Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Elfaz-ı Mevzua 2. Kısım - Daima mamul olanlar...

Bilindiği gibi elfaz-ı mevzua terkipte vaki olduğu zaman 3 kısım üzerineydi.

1. Asla mamul olmayanlar
2. Daima mamul olanlar
3. Aslında mamul olmayıp 2. kısım makamında bulunduğu zaman mamul olanlar.

Biz burada 2. kısımı anlatacağız.


2. Kısım - Daima mamul olanlar...

Daima mamul olanlar 2 kısıma ayrılırlar...

a)Mutlak isim

(Musannıf hazretleri burada ihtilaflı olan konularaçıklama gereği duymuş.Mesela: Esmai efaller isim mi, fiil mi? İsimdir çünkü; )Esma-i Efal, failleri haber makamına kaim, mübteda olmak üzere mahallen merfudur ya da mefulu mutlak olmak üzere mahallen mensuptur diye hükmolundu. Bazı nahivciler ise esmai efal lafızda isim gibi gözükselerde fiil manası kendilerinde olduğu için iraptan mahalli yoktur demişlerdir.

(Zamiri fasıl diğer zamirler gibi isim mi yoksa harf mi? Zamiri fasıl haberin sıfatla karışmasını önlemek için araya gelir. Bundan dolayı) Zamiri faslın harf olması üzerine hüküm olundu. Ama bazı nahivciler ise iraptan mahalli olmayan bir isimdir diyorlar.

(Sıfatlara dahil olan lam, harf mi isim mi?) Bazıları diğer harfler gibi harftir derken, ekseri görüş (اللذى-اللتى) manasına ismi mevsuldür demişlerdir. ( Lamdan sonraki lafız olan (صرب), fiil olmaktan isim olmaya (ضارب ) intikal ettiği için Lamın irabı kendisinden sonraki lafza verildi ( الضارب)

(جاءنى الضارب زيدًا misalinin aslı جاءنى الذى ضرب زيدا idi. الذى fail olup ضرب ise mamül değildi. Bu kelam جاءنى الضارب زيدًا olarak değişince الذى harf suretinde olmaya ضرب de ضارب olarak isim suretine intikal etti.

b)Fiili Muzari

Teşekkür ederiz kardeşim, ellerinize sağlık..


Izhar

MollaCami.Com