Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Eğitimden darbelerin izleri silinmeli

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, eğitimden darbe izlerinin silinmesini, 28 Şubatın ve 12 Eylülün faillerinin yargılanması kadar önemli gördüklerini söyledi.



DES Genel Başkanı Avcı, yaptığı açıklamada, 28 Şubat darbesinin faillerine dönük yürütülen soruşturma süreciyle paralel olarak 28 Şubat’ın eğitim sisteminde meydana getirdiği yozlaşma ve tahribatlarında giderilmesine dönük çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Avcı, “Eğitimden darbe izlerinin silinmesini, 28 Şubatın ve 12 Eylülün faillerinin yargılanması kadar önemli görüyoruz” dedi.



28 Şubat’ta yürürlüğe konulan 8 yıllık kesintisiz eğitim sebebiyle imam hatiplerin orta kısımları kapatıldığını, ardından katsayı engeli, Kur’ân kurslarına 15 yaş sınırlaması getirildiğini söyleyen Gürkan Avcı, “Bir diğer uygulamada başörtüsü yasağı idi. Genç kızlarımız üniversite kapılarında yıllarca zulüm ve işkence gördü. Yani 28 Şubat postmodern darbesi özellikle eğitim sistemini silindir gibi ezdi geçti” diye konuştu.



“DARBECİLERİN İSİMLERİ OKULLARIMIZDAN KALDIRILMALIDIR”
DES Genel Başkanı Avcı “12 Eylül Lisesi”, “Kenan Evren İlköğretim Okulu” gibi darbelerin ve darbecilerin isimlerinin okullar ve eğitim kurumlarından kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:“Eğitim sistemimizdeki bütün antidemokratik müdahalelerin izlerinin silinmesini istiyoruz.



Darbe ve muhtıra dönemlerinde eğitim sistemimiz yabancıların kontrol ve müdahalelerine açık hale getirilmiştir. Sömürge ülkelere has, ülkemizdeki ‘yabancı dilde eğitim’ ayıbının altında da darbe dönemlerinin izlerini görebiliriz. Eğitim sistemimiz, medeniyetimizin kültürel kodlarından koparılmış, gençlerimiz adeta tarihinden ve kültüründen utanır hale getirilmiştir.



Demokratik, bilimsel, nitelikli ve değerler öğrenimini içeren bir eğitim sistemi için darbe mirası bütün yasal düzenlemeler değiştirilmelidir. Üniversite hocalarını, öğretmenleri ve öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayan, kıyafet kuralına uymayanları bugün bile cezalandırmaya devam eden darbe mirası kıyafet yönetmeliği kaldırılmalıdır ve eğitim kurumlarında serbest kıyafete geçilmelidir. Bilimsel, özgür ve demokratik bir eğitim sistemini bu yönetmelikle yakalamamız mümkün değildir.”



“İHL’LİLER İSTEDİKLERİ OKULLARDA OKUYABİLMELİ”
Askerî okulların imam hatip lisesi mezunlarına dönük ayrımcı, eşitsizlikçi ve antidemokratik uygulamalarının son bulmasını da istediklerini dile getiren Avcı, “Dolayısıyla herkesin, tüm gençlerimizin, imam hatip liselilerin de hayallerini gerçekleştirebileceği, hiçbir kısıtlama ve yasak koymadan istedikleri okullarda okumalarını sağlamalıyız.


28 Şubat sürecinde istifa eden yahut istifa etmek zorunda kalan akademisyen ve öğretmenlerin ve memurların tümünün tekrar göreve başlamaları için de bir çalışma başlatılmalıdır. Hakları iade edilmeyen hiçbir mağdur kalmamalıdır. Bu itibarla tüm siyasi partilerimize görev düşmektedir” diye konuştu.


Recep Gören / Ankara


Egitim Haberleri

MollaCami.Com