Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İhtikar Nedir? Bilmeyenler Buraya!!.....

İHTİKARDAN SAKINMAK

İhtikar: insanların muhtaç olduğu gıda maddelerini veya diğer eşyayı satın aldıktan sonra, piyasanın yükselmesi yahut kıtlık zuhur etmesi için saklayıp satmaktır.İşte buna ihtikar denir ve İslam dininde haramdır.İmam-ı Azam ve İmam-ı Muhammed’e göre ihtikar,ancak insan ve hayvan yiyeceklerinde cari olur.Ama İmam Ebu Yusuf’a göre,saklanması umuma zarar veren her şeyde cereyan eder.

Aşırı kar elde etmek maksadıyla, halkın muhtaç olduğu eşyayı toplayıp hapsetmek suretiyle piyasaya sun-i darlık meydana getirmek,buhranlı günler gelinceye kadar piyasaya mal çıkarmamak,son derece mazmumdur.

Müslüman tacirler için ihtikar çok kötü bir ahlaktır.Müslüman bu kötü ahlaka kalbinde yer vermemelidir.Zira haram veya mekruh bir kazancın vebali ağırdır.

MUHTEKİR HAKKINDAKİ HÜKÜM

İhtikar; satılacak bir şeyi uzun zaman satmayıp hapsetmek olduğuna göre,bu zaman; bir kavle göre bir aydır.Diğer bir kavle görede kırk gündür.Peygamber (s.a.v) Efendimizden, İbni Ömer (r.a)’ın rivayet buyurduğu H.Ş’te hem ihtikar.’ın kırk gün olduğu hemde muhtekirin Allah’dan, Allah’ında muhtekirden uzak olduğu haber verilmiştir.

İhtikar Hadisinin meali şöyledir; Satılık bir şeyi kırk gün saklayıp satmayan kimse Allah’dan, Allah da ondan uzaktır.Hangi dünya menfeati düşünülür ki , Allah’dan uzak kalmanın karşılığı olabilir?..

İhtikarın ne kadar kötü bir ticari ahlak olduğunu şu Hadis-i Şeriften daha iyi anlayabiliriz: Satılık bir şeyi kırk gün saklayan kimse o malın tamamını sadaka verse, sadakası günahının kefaretine kafi gelmez.
Doğru tacirin kıyamet günü arşın gölgeinde olduğunu vaad eden İslam dini, başkalarının zararına asla müsaade etmemektedir.Ticareti bir vurgunculuk mesleği değil, normal kazançlarla halka hizmet etme meziyeti olarak getirmiştir.


BASRA’LI BİR TACİRDEKİ BÜYÜK İBRET

Hz Ali (r.a) kırk gün ihtikar edenin kalbi kararır buyurmuştur.Selefi Salihin Efendilerimizden biri, Basrada ki ortağına bir gemi yükü nohut gönderdi.Ve malı teslim aldığı gün satmasını da emretti.Gemi Basra’ya varıp ortağı malı teslim alınca, ertesi cumaya kadar beklemesi halinde iki misli kar edeceğini biliyordu ve öyle yaptı.Sonrada durumu malı gönderen ortağına rapor etti.O zat raporu görünce çok üzüldü ve şu cevabı yazdı:
“Biz dinimizin selametiyle beraber az bir ticarete kanaat eder, dinimizden bir şeyin gitmesiyle ticaretin fazlasından hoşlanmayız.Sen benim üzerime büyük bir cinayet işledin.Derhal o malın tutarı olan paranın tamamını Basra fukarasına tasadduk et.Ta ki böylece yaptığın ihtikarın günahından kurtulmuş olmamız ümid olunsun.İhya-ü Ulum cilt bir S 48 de Hz Gazali’nin zikr ettiği şu kıssa ticari ahlakın taban ve tavanını bütün inceliği ile anlatıyor kanaatindeyiz.İşte kamil mü’min böyle olur.Maddi menfeatlerle dininden fedakarlık yapmayı düşünmez.Dini ile dünyasının ortasında kaldığı zaman, dinini dünyasına tercih eder.İmanda bu dereceye erenlerin dünyevi meşguliyetleri dahi, dini bir mahiyet kazandığından nafile ibadet sayılır.

Nitekim Peygamber (s.a.v) Efendimiz bir H.Ş inde; “Bir kimse gıda maddelerini toplayıp günün piyasasına göre satsa onu tasadduk etmiş gibi olur”buyurmuştur. Bu ölçüleri yaşayabilen bir mü’min haline gelmek,hayatta en
yüksek tekamül ve bahtiyarlıktır.Asırlarca evvel Arabi metinlere yazılmış sağlam dini kaynaklardan, denizden inci çıkarırcasına elde edilen şu hakikatler, bu tekamül ve bahtiyarlığın altın basamaklarıdır.Ne var ki insanoğlu çoğu zaman dünya renkleri ve cazibeleri içinde kendini öyle unutur ki, bütün fırsatlar ve imkanlar önüne çıkar da görmez ve kullanamaz.ALLAH (c.c) dünyanın fitnesinden cümle ehli imanı selamete çıkarsın.AMİN….

Kaynak:İslam da Ticari Ahlak ve Rızık Meselesi (fazilet neşriyat)

teşekkürler kardeşim...umarım muhtekirler bu yazıyı okur ve vazgeçerler...

Rica ederİm.İnşaallah kardeşim.En azından bilmeyenler öğrense o bile çok büyük kar sanırım.Ayrıca bu yazıyı ekleyeli çok olmuştu,okuyan olmuyor diye üzülmüştüm.Okuyup yorum yazdığın için hasseten teşekkürler..

tesekkurler kardesim bunu heryere yazmak lazim hele ki su zamanda ::)


tesekkurler kardesim bunu heryere yazmak lazim hele ki su zamanda ::)


deniz kardeşime katılıyorum bunu heryere yazıp asmalı
günümüzde herkezin bilmesi gereken bir mevzu ...

İnşaallah faydamız dokunur.

İhtikar yani günümüzde ki karaborsa; bu ve bu gibi hallerden Rabbim muhafaza buyursun...


Alış Veriş Bölümü

MollaCami.Com