmek gibi bir hâl olur,tevekkülüm bozulur diye korktugum için,teklifini kabûl etmedim.Iste sordugunuz îmânin hakîkati,Allahü teâlâdan baskasina güvenmemektir." buyurdu.

ALLAHÜ TEÂLÂ BILDIRIYOR

Kendisi anlatir: Bir zaman Sam civarindaydim.Nar agaci gördüm.Tatli nar yemek arzu ediyordum.Lâkin gördügüm narlar eksi oldugu için,yemeyip sabrettim.Tatli nar buldugum zaman yerim deyip,yoluma devam ettim.Bir yere varinca,eli,ayagi olmayan, zayif,hâlsiz, yarali bir kimse gördüm.Yaralarina kurt düsmüs,hattâ birçok esek arisi yaralarina hücûm etmis, zavalliya izdirab veriyorlardi.Onun bu çâresiz ve muzdarib hâline aciyarak,yanina varip;"Bu halden kurtulmak ister misin?"dedim."Hayir."dedi.

Ben hayretle"Niçin?"dedim."Sag sâlim olmak nefsimin arzûsudur.Bu halde olmam ise Rabbimin murâdidir.O'nun murâdinin aksi bir seyi O'ndan istemek,kulluguma yakismaz,takdirine râzi olmak,elbette benim için hayirlidir."dedi."Müsâade et de hiç olmazsa arilari senden uzaklastirayim, sana çok izdirap veriyorlar."dedim.

"Onlar bana izdirap verdikçe,benim hâlim daha hos oluyor.Ey Havvâs! Sen benim çektigim sikintilari,esek arilarini bosver,sen tatli nar yemek arzusunu kendinden uzaklastirmaya bak."dedi."Bütün bunlari nereden biliyorsun?" dedim."Allahü teâlâ bildiriyor."dedi.Sonra izin isteyip yoluma devâm ettim.

Evliyalar Ansiklopedisi

Selam Sevgi ve Dua ile

paylaşım için teşekkürler kardeşim.


kıssadan hisse

MollaCami.Com