Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bosna, Avrupa Müslümanlarının gür sadası olmuştur




MUSTAFA CERİÇ, REİSÜ′L-ULEMA GÖREVİNİ TÖRENLE DEVRETTİ

Bosna, Avrupa Müslümanlarının gür sadası olmuştur

Tarihî Gazi Hüsrev Bey Camiinde düzenlenen menşure (yetki) töreniyle resmen Bosna-Hersek’in yeni Reis-ul Uleması olan Hüseyin Kavazoviç’e cübbesini Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez giydirdi. Görmez, görevi devreden Reisü’l-Ulema Mustafa Ceriç’in Bosna Müslümanlarının, Avrupa Müslümanlarının gür sadası olduğunu söyledi.

Aliya’nın ve bütün şehitlerin ruhları şad oldu

‘’Bugün hayırlı bir selefin, hayırlı bir halefe kendi görev ve yetkilerini hayırlı bir şekilde büyük bir onur ve iftiharla devredebildiğine tanık olduklarını’’ ifade eden Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Görevi devreden Reisü’l-Ulema Mustafa Ceriç, sadece kendi halkına değil bütün bölgeye, bütün dünyaya ve bütün insanlığa hakkı, hakikati, adaleti, ahlâkı yaymak için canhıraş bir çaba içerisinde olmuş, en zor zamanlarında Bosna halkının, Bosna Müslümanlarının, Avrupa Müslümanlarının gür sedası olmuştur.

Milletinin bu zor günlerinde ailesini, çocuklarını yad ellerde bırakarak ülkesine gelmiş, sorumluluğu ağır bu önemli görevi üstlenmiş ve kendisini milletine adeta feda etmiştir. Hepimizin ortak sevinci bu onurlu görevi hayırlı, hayırlı olduğu kadar da fedakar bir halefe devretmiş olmasıdır. Hüseyin Kavazoviç, Resul-i Ekrem’in (asm) birbirine çok yakıştırdığı iki sıfatı; ilmi ve hilmi birleştirmiş âlim ve halim bir dostumuz olarak bu görevi devralmıştır. Yeri gelmiş elinde kitabıyla ilim ve irfana hizmet etmiş, yeri gelmiş elinde silâhıyla dinini, ülkesini, milletini, barışı, huzuru ve kardeşliği savunmuştur.

Hüseyin Kavazoviç, zindandan Mısır’a sultan olan Yusuf misali esaret kampından milletin riyasetine nail olmanın onurunu göstermiştir.’’ Diyanet İşleri Başkanı Görmez konuşmasını, ‘’Bugün, İstanbul’dan önce gönlünü Saraybosna’da bırakan, kalbini Bakıya Tepesinde bırakan Fatih Sultan Mehmed, Saraybosna’yı bir ilim, irfan ve medeniyet şehri olarak tanzim eden Gazi Hüsrev Hazretleri, barışın daha büyük bir savaş olduğunu bütün dünyaya haykıran, mezar taşına ‘Allah’a yemin olsun ki Allah’tan başkasına kul-köle olmayacağız’ diye yazdıran Aliya’nın, Saraybosna’da, Mostar’da, Travnik’te, Srebrenitsa’da katledilen bütün şehitlerin ruhları şad olmuştur’’ sözleriyle bitirdi.

Bosna, Avrupa Müslümanlarının gür sedası oldu

TARİHİ gazi Hüsrev Bey Camii’nde düzenlenen menşure (yetki) töreniyle resmen Bosna-Hersek’in yeni Reis-ul Uleması olan Hüseyin Kavazoviç’e cübbesini Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez giydirdi.

Kavazoviç’in görevi devralması münasebetiyle, başşehir Saraybosna’daki Bristol Otel’de düzenlenen törene, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Bosna-Hersek’in eski Reis-ul Uleması Dr. Mustafa Ceriç, yeni Reis-ul Ulema Hüseyin Kavazoviç, Bosna-Hersek’teki Katoliklerin ruhani lideri Kardinal Vinko Pulyiç, ülkedeki Ortodoks Kilisesi ve Yahudi Birliği temsilcileri, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt ile Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ’daki Müslümanların temsilcileri, çok sayıdaki yetkili ve dâvetliler katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, burada yaptığı konuşmada, Bosna-Hersek’te bugün yaşanan tarihî günde bu ülkede bulunmaktan mutluluk ve onur duyduğunu söyledi. Saraybosna’da tarihi Hüsrev Bey Camii’nde gerçekleşen törenin sıradan bir görevin devri olmadığını belirten Görmez, ‘’Bu sıradan bir memuriyetin devir teslim töreni değildir. Bosna’nın yakın tarihinde ilk defa yaşadığı bu tören, bütün Bosnalıların, bütün Müslümanların, bütün Balkan ülkelerinin ve Avrupa’da yaşayan bütün Müslümanların barış, huzur ve istikrar yolunda geleceğe yönelik umutlarını artıran bir törendir’’ dedi.

Bugünkü törenin, barış ve huzur içinde birlikte yaşamak yolunda umutlarını arttırdığına işaret eden Görmez, ‘’Bugünkü törenle Avrupa’da yaygınlaşan İslamofobia hastalığının ürettiği beyhude kaygılara, lüzumsuz korkulara, vehim ve endişelere gerek olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bugün, Balkanlarda Müslüman olmayan diğer etnik unsurlar da sevinebilirler. Çünkü Bosna riyaseti bütün dinlerin, bütün kültürlerin, bütün medeniyetlerin birlikte, bir arada, barış içinde yaşamasının en büyük teminatı olmuştur’’ dedi.


Yeni Asya Gazetesi


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com