Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ucub nedir…?

UCUB NEDİR…?

Ucub; kendini beğenmek, Allahın verdiği nimetleri kendi kudretiyle elde ettiğini zannedip, Cenab-ı Hakk’ın lütfü olduğunu unutmaktır.

Kibir, kendini üstün görmek, ucub; kendini beğenmektir.

Kibrin kaynağı ucub olup, ikisi de haramdır.

Ucub’a kapılan, kendi fikir ve tedbirini beğenip, ilmine, ameline ve aklına güvenir, sünnet olan istişareden mahrum kalır.

İmanın icabı ise, korku ile ümit arasında bulunmaktır. Nur-u Kuran’dan feyiz almış fazilet sahibi ulema ve evliyanın vaaz ve nasihatlerinden istifade edemediğinden Hak’ka ulaşma yolunu bulamaz. Belalara uğrar.

AYETLER
"Huneyn gününde size yardım etti. O vakit Huneyn’de çokluğunuz size güven vermişti de, bir faydası olmamıştı. Yer yüzü o genişliği ile başınıza dar gelmişti. Sonra bozularak arkanızı dönmüştünüz." (Tevbe, 25) ayet-i celilesi ucubun zemmi hakkındadır.

"Tahkimatlarının kendilerini koruyacağını zannetmişlerdi. Fakat Allah onları hesap etmedikleri taraftan bastırdı. Ve kalplerine korku düşürdü." (Haşr, 2) kavl-i celili de; kalelere, güç ve kudretine güvenen kafirleri red ve rezil ediyor.

"Dünyada çalışmaları boşa gitmiştir. Halbuki onlar güzel iş yaptıklarını zan ediyorlar." (Kehf, 104) Nass-ı Kerim’iyle de amelde ucub edenler zem edilmiştir.

HADİSLER
Hadis-i şerifler, "Kendi fikrini beğenen, nefsinin arzularına uyan ve mükellefiyetlerini eda etmeyip de hırsa kapılan üç sınıf bedbahtların helakini" beyan buyuruyor.

Hevasına uymak, insanın yaratılışında mevcut olduğu için, devamlı ona tabi olmak helak eder de, arasıra tabi olmak helake sebep değildir.

Hadis-i şerif:
"İki şey: Ümit kesmek ve Ucub, helake sebeptir."
Çünkü ümit kesen istekli çalışmaz. Kendi fikrini beğenen de -saadete erdim- zanniyle hakiki selamet yoluna gayret etmez.

Hadis-i şerif:
"Ucub etmek, günah işlemekten büyüktür."
Çünkü günah işleyen tevbe eder, lakin kendini ve amelini beğenen, nice kötülükleri dine uygundur zannı ile yapar. Ve tüm kötülükler ucubtan doğar.

Bütün nimetleri Allah’ın inayetinden bilmek, bu derdin devasıdır.

Ayet-i celile’de başta iman, bütün nimetler için minnetin Cenab-ı Hakk’a mahsus olduğu bildirilip, ucub edenler Karun’un cemaatinden addediliyor.

İlim, mal, kemal ve cümle nimetlerin Cenab-ı Hakk’a mahsus olduğunu bilen nasıl kibir ve ucub eder?


Kaynak: “İKİNCİ BEŞ RİSALE” , Ali Erol


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com