Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Konya, Washington’daydı





ABD’NİN başşehri Washington’da Selçuklu dönemi mimarisine ait özgün fotoğraflardan oluşan ‘’Taşların Şarkısı: Anadolu Selçukluları Mimarisi Mirası’’ başlıklı sergi açıldı.

Türki Amerikan Birliği (TAA) adlı kuruluşun ofisinde açılan sergide, fotoğraf sanatçıları Ahmet Kuş, Fevzi Şimşek ve İbrahim Dıvarcı’nın çektiği, Selçuklu döneminden kalma medrese, cami, kervansaray, türbe gibi mimarî yapıların fotoğrafları Amerikalılarla buluştu. Sergide, Anadolu Selçuklu Medeniyetinin yönetim yapısı, bilimi, sanatı, müziği, mutfağı, dil ve edebiyatı, tarihi, toplumu ve ekonomisine dair bilgileri içeren panolara da yer verildi. Konya Selçuklu Belediyesi tarafından desteklenen ve Blue Dome Yayınevi ile TAA’nın ortak sponsor olduğu serginin kuratörlüğünü ise Türkiye ve Türk kültürünü anlattığı ‘’Evet Bir Bardak Daha Çay İstiyorum’’ kitabıyla Türklerin gönlünü fetheden ve Türkiye’de ‘’Kadriye Yenge’’ olarak da tanınan Amerikalı yazar Katharine Branning üstlendi. Serginin açılışı vesilesiyle TAA’nın Washington’daki merkez ofisinde bir resepsiyon düzenlendi.


SELÇUKLULARIN BİZE SÖYLEYECEK ÇOK ŞEYİ VAR


Resepsiyonda konuşan Konya’nın Selçuklu ilçesi Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gümrah, medeniyetlerin beşiği olan Anadolu’da dünya kültür mirasının paha biçilmez eserlerinin imar edildiğini ve bu eserlerin dünyanın en önemli kültür havzalarından birinin Anadolu olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Gittikleri her yere adalet ve hürriyet götüren Selçuklular’ın, birlikte yaşama pratiği açısından da ayrıca kayda değer bir edeniyet olduklarını ifade eden Gümrah, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin, bu topraklar üzerinde kendilerinden önce kurulmuş olan eski medeniyetleri reddetmeksizin kendi özgün eserlerini ürettiğini ve miras olarak devraldıklarını da yaşatarak Anadolu’daki medeniyet birikiminin en yüksek düzeylere ulaşmasını sağladığını kaydetti.


SELÇUKLU MİMARİSİNE ÖĞRENCİLİK YILLARIMDA AŞIK OLDUM

Kuratör Katharine Branning de resepsiyonda, Selçuklu dönemini bütün boyutlarıyla anlatan bir konuşma yaptı. Branning’e, konuşmasının ardından TAA yetkililerince Türk kahvesi takımı verildi. Resepsiyonda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Branning, ‘’Bu akşam Konya, Washington’a geldi. TAA’daki bu sergi sayesinde Amerikalılar ve Washingtonlılar, bu güzel Selçuklu medeniyetini ve mimarisini keşfediyor’’ dedi. Branning, Selçuklu mimarisi ve kültürünün Batı’da çok iyi bilinmediğini ifade ederek, Selçuklu mimarisinin, kendisini çok etkilediğini ve onu Avrupa’daki Roma mimarisine benzettiğini, Selçuklu mimarisine olan aşkının, Fransa’daki öğrencilik yıllarına dayandığını anlattı. Sergi 21 Aralık’a kadar gezilebilecek.


Yeni Asya Gazetesi


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com