Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Parmaklardaki Hikmetler..

Biraz tefekküre buyrun :)

Allah-u Teâlâ'nın insana bahşetmiş olduğu şeref gözler önündedir.
El ayası enlice, parmaklar beşe bölünmüş, ayrıca uçları da düğüm gibi bölüm bölüm yaratılmıştır. Parmakların kullanış biçiminde, baş parmak bir tarafta, diğer dört parmak da bir tarafta bulunur ve hepsini baş parmak idare eder. Bütün insanlar bir araya gelseler, parmakların diziliş şeklini şimdikinden daha elverişli şekilde yapamazlar. Zira bu diziliş şekli, alıp vermeye, tutmaya, kavramaya en elverişli diziliş şeklidir.

Allah-u Teâlâ parmağın tepe kısmında ona güzellik veren ve arkadan destek olan tırnağı yaratmıştır. Tırnak, kemik gibi ne sert, ne de cilt gibi yumuşaktır. Uzayınca kesilir, kısaltılır. Bak şu hükümsüz gibi görünen tırnağın hikmetlerine!
Parmak ucundaki hassasiyete bir bakın ki, kör onunla görüyor. Bir parmak izi, diğer hiçbir insanın parmak izine uymuyor.

Nitekim Allah-u Teâlâ Âyet-i kerime'sinde şöyle buyuruyor:
"Evet, biz onun parmak uçlarını bile derleyip eski haline getirmeye kadiriz." (Kıyamet: 4)

Parmak uçlarında yaratılış bakımından ince bir sanat bulunduğu için Allah-u Teâlâ onları anmıştır. Çünkü bir insanın parmaklarının derisi son derece ince çizgilerle kaplıdır. Bu çizgilerden bazısı kavis, bazıları düz ya da daire şeklindedir. Bu ince çizgiler o şekilde yaratılmıştır ki, yeryüzündeki diğer herhangi bir şahsın parmak çizgileri bu çizgilere benzemez.

Her insanın farklı simâlarda olmasının yanısıra, parmak uçlarındaki desenlerin de birbirine benzememesi, Âdem Aleyhisselâm zamanından bu yana yaratılan milyarlarca insanın simâsını ve parmak izlerini ezelî ilminde muhafaza eden Zât-ı kibriyâ'nın mevcudiyetine ve ulûhiyetine delildir.

"Şekil verenlerin en güzeli olan Allah'ın şânı ne yücedir." (Müminûn: 14)

//Alıntıdır

Paylaşımınız için Teşekkürler...

Rica ederim kardeşim..


Paylaşımınız için Teşekkürler...


Rica ederim kardeşim..


Bilimsel makaleler

MollaCami.Com