Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Evlenecek gençlere acil tavsiyeler

Evlilik arifesinde yaşanan krizlere karşı genç çiftlere acil tavsiyeler

Markette alışveriş yaparken iki ay sonra evleneceğini söyleyen nişanlı bir çift yanıma yaklaştı. Onlara hediye niyetine bir iki tavsiyede bulunmamı istediler. Öyle de tatlı görünüyorlardı ki ayaküstü birşeyler söyledim. Söylediklerim benim bile öyle hoşuma gitti ki hemen sizler için aynılarını yazayım istedim. Fazla söz göz çıkarmaz nasılsa değil mi? Okuyucular arasında evlenmeye hazırlanan çiftler varsa onların da işine yarasın.

İlk tavsiye ailelere… Öncelikle her insanın kendi bireysel hayatında, diğer herkesten bağımsız, kendi hayal ettiği evliliğini yaşamaya hakkı olduğunu bilmeliyiz. “Ne istersin” sorusu tam anlamıyla gençlere sorulmalı. Ve onların istemediği şeyler zorla yaptırılmamalı.

Ve özellikle genç kızlar bilmeli ki mutlu evlilikler, pahalı ve gösterişli düğünlerden geçmiyor. Bu nedenle alışverişler abartılmamalı. Çünkü ne alırsanız alın, kaç lira harcarsanız harcayın birkaç yıl sonra alınan her eşya yıpranmaya başlıyor ve nasılsa yenisiyle değiştiriliyor. Değiştirilebilir ürünler nedeniyle, değiştiremeyeceğimiz yeni akrabalıkları yıpratmanın anlamı yok! Bireysel destek yaptığım gençlere de söylüyorum. Alabileceğiniz en kaliteli koltuğun kumaşı için verilen en uzun garanti süresi 7 yıl. “En fazla bu kadar sene hayatımda olacak bir koltuk için evlilik hayatıma üzüntüyle başlamaya değer mi” diye sormak gerek kendimize.

Düğünler “alıştan” ve “verişten” çıkartılarak “paylaşım”a doğru yönlenmeli. Düğünlerle aile kuruyoruz. Yuva kuruyoruz. İçinde güvenin olduğu, içinde insani değerlerin yaşanacağı güzel aileler. Bu ailelerin maddiyatla ilgisi yok! Olmamalı da! İnsanlar bilmeli ki, eğer gerçekten isterlerse, aile hayatlarını cennetten bir bahçeye çevirebilirler. Ama “o ne der”, “bunlar ne düşünür” gibi kaygılarla hareket ederler ve düğünleri alışveriş cennetine çevirirlerse, evet evlenirler. Ama “çift olamaz”lar… başlarını soktukları bir evleri olur ama “yuva kuramaz”lar… sonrası kavga… sıkıntı… gerginlik…

Ayrıca bir kadın, erkeği mutlu edebilmeli, onun gün içinde biriken sıkıntılarını alabilmeli, eşi için evini özlenen bahçeye çevirebilmelidir. Surat asmak, mutlu olunacak güzel noktalara bakmak yerine, üzülecek detaylara takılmak çok yanlış, hastalıklı bir tavırdır.

Evleneceğiniz erkeği doğuran annesiyle kavga etmeye gider gibi gelin olmayın olur mu? Ülkemiz genç kızlarının son zamanlardaki en büyük yanılgısı, annesinin yaşadığı gelin-kaynana sorununun intikamını almak için faturayı kendi kayınvalidesine kesmek oluyor malesef. Allah'tan korkarak hareket edilmesinde, yeni akrabalık ilişkisini, birilerinin günah keçisi haline getirmemekte inanılmaz fayda var.

Ve evlenecek olan beyler… aile kurumunda erkeğin en temel işlevinin ne olduğunu bilmeden evlenmemeleri gerekir. Ailede erkeğin temel işlevi, eşinin sorumluluğunu almak ve ailesini mutlu etmektir. Cidden böyledir. Çünkü mutlu kadın mutlu aile demektir. Kadının mutluluğu ise erkeğinin elindedir. Eşini koruyan, gözeten, sahiplenen, ona değer veren, onu yaşamının baş tacı eden beyler mutlu aile ortamına yelken açmış demektir. Düğün yaklaşırken, herkesin sinirleri gerilirken bile en sakin olması gereken kişiler damatlardır. Dilerseniz düğün öncesi terapi desteği alın ama öyle yada böyle sakin olmanın bir yolunu bulun. Çünkü gelinler, yeni hayatlarına ilerlerken, herkesten çok, evlenecekleri erkeğin gözlerindeki ifadeye bakarak doğru mu yoksa yanlış mı yaptıklarını anlamaya çalışırlar. Erkek gergin, erkek küskün, erkek şaşkınsa bayanlar tedirgin olur. “ne yapıyorum ben… yanlış bir adım mı atıyorum” kaygısı gelişir. Ama tüm olumsuzlukların ortasında sağlam bir erkek görüyorsa? Hadi herkes kendi tahminini kendisi yapsın!

Şimdi de herkese küçük bir tavsiye... "İyi de Mehtap Hanım öyle diyorsunuz da... şöyle şöyle olunca da böyle böyle oluyor..." diye savunmaya geçmeden sadece okuyun! İçinize sindirmeye çalışın söylediklerimi. Önyargısız ve uygulamaya dönük okuduğunuzda hayatınızı ne kadar kolaylaştırdığını göreceksiniz.

Ala Dergisinin Nisan ayı sayısında benimle yapılan keyifli röportajı okumanızı tavsiye ederek yazımı bitireyim.

Sevgiler...

Mehtap Kayaoğlu (Psikolojik Danışman & Psikoterapist)

Tavsiyeler için Sağol Aynı düşücedeyiz :D:heheh:

es selamu aleykum eme gınıze saglık guzel bır paylasım olmus... bende mustakbel gelınlere ufak bır tavsıyede bulunmak ıstıyorum musadenızle :) kaynana gelın cekısmelerını bılırsınız. kacınılmaz bır sondur. ve bu bence genellıkle gelınlerden kaynaklanan bır problemdır. erkegı doguran, yetıstıren o yasa getıren karakterıne yon veren annesıdır. onun yaptıgı yemeklerı baska hıckımse annesı gıbı yapamaz. cunku hayatında tanıdıgı ılk ve tek kadın odur. erkegın gozunde annesı karmandır, cefekardır, cocukları ıcın her sıkıntıyı cekmeye hazırdır vs. vs. gelın ıse erkegın annesıne olan bu tutumunu garıp bı sekılde ıcten ıce kıskanır. hangı akla hızmet anlamıs degılım... elbettekı yaptıgı yemekler annesının yaptıkları kadar lezzetlı guzel olmayacaktır. elbettekı annesı kadar ev ıslerınde tecrubelı olmayacaktır. yaklasık olarak kendı yasının ıkı katı buyuklugunde hemen hemen kendı annesı ıle yasıt bır olgun kadınla kaşık atma yarışı yapmak ne derece dogru tartısılır. baktı olmuyor zamanla kayınvalıdesının hareketlerını ornek alsın kendıne. nasıl yemek yapar, ev duzenı nasılsır, ogluyla nasıl anlasır.. bunların hepsı bırer ıpucudur aslında. tabı bunlardan evvel kesınlıkle '' kaynana '' demekten vazgecsin.. şahsen bır erkek olarak o kelımeyı duymak benı bıle urkutuyor :) sankı cok korkunc bırısınden bahsedıyormusuz mısalı.. benımseyıp kabullenmeyı bılsınler kı evlılıklerınde kayınvalıdelerı onlara fazla gorunmesın .. es selamu aleykum..

yemek konusunda sana katilamayacam kimi insan cok guzel yemek yapar kimi yapamaz hatta yeniler dunya mutfagindan cesit cesit yemek cikariyor.... askini doguran kadini neden sevmesin saymasin ki bi kadin.? ve ya bir erkek?.... bir parcayi seviyorsan bir butunude seversin.....yani ne bu anneyle gelini yaristirma fikri anlamis deilim .... bence bu fikri kafanizzdan silin

:) degerlı kardesım bu benım fıkrım degıl kı.. ne yazık kı gelın kaynana atısmalarının cogu bu sebepten kaynaklanıyor.. annenın oglunu cok sevmesı; eşinde kocasını cok sevmesı bıle tarafların fazlasıyla anlayıssız olması sebebıyle tartısma; ıcten ıce bırbırını kıskanma gıbı sonuclar ortaya cıkartıyor.. acı ama gercek yanı :) kımı ınsan dunya mutfagından degısık tatlar tatmak ıster kımısı ıse annesının yaptıgı gıbı bı tarhana corbası ıster :) sen tutupta oyle bı adama portakallı ordek yaptım askım bugun sana dersen aahh ahh anamın tarhanası olsaydıda yeseydım der :) bılmem anlatabıldım mı.. yanlıs anlamayın ben kımsenın sahsına bırsey demıyorum sadece gunumuzde olan seylerı soyluyorum.. es selamu aleykum

erkekten ve kadin dan da fark var kardesim ... mesalla anamin tarhana corbasi diye tuturan bir erkegede kapi gosterelebilir :) napacakmisiz o guzel dengeyi sagliyacakmisiz ....

Ben kardeşimizin düşüncelerine katılmıyorum..Kaynana-gelin atışmalarında mutlaka istisnalar vardır ama çoğunluk ne yazıkki kayınvalide sorunundan dolayı ile oluyor..Emin misiniz gelinin kayınvalideyi kıskandığını,yahu niye kıskansın,eşi zaten yanında :)

Yemek konusunda zaten katılmıyorum..Herkesin el becerisi farklıdır..Sevgiyle pişen yemeğin farkı her zaman ortadadır..Mutfak bir sanattır bence..Yaşa asla bağlı değildir yemek yapabilmek,lezzeti tutturabilmek..

Ev düzenine temizliğe de katılmıyorum..Yani yaşı 40'ın üstünde olanlar çok düzenli tertemiz,yeni gelinler pis pasaklı mıdır :) Hayır asla..Düzen tertip temizlik bir alışkanlıktır..Aynı anne yetiştirdiği halde,iki evlat arasında bile temizlik düzen konusunda dağlar kadar fark var,bu bir huy karakter meselesidir kesinlikle..

Herkesin bir yaradılışı vardır..Yeri gelir ben kendimden yaşça büyük birinin huyuna imrenirken aynı şekilde kendimden yaşça küçük birini de örnek alıp maşaallah helal olsun diyebilirim..Etrafımda da çoktur öyle yaptığım,kardeşim yaşındaki insanlar ama ilmi konularda benden kat be kat üstünler,onlara duyduğum saygıdan asla gocunmam,fikirleri önemlidir benim için..

Eşimin annesi,annemdir..Allah şahidim olsun,kendi annemden ayırt etmem.Her zaman halini hatrını sorarım,mutlaka her telefon konuşmamızda duasını ister alır öyle kapatırım.Allahım vermesin ama hasta olursa seve seve bakarım..Melek gibi kadın,başımın üstünde gezdirsem yine hakeder..Hakkını ödeyemem,Allah c.c Ondan razi olsun..Ben çok memnunum Hz.Allah'da Ondan memnun olsun..

Ben böyle memnunken,arkadaşım kayınvalidesinden asla memnun değil..Oğlunun evlenmesini kabullenemedi çünkü kayınvalidesi..Bir rahat bıraksalar gençleri,evlerine yuvalarına karışmasalar,gençlerde huzursuz olmayacak..Didişip durmaktan evlilikleri istedikleri gibi değil..Yeni evlenmişler,zaten bir alışma süreci oluyor,e birde başkalarının karışmaları,her türlü şeylerine müdahele girişimleri ister istemez bunaltıyor...Bir evde bir hanım yeterlidir..Gelin evinde düzenini kurmuşken,kayınvalidesi gelince yemeğine laf eder,temizliğine laf eder,mahremine kadar laf etme hakkını bulursa arkadaşım ne yapsın?Oğlu da olsa,ayıp denen birşey var,annesi de olsa sonuçta insanların mahreminde söz sahibi olmak kimseye düşmez...Böyle böyle soğuttu kızcağızı kendinden,yine de bir saygısızlığı yok ama içi soğudu bir kere..Aileler,çocuklarının artık ayrı bir yuvası,onlarında artık bir aile olduğunun farkında olmalı,gençleri bunaltmamalı..Evlilik gibi bir sorumluluğu almak hiçte kolay değil..

Kayınvalide de huysuz olabilir,gelin de..Bu durumda en büyük görev,erkeğe düşüyor..Ana kuzusu olupta,eşini ezdirmemeli..Karısının ağzına bakıp ta yine annesini kırmamalı..Ana hakkı asla ödenmez..Bu yaşa getiren annesi,bu yaştan sonra da beraber yaşayacağı eşi..Her iki tarafı da asla kırmamalı,her zaman orta yolu bulmaya çalışmalıdır..Evlilikler,karşılıklı anlayışlarla yürür..Buna dikkat etmeli...

Rabbim,herkese hayırlı geçimler versin,hayırlı insanlarla karşılaştırsın bekar kardeşlerimizi...

damanin gelin kaynana iliskisine masallah diyorum.... Allah nazardan saklasin... ben simdiden kaynanaciyim o yuzden banada damla gibi kaynana nasip olur insallah....damla cok guzel ozetlemis bence :) oyuzden bu yorumu sadece begeniyorum


Serbest Kürsü

MollaCami.Com