Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çiçeklerdeki güzel koku zararlıları uzak tutuyor





BİLİM adamları, çiçeklerdeki güzel kokuların, çiçek tozlarını ileterek bitkilerin üremesini sağlayan böcekleri cezbetmesinin yanında zararlı böcekleri de uzak tuttuğunu saptadı.

Almanya’nın Jena şehrindeki Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü’nden bilim adamlarınca yapılan bilimsel çalışma, çiçeklerdeki güzel kokuların çiçek yiyen kın kanatlılarla cırcır böcekleri üzerinde caydırıcı etki yaptığını ortaya koydu. Ian Baldwin başkanlığındaki bilim adamları, genetik değişime uğratılarak, kendilerine has koku moleküllerini üreten genleri devre dışı bırakılan petunyaların, çiçek yiyen kın kanatlılar ve cırcır böcekleri üzerindeki etkisini araştırdı. Araştırmacılar, zararlı böceklerin benzil benzoat veya isoeugenol moleküllerinin üretimi engellenen çiçekleri, genetik değişime uğratılmayanlara göre çok daha fazla oranda yediklerini saptadı.

Çiçeklerdeki güzel kokularının zararlı böceklerdeki caydırıcı etkisini teyit etmek amacıyla genetik değişime uğratılan petunyaların yanına içlerinde benzil benzoat ve isoeugenol bulunan şişeler yerleştiren araştırmacılar, bu maddelerin böcekleri uzak tutmaya yeterli olduğunu gözlemledi. Araştırmanın, çiçeklerdeki kimyasal maddelerin böcekleri hem cezbettiğini hem de uzak tuttuğunu gözler önüne seren ilk bilimsel çalışma olduğuna işaret eden araştırmacılar, başka çiçek türlerinde de böcekler için benzeri caydırıcı ve cezbedici işaretler taşıyan kimyasal maddelerin bulunabileceğini kaydetti.


Yeni Asya Gazetesi


Bilim Haberleri

MollaCami.Com