Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Srebrenitsa kurbanlarının yakınlarından seçim yasasına tepki

Bosna Hersek'in doğusunda bulunan Srebrenitsa'dan, 1995'te işlenen soykırımın ardından ayrılanların belediye seçimleri için oy kullanmasını engelleyen yasanın hayata geçirilmesi, soykırım kurbanlarının ailelerinin büyük tepkisine neden oluyor.


Bosna Hersek'te Ekim ayında yapılması planlanan yerel seçimlerde, Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi'nin seçilmesinde, sadece ilgili belediyede ikamet eden seçmenlerin oy sahibi olmasını öngören yasanın değiştirilmesi isteyen Srebrenitsalı Boşnaklar, bu konuda daha önce yardım talep ettikleri uluslararası camia ve ülkedeki diplomatik temsilcilerinden bekledikleri desteği bulamadı.


Soykırım kurbanlarının yakınlarını bir araya getiren ''Srebrenitsalı Anneler Derneği'' Başkanı Hatica Mehmedoviç AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilgili yasanın değiştirilmemesi, soykırımın yasallaştırılması anlamına geleceğini ifade etti.


Srebrenitsa'yı geçen hafta ziyaret eden ABD'nin Saraybosna Büyükelçisi Patrick Moon'un ''yerel seçimlerin geçerli olan yasaya göre yapılacağı'' ile ilişkin açıklamasına tepki gösteren Mehmedoviç, ''Yabancı diplomatlar da bizi hayal kırıklığına uğrattı. Kurban yakınları Patrick Moon ile Potoçari Anıt Mezarlığı'nı ziyaret etmeyi reddetti. Uluslararası camia ve bazı yerli yetkililer, savaş sırasında işlenen soykırımın yasalaştırılmasına bir şekilde destek veriyor'' diye konuştu.


Srebrenitsa'nın Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yer aldığı ve soykırım kurbanlarının yakınlarının sağlık hizmetleri ve şehit ailelerine desteğinden dolayı, diğer entite Bosna Hersek Federasyonu'nda kayıtlı olduğunu hatırlatan Hatica Mehmedoviç, ''Ben 10 yıldır Srebrenitsa'da yaşıyorum. Kendi belediye başkanımı seçimine katılamayacaksam, buraya geri dönmemin hiçbir anlamı yok'' ifadesini kullandı.


-''Sadece Türk Büyükelçisi Yıldız Potoçari'ye gelebilir''

Bosna Hersek'te faaliyet gösteren Barış Sağlama Konseyi'nin (PIC) toplantılarında seçim yasasının değiştirilmesi için girişimlerde bulunan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız'ın, Srebrenitsa kurbanlarının yakınlarına destek verdiğini ve seçim yasasının değiştirilmesi gerektiğini Srebrenitsa'ya düzenlediği ziyaret sırasında da vurguladığını anımsatan Mehmedoviç, ''Bundan sonra Potoçari'ye, kurban yakınlarına destek çıkan bir tek Türk Büyükelçi Yıldız gelebilir'' dedi.


''Seçim yasasının değiştirilmesi desteklemeyen hiçbir büyükelçi ve hiçbir yerli ve yabancı yetkili Srebrenitsa'ya gelmesin'' diyen Mehmedoviç, ''1995 yılı tekrarlandı. Çocuklarımızın 1995'te katledilmesine müsaade eden uluslararası camia, 2012 yılında da benzer bir şeyin olmasına izin verecek. Seçim yasasının değiştirilmesi için çaba gösteren bir tek Türk yetkilileri oldu. Bu yüzden Büyükelçi Yıldız, Srebrenitsa'da hoş karşılanacak tek diplomattır'' diye konuştu.


Gözyaşlarına boğulan Mehmedoviç, ''İsmimin Hatica olması, Srebrenitsa doğumlu olmam ve çocuklarımın Müslüman olması suç muydu? Çocuklarım isimlerinden dolayı katledilmiş. Uluslararası camia bize o zaman ihanet etti, işte şimdi de ihanet ediyor. Srebrenitsa'ya döndüğüm için pişman oldum'' dedi.


Bosna savaşı öncesinde (1992-1995) ülkenin doğusunda yer alan Srebrenitsa kentinde çoğunluk olan Boşnaklar, 1995'te burada işlenen soykırımda 8 binin üzerinde Boşnak'ın katledilmesi ve buradaki demografik yapının değiştirilmesiyle azınlık durumuna düştü.


2008'de yapılan yerel seçimler öncesinde Bosna Hersek Parlamentosu, Srebrenitsa için geçerli olan ve tek seferde kullanmak üzere getirdiği yasa değişikliğiyle, Srebrenitsa doğumlu olan ve burada ikamet etmeyen Srebrenitsalıların oy kullanma hakkını vermişti.


2012 yılının Ekim ayında yapılacak yerel seçimlerin mevcut kanunun uygulanacağı açıklanması, Srebrenitsa'daki Boşnakların yoğun tepkisine neden olmuştu.


Zaman


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com