Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


‘Kara film’ hem Batıyı, hem Doğuyu rahatsız etti





Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Peygamberimize hakaret içeren ve Müslümanların şiddetli tepkilerine yol açan filmin hem Batıyı, hem Doğuyu rahatsız ettiğini söyledi. Faibus, “Bu tür utanç verici faaliyetleri yargılayıcı kanunların bulunması gerekiyor” dedi.

Film hem Batı’yı, hem Doğu’yu rahatsız etti

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Müslümanların şiddetli tepkilerine yol açan Hz. Muhammed’e (asm) hakaret içeren filmin hem Batı’yı, hem de Doğu’yu rahatsız ettiğini söyledi. Mısır’ın başşehri Kahire’de El-Ezher Şehyi Ahmet et-Tıyb ile görüşen Fabius, ifade özgürlüğünün, dinler ve kutsal değerleri aşağılamak için kullanılamayacağını ifade ederek, ‘’Bu tür utanç verici faaliyetleri yargılayıcı kanunların bulunması gerekiyor’’ dedi. Fransa’da devrim sonrası yaşananlarla Mısır’ın şu an geçtiği süreci karşılaştırdığını ifade eden Fabius, Ezher’in mutedil İslâmı yayma, Mısır halkını bilinçlendirme, kısa zamanda ülkenin güvenliğini sağlama konusunda sarf ettiği çabaları takdir ettiğini belirtti. El-Ezher Şeyhi Tıyb de filmden ötürü duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirerek, sergilenen bu tutumun ne ahlâkî, ne de sosyal gerekçelerle açıklanabileceğini ve Arap ülkelerindeki demokratik dönüşüm sürecinin baltalanmak istendiğini bildirdi. Batılı ülkelerin, Müslüman halkların kutsal değerlerini hiçe saydıklarını belirten Tıyb, bu durumun dünya barışına olumsuz yansıdığına ve halklar arası nefret tohumları ektiğine dikkati çekti.


Obama: Yönetmen ‘’karanlık bir karakter’’

ABD Başkanı Barack Obama, Müslüman dünyasında protestolara neden olan Hz. Muhammed’e (asm) hakaret içeren filmin yönetmenini ‘’karanlık bir karakter’’ şeklinde nitelendirdi. Ünlü talk şovcu David Letterman’ın ‘’The Late Show’’ programına konuk olan Obama, ABD’de yaşayan bir yönetmen tarafından çekilen filmin sebep olduğu protestolar ve ABD’nin Ortadoğu’daki bazı diplomatik temsilciliklerine düzenlenen saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Obama, ‘’Burada yaşayan birisi, bir çeşit karanlık bir karakter tarafından çekilmiş, Peygamberimiz (asm) ve İslâm’ı hedef alan son derece rencide edici bir film var ortada ve bu film Müslüman dünyasının çoğunda büyük bir kırgınlığa sebep oldu. Bir taraftan da şu oldu; radikaller ve teröristler bunu Libya’daki konsolosluğumuz dahil bazı elçiliklerimize saldırmak için bir gerekçe olarak kullandı’’ diye konuştu. Obama, hoşgörüsüzlük ve aşırıcılık silsilesinin Müslümanların büyük çoğunluğunu temsil etmediğini söyledi.


Yeni Asya Gazetesi


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com