Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


güzel ahlak hakkında

Muhterem Müslümanlar!
Hutbemiz, Güzel Ahlâk hakkındadır.
Mensûbu bulunmakla iftihar ettiğimiz İslâm dîni, bazı İslâm büyüklerinin beyânına göre üç şeyden meydana gelmektedir. Îman, amel ve ihlâs. Yine bazılarının beyânına göre de îman, vazîfe ve güzel ahlâktan meydana gelmiştir. Bunlar mahiyet itibariyle birbirinden ayrı gibi görünselerde aslında bir bütünü meydana getiren üç ayrı unsur gibidirler. Îman kalbe, vazîfe(yani amel) vücûda mahsustur. Güzel ahlâk ise nefsin kötü ahlâkına zıt olarak ruhta yerleşen bir seciyye ve huydur. Bu beyanlardan anlaşılacağı üzere hutbemize mevzû ittihaz ettiğimiz güzel ahlâk, îmanın ayrılmaz bir lâzımıdır. Kâmil bir müslüman olmanın yolu da güzel ahlâktan geçer. Öyle ise insanı kemâle erdiren bu ahlâk nedir?
Ahlâk kelimesi arabça hulk (...................) kelimesinin cemisi olup lügaten; “insanda bulunan rûhî ve zihnî haller” manâsına gelir. İstılâhta ise, netîcede aynı manâya gelen muhtelif tarifler yapılmıştır. Ahlâk: “gerek yaratılışta gerekse sonradan tahsil yoluyla elde edilen rûhî hallere verilen isimdir.” Yine ahlâk: “İnsanın nefsinde sâbit bir melekedir. Ruhta yerleşen bir seciyye ve huydur.” diyenler olmuştur.
Muhterem Mü’minler!
Îmânını kemâle erdirip kâmil bir müslüman olmak isteyen herkes yaşadığı müddetçe güzel ahlâk ile ahlâklanmanın yollarını aramalı, bu hususta gayret sarfetmelidir. Çünkü hadîs-i şeriflerde de beyân edildiği üzere kıyâmet gününde mü’minin mîzânında en ağır basacak şey güzel huyunun ecir ve sevâbıdır. O günde Peygamber (sav) Efendimiz’in himâyesinde ve yakınında bulunacak bahtiyarlar, güzel ahlâk sahibleridir. Allâh-ü Zülcelâl Hazretleri Hutbemin başında okuduğum âyet-i kerîme de: “O takvâ sahibleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar. Öfkelerini yutarlar ve insanları afvederler. Allah’da güzel davranışta bulunanları sever.” buyurmaktadır. Rasûlüllah Efendimiz de hadîs-i şerîflerinde: “Hayırlılarınız ahlâkça en güzel olanınızdır.”, buyurmaktadırlar.
Yukarıda îzah etmeye çalıştığımız ahlâk, bazı yanlış ve sapık fikir sâhiplerinin zan ettiği gibi beşerin kendi düşüncesine değil, Allâh’ın emirlerine ve vahye müstenid olan (dayanan) ahlâk anlayışıdır. Din fazîleti emreder. Dinsiz bir kimsenin fazîlet ve ahlâk anlayışı olamaz. Bu bakımdan dinsiz cemiyetler her zaman târih boyunca yok olmaya mahkûm olmuşlardır. Yakın tarihimizde de müşâhede etmişizdir ki; dine, kitâba, ilme, irfâna, mukaddesâta, ahlâk ve fazîlete hizmeti gaye edinmiş bir milleti, topla, tüfekle ve sâir metodlarla mağlûb edemeyeceğini anlayan şer kuvvetler, O milleti dîninden, îmanından, ahlâkından uzaklaştırmak sûretiyle mağlûb etmeye karar vermişlerdir.
Muhterem Mü’minler!
Güzel huyun alâmetlerinden bazıları, güler yüzlü, tatlı sözlü, yumuşak huylu ve ağır başlı olmak. Bu vasıfları kendinde cem eden müslüman güzel ahlâk sahibi sayılır. Rasûlüllah Efendimiz eshabdan Aiz oğlu Eşec münzir(ra)’a şöyle buyurdular: “Sende iki huy vardır. Allah(cc) onları sever. Yumuşak huyluluk ve ağır başlılık.” Yine Fahr-i Kâinât Efendimiz şöyle duâ ederlerdi: “Yâ Allah, senden sıhhat, iffet, emânet ve birde güzel huy isterim.” “Yâ Allah, ayrılık ve muhâlefetten, iki yüzlülükten ve kötü huydan sana sığınırım.” Yine Peygamber (sav) Efendimiz aynaya baktığı zaman: “Yâ Allah beni güzel yarattığın gibi ahlâkımıda güzelleştir” buyurmuşlardır.
İşte böyle bir Peygamberin ümmeti olan biz mü’minler de dâimâ Cenâb-ı Hakk’a duâ ve ilticâda bulunmalı, hem kendimizi hem de evlâd-ü ıyâlimizi güzel ahlâk ve fazîlet üzere yetiştirmeye çalışmalıyız. Bununla da iktifâ etmeyip, güzel ahlâk sâhibi nesiller yetiştirmeyi ve bu nesli cemiyyete kazandırmayı hedef ve gâye edinmiş kimselere ve müesseselere de elimizden geldiği kadar yardımcı olmalıyız. Peygamber Efendimiz hadîs-i şerîflerde buyuruyorlar ki: “Ben ancak güzel ahlâkı tamamlamak için peygamber olarak gönderildim” “Ahlâk güzellikleri Cennet işlerindendir” “Allâh’a îmandan sonra akıllılığın başı hayâ ve güzel ahlâktır” “İbâdetin en kolayını ve bedene en hafifini haber vereyim mi? Sükût ve güzel huydur” “Nerede olursan ol, Allah’tan kork. Bir kötülüğün peşinden onu giderecek iyilik yap. İnsanlara güzel ahlâk ile muâmele et”
21.01.2000
Ümrâniye

Elinize sağlık çok güzel bir konuyu paylaşmışsınız
güzel ahlak deyince benimde aklıma
Resulumuzun bu güzel Hadisi Şerifi geldi
sizlerle paylaşmak istedim..

Hadisi Şerif: ALLAH'ın "360" ahlakı vardır bunlardan biri tevhid ile
bulunan bir kimse cennete girer.Bunun üzerine Hz. Ebu Bekir (r.a)
"Ya Resulellah,bunlardan bende hiç varmıdır?" deyince,Resulullah efendimiz: "Ya Eba Bekir.Onların hepsi sende mevcuttur.onların içinde ALLAH'a celle celaluhuya en sevimli olanın da cömertliktir" buyurdular..(tefsir Ruhul Beyan)


RABBİM güzel ahlak ile ahlaklananlardan eylesin..


Elinize sağlık çok güzel bir konuyu paylaşmışsınız
RABBİM güzel ahlak ile ahlaklananlardan eylesin..


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com