Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Başarı Öyküsü:Lokman Ayva

Lokman Ayva

1966 yılında Konya’nın Doğanhisar ilçesi, Başköy kasabasında doğdu. 11 yaşında, 23 Nisan akşamı başlayan bir hastalıkla, menenjit sonrası gözlerini kaybetti. Bu sebepten dolayı eğitimine 5 yıl ara vermek mecburiyetinde kaldı. 5 yıllık süreçte herhangi bir şeyle uğraşmayan, hayalleri olmayan Lokman Ayva, amcasının tavsiyesiyle radyo dinlemeye başlar. Ankara Radyosu’nu dinlediği bir gün körler için ‘‘kabartma okuma yazma kursu’’ olduğunu öğrenir ve nasıl faydalanacağı hususunda radyoya bir yazı yazar. Cevabı yine radyoda duyar. 1982 yılında Ankara Körler Ortaokulu'nun kursundadır. İlk gün kursun yatılı olmasından şikayet eden arkadaşlarına hayretle bakar, o evden, kendi deyimiyle F tipi cezaevinden kurtulduğu için çok mutludur. Okula gelene kadar babası, Lokman Ayva’nın bir şeyler yapabileceğine pek inanmaz. Babası, Körler Ortaokulunun kör müdür yardımcısını ve bir İngilizce öğretmenini görünce oğlunun da İngilizce öğretmeni olmasını gönülden arzu eder ve bundan böyle daha büyük bir şevkle çocuğunu okutur. 1985 yılında kursu birincilikle bitiren Ayva ortaokula alınır.

Lokman Ayva’nın babası bir devlet kurumunda odacılık yaparken, oğlunu başkalarından hep saklar. Böyle bir psikolojide yetişen Ayva, yabancı kişilerle konuşurken hep kekeler. Lokman Ayva, Körler ortaokulunda özgüvenini iyice geliştirir. Öğretmenlerin kendi hayatlarından bahsetmeleri, onu derinden etkiler. Bir gün rehberlik servisine gittiğinde, heyecandan yine kekeler. Rehber öğretmenleri, bunun üzerine “madem zorlanıyorsun o hâlde bu problemin üstüne üstüne gidelim” derler. Bunun üzerine tiyatroda çalışır ve hocalarının manevî desteğini alır. Olumsuz psikolojisini yıkar ve kör olduktan sonra hiç tatmadığı başarma duygusunu orada tatmaya başlar. Lokman Ayva, okul yıllarını hatırladığında bir başarı öyküsünü hiç unutamaz: “Orta birde fen bilgisinde 10 kişi 2 aldı, bir ben 5 aldım. Öğretmenimiz, herkese çay ısmarladı ve Lokman’ın çayı 2 şekerli olsun dedi. Bu benim gerçekten çok hoşuma gitmişti. Bu duygular, benim okulu birincilikle bitirmeme sebep olmuştur”.
Lokman Ayva, geliştirdiği bu özgüvenle çok azimli çalışır. 1985-1987 yılları arasında Konya Gazi Lisesi'nde sürdürdüğü lise hayatını, 1987-1988 döneminde Ankara Bahçelievler Cumhuriyet Lisesi’nde tamamlar. 1988-1993 döneminde Boğaziçi Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra, 1993-96 yılları arasında da Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Bölümü'nde Yüksek Lisansını yapar.

Yurt İçi Sosyal Faaliyetleri

Lokman Ayva, üniversite eğitimi ile birlikte çeşitli şekillerde iş hayatını da sürdürür. Ancak, kendisi örgütlü kör hareketinin içerisinde yönetici konumlarda bulunmak ve özürlülerin sosyal sorunlarıyla ilgilenmekle ün yapar. “Karanlıktan Aydınlığa Adım” Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği ve Başyazarlığı, radyo-program yapımcılığı ve bilgisayar öğretmenliği yapar, özel olarak İngilizce ders verir. 1994 yılında, Türkiye’de ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan, Özürlüler Koordinasyon Merkezi’nin kurucu başkanlığını yapar ve bu görevi 1995 yılı sonuna kadar sürdürür. 1996-2000 yılları arasında MEB Sarıyer Şükran Ülgezen Anadolu Meslek Lisesinde İngilizce Öğretmenliği yapar. 2001 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Merkezi Yöneticiliğine getirilir. Sıkıntı içerisinde yaşayan özürlü insanlarımızın yaşadığı problemleri en aza indirgemek isteyen ve onlara müreffeh bir hayat sunma yönünde çaba sarf eden Lokman Ayva, başkanlığını yaptığı Beyaz Ay Derneği bünyesinde engelli insanlarımızın sahip oldukları engelli psikolojilerini yıkarak, normal bir insan gibi hayata adaptasyonları noktasında yoğun çalışmalar sarf etmektedir. Türkiye'nin ilk körler için bilgisayar laboratuvarı ve Özürlüler Kampı, üniversiteye hazırlık için kaset-dergiler, Bilgi Bankası, sesli trafik ışıkları vs. onun eseridir. Beyaz Ay Derneği Genel Başkanı, Fiziksel Engelliler Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türkiye Körler Federasyonu Genel Kurul Üyeliği sıfatıyla resmî ve gayri resmî kurumlara yapmış olduğu ziyaretlerle engelli insanlarımızın sorunlarını üst makamlara taşır ve gündemde tutmaya çalışır.

Yurt Dışı Sosyal Faaliyetleri

1985 yılında Türkiye sakat gençliğini temsilen, Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile Avrupa Konseyi toplantılarına katılır. 1992 yılında ABD’nin Baltimore şehrinde körlerin “bilgisayar kullanmaları ve faydalanmaları“ konusunda, Milli Körler Federasyonunun misafiri olarak araştırmalar yapar. 2000 yılında Romanya’nın Neptün şehrinde yapılan “Özürlülerle İlgili Bölgesel Projeler” Kongresine katılır. 2002 yılı Ocak ayında Almanya’ da özürlülerle ilgili çalışmalar yapar.



Aldığı Ödüller

Bir mülakatta, “sosyal ve fiziksel sistemler, belirli bir insan tipine göre ayarlanmış. İşte bu bakış açısını değiştirmek için, ya sistem içinde olacaksınız ya da açıyı genişleteceksiniz. Bizler de sistem içinde olamayacağımıza göre açıyı genişletmemiz lâzım” diyen Lokman Ayva bu uğurda çok çaba sarf eder ve toplumun özürlülere daha hoşgörülü bakması yönünde bilimsel, sosyal ve siyasî faaliyetlerde bulunur. Engellilerin sorunlarına yönelik etkin çalışmaları sebebiyle çok sayıda başarı ödülüne layık görülür. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:



1.) Junior Chamber 2000 Türkiye’nin en başarılı 10 genci yarışmasında birincilik.

2.) Özel Eğitime Muhtaç Çocukları Koruma Derneği – Hizmet Ödülü.

3.) Fiziksel Engelliler Vakfı – Hizmet Ödülü.

4.) İstanbul Sessizler Spor Klubü – Hizmet Ödülü.

5.) Fazilet Partisi 18 Nisan 1999 seçimleri başarılı çalışmalar plaketi.

6.) Hür Medya Haber Yorum Dergisinin Yılın Başarılı Adamı Ödülü.

7.) İstinye Rotary Klubü hizmet ödülü



Siyasî Faaliyetleri

Lokman Ayva, 18 Nisan 1999 Genel Seçiminde İstanbul 3. bölgeden Fazilet Partisi’nden milletvekili adayı olur, ancak az bir farkla seçilemez. Lokman Ayva, daha sonra 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan 22. Dönem Milletvekili Genel Seçimine İstanbul'da 3. bölgeden katılır ve AK Parti İstanbul Milletvekili olarak seçilir. AK Parti kurucularından olan Lokman Ayva, partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi ve Özürlüler Koordinasyon Merkezi’nin başkanı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesidir. Böylece, 3 Kasım 2002 seçimleriyle birlikte Türk siyasî tarihinde ilk defa görme engelli bir kişi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girme şansını elde etmiştir.

Milletvekili olduktan sonra TBMM’de yapılacak törende ‘yemin metnini’ nasıl okuyacağını Meclis Genel Sekreterliği’ne soran Lokman Ayva’ya, “Şimdiye kadar hiç böyle bir ihtiyaç olmamıştı. Maalesef öyle bir metin elimizde yok” cevabını alır. İyi bir hafızaya sahip olan Lokman Ayva, buna rağmen kabartma bir metin hazırlatılmasını talep eder ve yemin töreninde de kabartma metninden yeminini okur. TBMM kürsüsüne, hafif dokunuşlarla yönünü belirlemesini sağlayan beyaz, zarif bastonunun yardımıyla çıkan İstanbul Milletvekili Lokman Ayva o gün, Türk siyasi tarihine yeni bir sayfa ekler. İlk kez bir milletvekili, yemini kabartma metinden okur. Ağzından çıkan her sözcük, 11 yaşında gözlerini kaybetmiş, minicik bir radyonun yardımıyla renkli dünyaya açılan tüm kapıları zorlayıp açmayı başarmış, sonrasında da engel tanımamış gencecik bir adamın yukarıya, hep yukarıya doğru tırmanan, daha da tırmanacak gibi görünen başarı öyküsünün de bir özetidir aslında.

1999 yılında evlenen Lokman Ayva’nın iki erkek çocuğu var. Kitap dinlemek, tiyatro oyunu, şiir ve makale yazmak, satranç oynamak, bilgisayar programlarının kullanım rehberlerini çözmek, belgesel ve haber programları izlemek, ud ve bağlama çalmak gibi hobi ve uğraşılarla zaman geçirmekten hoşlanan Lokman Ayva çok iyi derecede İngilizce ve başlangıç seviyesinde Arapça bilmektedir.

paylaşım için teşekkürler ALLAH razı olsun..

amin kardeşim cümlemizden inşallah


paylaşım için teşekkürler ALLAH razı olsun..


Engelliler Köşesi

MollaCami.Com