Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Rss nedir?

RSS (Real Simple Syndication), site içeriğini dağıtmak için geliştirilmiş XML (Extensible Markup Language) tabanlı bir veri sunuş biçimidir.


Dünyada, sahip olduğumuz bilgiyi güncel tutabilmemiz için taramamız gereken milyarlarca web sayfası bulunmaktadır. Her siteye girmek ve her linke tıklamak yerine dünyada olan biten gelişmelerin, en son haberlerin zahmetsizce ve doğrudan size ulaşması hoşunuza gitmez miydi? İşte artık bunu yapabileceksiniz... RSS servisi size bu hizmeti sağlıyor.


Daha açık söylemek gerekirse RSS, istenilen içeriğin tanımlanmasına ve sadece o içeriğin doğrudan kişiye ulaşmasına olanak tanıyan bir hizmettir. İlginizi çeken en son haberin verisini size göstererek gündemi zorlanmadan takip etmenizi sağlar, sizi zahmetten kurtarır.

RSS servisini nasıl başlatacaksınız?

1. Bunun için bilgisayarınızda bir RSS okuyucu programı olmalıdır. Bu program bilgisayarınızda yoksa, kullandığınız işletim sisteminizde çalışacak RSS okuyucu programlarından birini aşağıdaki listeden seçip bilgisayarınıza indirebilirsiniz.


2. Haberler listesinden ilginizi çeken bölümleri RSS okuyucu programınıza kayıt etmelisiniz. Mesela; son dakika haberleriyle ilgileniyorsanız son dakika karşısındaki adresi haberler listesinden alıp bilgisayarınızdaki okuyucu programına eklemelisiniz. Teknoloji haberleri size doğrudan gelsin istiyorsanız teknoloji xml adresini okuyucu programınıza tanıtmalısınız. Bazı tarayıcılar (Firefox, Opera, Safari, vb) otomatik olarak RSS servisinden yararlanmanızı sağlar.


RSS okuyucu programına nasıl ulaşabilirsiniz?

Kullanabileceğiniz pek çok RSS okuyucu programı bulunmaktadır ve bu programlara her gün yenileri eklenmektedir.
Farklı RSS okuyucu programları farklı işletim sistemlerinde çalışır. Bu sebeple işletim sisteminize uygun olan okuyucu programını kullanmanız gerekir. (cebitbilisim)


3 TANE RSS Programı

DEĞERLİ gazetemizin bilişim takipçileri “Bunları biliyor musunuz?” köşemizde RSS nin ne olduğu hakkında güzel anlatılan içeriği okudunuz. Bu hafta 3 tane RSS programı tanıtımı yapalım. Uygun görürseniz dilediğinizi internetten bulup indirebilirsiniz…


1-FEEDREADER
Feedreader, açık kaynak bir yazılımdır. RSS destekli sitelerden yeni bilgileri, o sitelere girmeye gerek kalmadan öğrenebileceğiniz RSS/Atom okuyucu olarak tanımlanmaktadır.


Bu programın diğer RSS okuyuculardan ayıran özelliklerinden en önemlisi; Küçük dosya boyutuna sahip olduğu için sisteminizde kasmalara neden olmaz. Program Ücretsiz bir uygulamadır. Okuyucu sistemi GPL altında lisanslıdır ve RSS kaynaklarını okumak için kullanılır. Diğerlerine nazaran daha basittir, RSS okuyucusunun fonksiyonu ana bölümde yoğunlaşmıştır ve kullanıcılara kusursuz RSS okuma hizmeti sunar.


2- RSS BANDİT
RSS Bandit, RSS beslemeleri bulunduran web sitelerindeki gelişmeleri anlık olarak takip edebilmenize olanak tanıyan açık kaynak olarak geliştirilen, ücretsiz bir RSS okuma programıdır. Tamamen kullanıcıya kolaylık sağlamak amacı ile geliştirilmiş olan bu programda verilerin ne zaman ne kadar sıklıkla yükleneceğini ve güncelleneceğini kendiniz belirleyebiliyorsunuz.


Klasörler arasında arama yapma, yorumlara bakma ve yorum ekleme gibi işlemleri sitelere girmeden direk okuyucu içinde gerçekleştirebiliyorsunuz. Entegre web araması, sekmeli pencereler gibi özelliklerin yanında güvenlik için de korunmasız tarayıcı özelliklerini (ActiveX vb.) kapatabiliyorsunuz.


İnternet kullanımında güncel bilgilere anlık ve hızlı erişim sağlamanıza yardımcı olan bu ücretsiz okuyucuyu kullanabilmeniz için sisteminizde. NET Framework kurulu olmalıdır.

3- FEEDDLER RSS READER

Bu program Google Reader hesabınızla senkronize çalışabilen ve cache sistemi sayesinde çevrimdışı dahi 1000+ mesajı okuyabilmenizi sağlayan bir rss takip uygulamasıdır. Google Reader ile senkronize çalışabilme özelliği önemli bir artı..Birden çok hesapla bağlanarak profesyonel bir program…

Özellikle haberlere not ekleyip silme işlemi çok hoşuma gitti. Ayrıca facebook paylaş butonu ile paylaşım yapabilir linkleri, başlıkları, içerikleri kopyalayabilirsiniz…


Yeni Asya Gazetesi


Teknoloji Haberleri

MollaCami.Com