Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


THK, dünyadaki yangınlara da müdahale edecek

Türk Hava Kurumu (THK) bir çok ülkede yangınalra müdahale edecek

Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım, yangın söndürme faaliyetlerinde yalnızca yurt içinde değil, yurt dışında da devam ettiklerini belirterek, bu yıl ABD, İtalya, Brezilya ve Kore'de çıkabilecek yangınları söndürme çalışmalarına katılabilmek için görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, özellikle son yıllarda yangın söndürmede çok başarılı olduğunu söyledi.

THK'nın orman yangınlarına, Türkiye'nin komşusu durumundaki çevre ülkelerde de müdahalede bulunduğuna işaret eden Yıldırım, ''THK, yangın söndürme faaliyetlerine yalnızca Türkiye'de değil, yurt dışında da devam ediyor. Geçen yıl İtalya'da görevlendirdiğimiz uçaklarımızın bu yıl, ABD, İtalya, Brezilya ve Kore'de çıkabilecek yangınların söndürülmesi faaliyetlerine katılması için görüşmelerimiz sürüyor'' dedi.

Yıldırım, yangınlara müdahalede Türkiye'nin çok büyük bir kabiliyeti bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Kurumumuzun uçaklarıyla bu kabiliyeti kazanmış durumdayız. Çevre ülkelere hükümetimizin talimatı, direktifleri doğrultusunda uçaklarımızı göndererek yangınlara müdahale ediyoruz. Ve bunda da başarılı oluyoruz. Geçmişte hatırlarsak, Balkanlar'da çıkan yangınlara, Yunanistan'da, Gürcistan'da, İsrail'de çıkan yangınlara müdahale ettik. İtalya ve Yunanistan'daki yangınlarda da etkin olarak görev yaptık. Bu yıl da bunlara benzer olaylar olduğu zaman THK bütün imkanlarını kullanarak yangınlara müdahale edecektir.''

Türkiye'de yangın sezonu tamamlandığında güney yarım kürede yaz dönemi başladığını dile getiren Yıldırım, ''Bu nedenle Brezilya'ya 2 ya da 4 uçağımızı göndermeyi düşünüyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor. Yine ABD yangın sezonu için bizden 3 ya da 4 uçak talep ediyor. Bu konuda da görüşmelerimiz sürüyor. Kurumuzun başarısını ABD'de çıkabilecek yangınlara müdahalede ispatlamış olacağız'' diye konuştu.

-''Sezona hazır durumdayız''-

Osman Yıldırım, Türkiye'de orman yangını sezonunun 1 Haziran'da başlayıp 30 Eylül'de sona erdiğini, bu yılki sezona hazır olduklarını söyledi.

Amaçlarının Türkiye'nin değeri, milli serveti olan ormanları korumak olduğunu ifade eden Yıldırım, şu bilgileri verdi:

''Ormanların korunmasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile koordineli olarak işbirliği içinde çalışıyoruz. Şu anda kurumumuzun bütün uçakları yangın söndürme faaliyetleri için hazır bekliyor. Bu, THK'nın kurumsal sorumluluğudur. Vatanına, devletine, milletine, hükümetine karşı kurumsal sorumluluğudur. 9 adet büyük, 12 adet de küçük yangın söndürme uçağıyla sezona hazırız. Ayrıca bu yıl 12 helikopterle yangın söndürme faaliyetlerine katılacağız.''

-''Yangınlara gece de müdahale edebileceğiz''-

THK Genel Başkanı Yıldırım, bu yıl Adana, Antalya, Milas, İzmir, Edremit, Çanakkale ve Samandıra bölgelerinde yangın söndürme uçaklarının bekleyeceğini, muhtemel bir yangında Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan verilecek talimat doğrultusunda yangınlara müdahale edeceklerini bildirdi.

Yangın söndürme faaliyetlerinde Avrupa'nın en başarılı ülkesinin Türkiye olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Bu başarıda Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın iyi organize olması, THK'nın uçak sayısının artması hem de amfibi uçaklarının etkin olarak kullanılmasının etkisi var. Bu yıl ayrıca iki uçağımız yangınlara gece de müdahale edebilecek cihaz ve ekipmanla donatıldı. Gece, havanın iyi olduğu günlerde bu uçaklarımızı kullanacağız'' dedi.

Yıldırım, yangınla mücadelenin ekip işi olduğunu, alevlere ne kadar çabuk müdahale edilirse o kadar çabuk söndürüldüğünü belirterek, ''Ormanda bir yangın çıktığı zaman yalnız ağaçlar değil, o bölgede yaşayan bütün canlılar yok oluyor. Bu, tabiata ve çevreye verilebilecek en büyük zarar. Ülkemizde yaşayan tüm bireylerin konuya hassasiyet göstermelerini istiyoruz'' diye konuştu.

haber7


Teknoloji Haberleri

MollaCami.Com