Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Spor yaparken dikkatli olun

Spor yaparken dikkatli olun

Sağlıklı bir yaşam için, düzenli olarak spor yapmak gerektiğinden sık sık bahsediliyor. Fakat spor konusunda çok önemli bir nokta daha var.

Spor her zaman doğru yerde ve doğru sürede yapılmalı. Fiziksel özellikler göz önünde bulundurulmalı. Aksi takdirde spor sağlığa zararlı bir hale gelebilir.

Spor yapmaya başlarken dikkat edilecek ilk şey yaş

20-35 yaş arasındakiler için her spor dalı uygundur. Fakat bu yaşlar geçildiğinde koşu, tenis gibi ağır sporlara başlamadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçmek gerekiyor. 20 yaşından önce de kemik gelişimi hala devam ettiğinden bu gelişimi olumsuz yönde etkileyecek futbol, ağırlık kaldırma gibi egzersizlerden kaçınmak gerekiyor.

Bazı rahatsızlıklarınız varsa her spor dalını yapmanız doğru değil

Örneğin kalp hastalıkları, şeker ve fıtık gibi rahatsızlıklarda daha temkinli olarak spor yapmak ve vücudu fazla yormayacak yürüyüş, yüzme gibi spor dallarını tercih etmek gerekiyor. Hamilelerin de mutlaka doktor kontrolünde gerekli egzersizleri yapmaları gerekiyor. Yine bünyesi zayıf ya da ağır bir hastalıktan yeni çıkmış olanlar da ağır ve yorucu sporlardan kaçınmalılar.

Spor yaptığınız yer de çok önemli

Eğer bir spor salonunda çalışıyorsanız, salonun hijyen kurallarına uymasına ve havasının temiz olmasına dikkat edin. Açık havada spor yapıyorsanız, aşırı sıcak ve soğuk havalarda, kuvvetli rüzgarda, kirliliğin yoğun olduğu zamanlarda spor yapmayın.

Yemek yedikten en az 2 saat sonra

Tok karnına spor yapmamak da dikkat etmeniz gereken konulardan biri. Yemek yedikten en az 2 saat sonra çalışmaya başlamalısınız.



-alıntı


Tok Karnına Spor Tehlikelidir

En yararlı sporun yürüyüş olduğunu belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Önder, ””Haftada en az 5 gün 40-50 dakika olacak şekilde ve belli bir tempoda yürüyüş yapılmalıdır.

KALP HASTALARI DİKKAT

Kalp hastaları ve by-pass ameliyatı geçiren hastalar da yürüyüş yapabilir. Ayrıca koroner by-pass”lı hastalar yürüyüş yaparken dilaltı haplarını mutlaka yanlarında taşımalı, bu hastalar yürürken kendilerini yormamalıdır. Bunun ölçüsü de terlemeyecek ve nefes nefese kalmayacak şekilde yürümektir”” diyor.

BİR-İKİ SAAT ARA VERİN

Yağmurlu havalarda, rüzgara karşı ve dolu mideyle spor yapılmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Önder, ””Tokken spor yapılmamalıdır. Spor yapmak için yemeğin üzerinden en az 1 saat geçmesini beklemeliyiz. Ayrıca yağmurlu havalarda ve rüzgara karşı da yürüyüş yapmak zararlıdır. Aksi takdirde kalp spazmı ve kalp krizi gibi tehlikeler ortaya çıkabilir”” dedi


Alıntı-


Spor

MollaCami.Com