Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Nasıl bir baba olmalıyım.

bugünün babaları ve babalığa aday kardeşlerim
bu mevzu hoşuma gitti sizlerle paylaşmak istedim
kabul buyurup okursanız çok güzel bilgiler var...

NASIL BIR BABA OLMALIYIM!

Hep soyle zannedebiliriz cocugu dogurmakta, bakmakta, yetistirmekte annenin gorevidir. Baba sabah isine gider, evin gecimini saglar. Bu onemli ve agir bir istir. Bir de yorgun argin o kadar is yukunun icinde stres ve sikintiyla bogusurken, cocuk bakmak veya yetistirmekte ne oluyor. Babanin isi baska, annenin isi baskadir. Oysaki yaniliyoruz sayin babalar.

Cocugun yetismesinde annenin ve babanin rolleri ayri ayridir. Her ikisinin de olmazsa olmazlari var. Baba tarafindan cocuga kazandirilmasi gereken bazi duygu, ahlak, kimlik veya kisilik ozellikleri var ki; bunu annenin veya baska birinin ikame etmesi cok zor. Babanin olmadigi durumlarda yine de bu rolu amca gibi, dede gibi veya buyuk agabey gibi bir yakininin ustlenmesinde buyuk faydalar vardir.

Cok basit bir tespitle konuya biraz daha girelim. Herkes etrafinda gozlemlemistir ki; bir sekilde babasiz yetisen cocuklarda kisilik bozuklugu, guven eksikligi, ice kapanma sosyal mucadelede zayiflik gibi bir suru psikolojik sorunlar gorulmektedir. Ayni sorunlar ilgisiz baba tarafindan yetistirilen cocuklarda da sikca rastlanmaktadir.

Babalar bilincaltimizin gizli kahramanlaridir. Babamiz yanimizdaysa; korkmayiz ve kendimizi guvende hissederiz. Guven duygusu dahi basli basina cok onemli bir olgu. Cunku kendinizi guvende hissetmezseniz hicbir sey sizi mutlu ve huzurlu edemez.

Babalar, birakin cocuklari 40 yasinda ki evli barkli adamlar icin dahi psikolojik, maddi ve manevi dayanak noktalari.

Baba ailenin disa acilan kapisidir. Baba cocukta ozguven, guc, kuvvet yasam karsisinda guclu olma gibi duygulari besler. Anne ise cocukta; merhamet ve vicdan gibi duygularinin gelismesini saglar.

Baba aile icindeki kararlarda guclu bir konuma sahip degilse, cocukta kendi arkadaslari icinde daha pasif davranislar sergiler. Babanin ustlendigi rollerden birisi de disiplin ve gelecegi planlamadir. Baba ayni zamanda ailenin de reisidir. Dolayisiyla liderlik konusunda da cocuk babayi ornek alacaktir. Ne kadar iyi bir baba isek, insaallah o kadar iyi bir cocugumuz olacaktir.

Babalarin cocuklariyla oyun arkadasi olmalari cocuklarin zekâ gelisimini arttirir. Babalar ayrica cocugun cevreyi kesfetmesinde, cesur davranmasinda ve bagimsiz hareket etmesinde onemli rol oynar.

Babadan ilgi sevgi ve sefkat goren cocuklar yasitlariyla iyi iliski icerisindedirler. Kendilerine guvenirler ve lider ozelliklere sahip olurlar. Babasi otoriter cocuklar ise daha cok cekingen ve kendine guvensiz olurlar. Ayrica anneler cocugu baba ile korkutmamalidir. “Aksam gelince seni babana soyleyecegim” tarzi tehditler cocuklarin babadan sogumasina neden olur. Bosanmadan kaynaklanan baba yoksunlugu, olumden kaynaklanan baba yoksunluguna gore daha kotu sonuclar dogurur.

Cocuga bir otorite olarak degil bir insan olarak yaklasilmali, onunla empati kurarak cocugun duygulari anlasilmaya ve algilanmaya calisilmalidir. Cocuktan buyuklerin davrandigi gibi davranislar beklenmemelidir. Yani cocuk mutlaka kosacak oynayacak ve yaramazlik yapacaktir. Cocuktan bir koltuga oturup sessiz ve sakin oturmasini beklemek hata olur. Bununla birlikte cocuga sen iletiyle degil ben iletiyle yaklasilmalidir. Sen ileti genelde suclayicidir. Yani sen yaramazlik yapiyorsun, mizikcilik yapiyorsun gibi. Bunun yerine “cok gurultu yaptiginda basim agriyor” gibi ben iletileri, davranisini degistirmek konusunda sorumlulugu cocuga verir ve daha etkili olur.

Peki, cocuga karsi abartilmis ilgiye ne demeli. Tabii ki bu da yanlis. Kendisi kotu ve zor sartlarda yetismis bazi egitimli veya egitimsiz aileler, yasadiklarinin tam ziddini yaparak cocuga sinirsiz bir serbestlik tanimaktalar. Aman ben yiyemedim, o yesin. Aman ben giyemedim, o giysin. Cocugumun her dedigini yapmaliyim yoksa psikolojisi bozulur gibi dusunup, cocuk ne istiyorsa yerine getirmekteler. Boyle yetisen bir cocuk tatminsiz olur. Ilerde elde etmesi gerekeni elde etmek icin hicbir seyden cekinmez. Dolayisiyla cocuga her istedigini vermek veya her istedigini yapmak onun kuyusunu kazmaktir.

Cocugun her istegi karsilanmamali, bunlarin sebepleri cocuga aciklanmali, bazi istekler zamana birakilmali veya sarta baglanmalidir. Mesela; sana istedigin bisikleti alirim ama bu yil karnende tesekkur getirirsen. Bilinmelidir ki; bir sey ne kadar zor elde edilirse izafi degeri o kadar buyuk olur. Cocuklarimizi kolayciliga alistirmayalim. Hayata atildiklarinda hicbir sey kolay olmayacak.

Tarihimizde buyuklerimizin, peygamberlerin ve salihlerin cocuk egitimi ile alakali kissalari pek coktur. Ilk aklima gelen Hazret-i Ibrahim ile Hazret-i Ismail’in kissasidir. Bu nasil bir terbiyedir ki; evlat kurban edilecegini bile bile babasina teslimdir. Cunku Hazret-i Ismail’in gozunde babasi yanlis yapmaz. O haktan ve hakikatten yanadir. Bizlerde oyle durust ve ahlakli olmaliyiz ki; cocugumuz bizi sorgulamasin, bizden emin olsun. Eger yalan konusursak, verdigimiz sozde durmazsak hal ve hareketlerimiz yalama olmussa cocugumuzun gozunde de belli bir sure sonra guvenilirligimiz kaybolacaktir. Cocuklarimizin bizi dinlemesi icin soz ve fiillerimiz uyumlu olmalidir. Gorevlerimizden biri de neslimiz icin hayir duada bulunmaktir. Hazret-i Ibrahim soyle dua etmisti: “Ey bizim Kerîm Rabbimiz! Bizi, yalniz Sana boyun egen musluman kil. Soyumuzdan da yalniz Sana teslimiyet gosteren bir musluman ummet yetistir.” (Bakara Suresi/128)

Babanin cocugun yetismesinde en onemli katkilarindan biri de ona helal lokma yedirmesidir. Haram lokmayla yetisen cocuktan ne vatana millete, ne de anne babaya bir fayda olacaktir.

Cocuklar arasi esit muamele de onemli konulardan biridir. Cunku farkli muameleyi cocuklar hemen hissederler ve anne ve babaya suuraltinda nefret duygulari baslar. Bunun sonucunda kardesler arasi kiskanclik duygulari da gelisir.

Son olarak babalarin evlatlarina nasihatlerinden birkac ornek verelim.

Hazret-i Adem’den (aleyhisselam) oglu Hazret-i Sît’e : “Ey Sît! Dunyaya gonul baglama. Her isin sonuna bakip neticesinin nereye varacagini dusun. Bir ise baslayacagin zaman kalbine sikinti gelirse o isi birak yapma ve hayatin boyunca surekli danisarak is yap.”

Allah Resulu’den (sallallahu aleyhi ve sellem), Hazret-i Fatima’ya (radiyallahu anha) “Ey kizim! Nefsini su ile pak eyle, lisaninla Rabbini zikreyle ki erkegin sana baktigi zaman ferahlansin. Gozlerini de surmele, zira surme kadinlarin ziynetidir. Ey Fatima! Allah katinda kabul edilen ibadetler yap. Cunku kiyamet gununde ben de seni Allah’in azabindan kurtaramam.”

Hazret-i Ali (radiyallahu anh) “Ey ogul! Her seyden once Allah’tan kork. Butun emirlerini yerine getir. Onu anmakla kalbini yasat. Ipine simsiki saril. Cimri ile arkadas olmaktan sakin. Cunku o kendisine en fazla ihtiyac duydugun anda senden uzaklasir. Fasikla arkadas olmaktan sakin. Cunku o, cok degersiz seye seni satar.”

Abdulkadir Geylani : “Ey evlat! Once nefsine ogut ver. Onu yola getir. Sonra baskalarini, senin henuz islaha muhtac hallerin var. Gozlerin bir adim otesini gormuyor. Korleri neyinle yola getirmek sevdasindasin.”

Lokman Hekim : “Ey ogulcugum! Insanlara karsi avurdunu sisirme (kibirlenme) ve yeryuzunde calimla yurume. Cunku Allah ovunen ve kuruntu edenlerin hicbirini sevmez. Yuruyusunde tabii ol, sesini alcalt, cunku seslerin en cirkini elbette merkeplerin sesidir. “ (Lokman Suresi/17-19)

Imam-i Gazali : “Ey ogul! Bilmediklerini ogrenmek istiyorsan, ilk once bildiklerinle amel etmelisin. Allah vergilerinin en hayirlisi akil ve ilim oldugu gibi, musibetlerin en kotusu de ahmaklik ve cehalettir.”

Mevlânâ Celaleddin Rûmi : “Ey ogul! Eger dusmanini sevmek, dusmaninin da seni sevmesini istiyorsan, kirk gun onun iyiligini ve hayrini soyle. Goreceksin ki o dusman, senin en yakin dostun olacaktir. Cunku gonulden dile, dilden de gonule yol vardir. “

Ibrahim Edhem : “Ey ogul! Vakitlerin en sereflisi olan genclik cagi, amellerin en faziletlisi olanlar icin harcanmalidir. Isbu ameller mukaddes yuce Hakk’in ibadet ve taatidir.

Seyh Edebali : “Ey ogul! Caniler arasinda alime, zenginken fakir dusene ve hatirli iken itibarini kaybedene aci!.. Unutma ki, yuksekte yer tutanlar, asagidakiler kadar emniyette degildir.”

Evet, sevgili dostlar, baba olmak emek ister, sevgi ister, deneyim ister sabir ve fedakârlik ister.

Cocuklarimizin gelecegi icin gece gunduz calisacagimiza, cocuklarimizin bugunu icin biraz vakit ayiralim.

Cunku yarin cok gec olabilir. Unutmayalim, cocuklarin kisilik gelisimleri 3-7 yas arasinda olmaktadir.

Onlarin bugununu kurtaramazsak, yarinlarini hic kurtaramayiz. Sevgiyle ve dostlukla kalin

Sedat Ertekin

paylaşım için teşekkürler hak yolcusu kardeşim
ALLAH razı olsun..


paylaşım için teşekkürler hak yolcusu kardeşim
ALLAH razı olsun..


sizdende razı olsun MEVLAM gözlerinize sağlık


Serbest Kürsü

MollaCami.Com