Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


SÜPER GÜÇ ACiZ KALDI




Sandy kasırgası başkent Washington′u “hayalet şehir”e dönüştürürken, Manhattan adasının çevre yolları ile New York′a bağlanan tünelleri su altında kaldı, adanın Özgürlük Anıtına bakan güneybatı kısmında 1 metreyi aşan su baskınları oldu. Wall Street çevresinde askerî birliklerin yardımıyla kum torbalarından setler kuruldu.



10-20 MİLYAR DOLAR ZARAR BEKLENİYOR

3.5 metreye varan dev dalgaların vurduğu doğu kıyılarında toplam 3 milyonu aşkın hane elektriksiz kalırken, bu sebeple hastaneler hastalarını tahliye etti. Nükleer santraller ya kapatıldı, ya alarm durumuna geçirildi. İlk tahminlere göre kasırganın ülkede 10-20 milyar dolar zarara yol açması bekleniyor.




Süper güç aciz kaldı

Amerika’nın kuzeydoğu eyaletlerinin bugüne kadar gördüğü en şiddetli kasırgası olan Sandy tahmin edilenden daha fazla hasara yol açmaya devam ediyor. Toplam 23 eyalette etkili olan Sandy, New York şehrinde araç ve metro tünellerini sulara boğdu. New Jersey’deki kumarhane şehri Atlantic City de su altında kaldı. Binlerce ev yine su altında kalırken, New York’ta bazı evlerde su baskını dolayısıyla yangın çıktı. 13 kişinin öldüğü resmen doğrulanırken daha fazla can kaybının olmasından endişe ediliyor. Bu arada, bir köpekbalığının su baskını olan bir yerleşim biriminde yüzdüğünü gösteren fotoğraf ise görenleri şaşkına çevirdi. Sandy Kasırgasının Amerikan ekonomisine 20 milyar dolar zarar vereceği hesaplanıyor.



THY, SEFERLERİ İPTAL ETTİ

ABD’yİ etkisi altına alan Sandy Kasırgası dolayısıyla Türk Hava Yolları’nın dünkü ve bugünkü bazı seferlerinin yapılamayacağı bildirildi. ABD’nin doğu kıyısını vurması beklenen kasırga dolayısıyla dün yapılması planlanan TK 8 Washington-İstanbul, TK 12 New York-İstanbul, TK 3 İstanbul-New York, TK 4 New York-İstanbul, TK 1 İstanbul-New York ile bugünküi TK 12 New York-İstanbul seferleri iptal edildi.



MANHATTAN SULAR ALTINDA

Manhattan Adasının çevre yolları ile New York’a bağlanan tünelleri su altında kalırken, adanın Özgürlük Anıtı’na bakan güneybatı bölümünde bir metreyi aşan su baskınları gözlendi. Wall Street çevresinde, askerî birliklerin yardımı ile kum torbalarından setler kuruldu. Hoboken Belediye Başkanı Dawn Zimmer de yaklaşık 50 bin kişinin tahliye edilmeye çalışıldığı bilgisini paylaştı. New York’un Atlantik Okyanusu’na en yakın caddesi üzerinde bulunan birçok Türk işyeri de Sandy Kasırgasından olumsuz etkilendi. Önce elektrik kesintisinin yaşandığı bölgede su seviyesinin yükselmesi ile birçok işyeri sular altında kaldı.



5.7 MİLYON KİŞİ ELEKTRİKSİZ

ABD’nin doğu yakasını vuran Sandy fırtınası yüzünden ölenlerin sayısı 13’e yükseldi. Saatte 130 kilometreye varan hızla New Jersey eyaleti kıyılarına vuran ve giderek iç kesimlere ilerleyen fırtına, can almaya devam ediyor. Sandy fırtınasında elektrik kesintileri vak′aları giderek artıyor. ABD’nin doğu kıyılarında yaşayanlardan 5.7 milyon kişinin elektriksiz kaldığı ifade ediliyor.



TROPİKAL KASIRGA HALİNE GELDİ

Güney Carolina eyaletinde Kanada sınırına kadar geniş bir alanda etkili olan Sandy özellikle New York ve New Jersey eyaletleri ile Philedalphia şehrinde bugüne kadar görülen en şiddetli kasırga olarak tarihe geçti. ‘Süper kasırga’ (superstrom) olarak isimlendirilen Sandy dolayısıyla Başkan Barack Obama birçok eyaletti felâket bölgesi ilân etti. Meteoroloji uzmanları Sandy’nin artık sıradan bir fırtına olmayıp tropikal kasırgaya dönüştüğünü açıkladı.



KAR ALTINDA KALDILAR

Atlantik Okyanusu’ndan New Jersey, Phliadelphia şehri üzerinden karaya ulaşam Sandy, 34 kilometre hızla ilerlerken, kasırgasının merkezinde rüzgâr hızının zaman zaman 176 kilometreye ulaştığı açıklandı. Kıyaya yakın bölgelere bol yağış bırakan Sandy, iç kesimlerde ise yoğun kar yağışına sebep oldu. West Virginia’nın dağlarına 90 santimetre kalınlığında kar bırakan Sandy, Virginia’da 60, Tennesse ile Kuzey Carolina sınırı da 45 santimetre yüksekliğinde kara bürüdü.



NÜKLEER SANTRALLERDEN BİRİ KAPATILDI

ABD’nİn doğu kıyısında 1,8 metrelik dalgalara yol açan Sandy Kasırgası dolayısıyla bir nükleer santralin kısmen kapatıldığı, bir diğerinin ise alarm durumuna geçirildiği bildirildi. New York’un 72 kilometre kuzeyinde yer alan Indian Point nükleer santralini işleten Entergy Şirketi yetkilileri, kasırganın elektrik sisteminde yol açtığı sorunlar dolayısıyla santralin bir ünitesinin kapatıldığını açıkladı. Nükleer santraldeki diğer ünitenin çalışmaya devam ettiğini belirten yetkililer, santral yakınlarındaki Hudson Nehri’nde su seviyesinin yaklaşık 3 metreye yükselmesinin herhangi bir risk oluşturmadığını söyledi.



HAYALET ŞEHİR WASHINGTON

ABD’nİn başşehri Washington, ülkenin doğu yakasını etkisi altına alan Sandy Kasırgası dolayısıyla adeta ‘’hayalet kente’’ döndü. Kasırga, başşehir Washington’ın boşalmasına sebep oldu. Yetkililerin uyarılarını dinleyen başşehirliler, mümkün olduğunca evlerinden ayrılmamaya çalıştı. Kasırganın etkilerinin giderek daha fazla hissedildiği şehirde, yağışlar ve rüzgârın şiddetini arttırmasıyla korku filmlerini aratmayacak manzaralar görmek mümkün. Başşehrin normal şartlarda son derece işlek olan ana caddelerinde kimseler bulunmuyor. Şehrin en turistik mekânı Georgetown bile adeta terk edilmiş durumda. Normalde müşterilerle tıka basa dolu olan mağazaların hemen hepsinin kasırga yüzünden kepenklerini indirdiği görülüyor. Trafik çilesinin bitmediği ana yollar ise neredeyse bomboş.



AĞAÇ DEVRİLMELERİ BAŞLADI

KasIrganIn etkisinin Washinton’un giderek daha çok hissedilmesiyle şehrin merkezi dahil birçok noktasında elektrikler daha ilk akşamdan kesildi. Şehrin işlek caddelerinde ağaçların veya büyük ağaç dallarının yol kenarlarına düştüğü görüldü. Kasırganın şiddetini arttırmasıyla bu durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor. Sallanan sokak tabelâları ve trafik ışıkları da tehlike sinyalleri veriyor. Öte yandan, Washington Anıtı gibi yerlerdeki Amerikan bayrakları da kasırgadan zarar görmemeleri için kaldırıldı.

KARADA GÖRÜLEN EN ŞİDDETLİ KASIRGA
AccuWeather hava tahmin şirketi Sandy’nin kuzeydoğu eyaletlerinin Katrina’sı olduğunu açıkladı. Şirket yetkilisi Sandy’nin Amerika’nın bugüne kadar karada gördüğü en şiddetli kasırgası olarak tarihe geçeceğini de iddia etti.



OBAMA: ÖNCELİĞİMİZ CAN GÜVENLİĞİ

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da kasırga ile ilgili brifing aldıktan sonra düzenlediği basın toplantısında kasırganın milyonlarca insanı olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Vatandaşlardan, tahliye konusunda yetkililerin uyarılarını dikkate almalarını isteyen Obama, acil yardım ekiplerinin hazırlığından emin olduğunu dile
getirdi. Başkan Obama, afetin ardından elektrik arızalarının giderilmesi ve temizlik çalışmalarını da zaman alabileceğini dile getirdi. Kasırganın 6 Kasım’daki seçimlere muhtemel etkisinden endişelenmediğini de belirten Obama, “İlk önceliğimiz, can güvenliğinin sağlandığından emin olmak” diye konuştu.


Yeni Asya Gazetesi


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com