Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Hollande

Fransa'da Sosyalist Parti adayı François Hollande yeni cumhurbaşkanı oldu. Hollande dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yüzde 52 oy alarak, yüzde 48'de kalan Nicolas Sarkozy'nin 5 yıllık iktidarına son verdi.


Hollande, Fransa'da son seçim zaferini 24 yıl önce yaşayan Sosyalistler'i, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ikinci kez iktidara getirmeyi başardı. Hollande'ın, Avrupa'nın birçok ülkesinde başarısız sonuçlar alan sol partilerin aksine, Fransa'da solun tarihi bir başarı kazanmasını sağlaması dikkat çekti.

Sarkozy, Avrupa'yı vuran ekonomik krizin ardından koltuğunu kaybeden 11. lider oldu. François Hollande, cumhurbaşkanlığı boyunca hiçbir Fransız vatandaşına ayrımcılık yapmadan eşit hizmet vereceğini söyledi. Seçimi kaybeden Nicolas Sarkozy ise "Fransızlardan bir Fransız olmaya hazırlanıyorum." sözleriyle siyaseti bırakma sinyali verdi.

Seçimin ardından Tulle şehrinde halka hitap eden François Hollande, iktidarı döneminde tüm Fransızları birleştirecek bir liderlik sergilemeyi vaat etti. Fransa'nın bölündüğünü ve sosyal eşitsizliklerin arttığını kaydeden Hollande, "Cumhuriyetin hiçbir evladı kenara itilmeyecek, ayrımcılığa uğramayacak." ifadelerini kullandı. Hollande, seçim zaferinin Avrupa için de yeni bir sayfa açtığını belirterek, kemer sıkma politikalarının kıtanın kaderi olmadığını göstereceğini söyledi.

Hollande, seçim zaferinin açıklanmasının ardından partisinin Paris'te, 1789 Fransız Devrimi'nin yaşandığı Bastille meydanındaki zafer kutlamasına katıldı.


Hollande'ın zaferi borç krizindeki AB'nin geleceği açısından da büyük önem taşıyor. Hollande'ın bu akşam ilk olarak seçim vaatleriyle kızdırdığı Almanya Şansölyesi Angela Merkel'i arayacağı açıklandı. Hollande'ın Avrupa piyasalarını rahatlatmak amacıyla Merkel'i aradığı tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanlığına ikinci kez seçilmeyi başaramayan Sarkozy ise, mağlubiyetin tek sorumlusu olduğunu belirterek siyaseti bırakma sinyali verdi. Liderlik görevini artık sürdüremeyeceğini kaydeden Sarkozy, "Fransızlardan bir Fransız olmaya hazırlanıyorum." ifadelerini kullandı. Haziran ayında yapılacak milletvekili seçimlerine Ulusal Birlik Partisi'nin (UMP) yeni bir liderle katılması bekleniyor. Parti Genel Sekreteri Jean-François Cope, artık haziran ayında yapılacak milletvekili seçimlerine odaklandıklarını belirterek, "2. turu kaybettik. Ancak, haziran ayında 3. turu kazanacağız." dedi. Öte yandan, seçimlere katılım oranı yüzde 82'yi buldu.

Fransa'nın yeni lideri: "Bay Normal"

Hollande'ın adı eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın tutuklanmasından sonra öne çıktı. Aralık 2011'de yapılan anketlerde yüzde 8'le popülaritesi en düşük aday adayı olarak görünen Hollande, iki ay sonra adaylık yarışını kazandı. Siyasi kariyeri boyunca hiç bakanlık yapmayan Hollande, uzun süre Sosyalist Parti'nin genel sekreterliği görevini yürütmüştü.


2007'de Sarkozy'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından genel sekreterlik görevini bırakan Hollande'ın siyasi kariyerinin bittiği iddia ediliyordu. 2007'de dağılma eşiğine gelen Sosyalist Parti'nin başarısızlığının en büyük sorumlusu olarak gösteriliyordu. Kişisel imajını değiştirmek için kilo veren ve giyim tarzını değiştiren Hollande, 2012'de solu 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ikinci kez iktidara getiren isim oldu. Dün seçim zaferini yorumlayan eski Sosyalist başbakan Laurent Fabius'un "Bir yıl önce çok azımız ona şans veriyordu."


dediği Hollande, beklentilerin aksine rakibine karşı çok sert bir muhalefet yürüttü. "Sarkozy'nin tam zıddı olacağım" vaadiyle seçim yarışına başlayan Hollande, seçim kampanyasını Sarkozy ve Sarkozy karşıtları arasında bir referanduma dönüştürmeyi başardı. Seçim kampanyası boyunca Sarkozy'nin 5 yıllık bilançosunu eleştiren Hollande, "Her şeye hakim olmak isteyen hiperaktif Sarkozy'nin aksine normal bir cumhurbaşkanı olacağım."


vaadiyle Fransızları ikna etmeyi başardı. Hollande, 2007'de seçim zaferini "Fouqet's" isimli lüks bir restoranda kutlayan Sarkozy'nin aksine 2001'de belediye başkanı seçildiği küçük bir şehir olan Tulle'da kutlayarak daha mütevazı bir cumhurbaşkanı olacağının sinyalini verdi.

Zaman


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com