Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Diyanet işleri başkanı prof. Dr. Görmez: Birisinin hatasıyla bir başkası mesul olmaz

Danimarka’da gerçekleştirilecek Kutlu Doğum programı için Kopenhag’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ‘‘Bir ülkede, zamanlardan birisinde, bir insan yanlış bir şey yapar. O ülkenin tamamının o yanlışlıkla yad edilmesi kadar kötü ve yanlış bir şey yoktur’’ dedi.


Danimarka’da adalet mesajı

Danimarka’da gerçekleştirilecek Kutlu Doğum programı için Kopenhag’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ‘‘Bir ülkede, zamanlardan birisinde, bir insan yanlış bir şey yapar. O ülkenin tamamının o yanlışlıkla yad edilmesi kadar kötü ve yanlış bir şey yoktur’’ dedi. Kutlu Doğum programının öncesinde programı organize eden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Prof. Dr. Görmez, 2005 yılında patlak veren ve Müslümanlar arasında büyük bir infiale sebep olan hakaret karikatürlerini şahsî bir olay olarak değerlendirdi. ‘‘Suçun şahsiliği bütün hukuk sistemlerinde olduğu gibi bizde de esastır’’ diyen Görmez, sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Danimarka denildiğinde, buradaki güzellikleri de saymakla bitiremezsiniz. Hepinize ev sahipliği yapmış, Afganistan’dan Somali’ye kadar dünyanın muhtelif yerinden göçmenlere ev sahipliği yapmış bir ülkenin, zengin tarihi kültürü olan bir ülkenin sadece bir gazetecinin çizdiği bir karikatürle yad edilmesi doğru değildir’’ dedi.


Konuşmasında, Avrupa’da kurulmuş olan sivil toplum örgütlerinin sadece buradaki vatandaşlarımızın sorunlarına eğilmesi yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. Görmez, ‘‘Artık, Avrupa’da kurulan Türkiye menşeli bütün sivil toplum örgütlerimizin, bu topraklara yerleşen bütün aydın, münevver insanlarımızın, bir şeye daha yoğunlaşması lâzım. O da; içinde yaşadıkları toplumla barış içerisinde yaşamaya yardımcı olmak’’ dedi.


‘‘NEFRETE NEFRETLE KARŞILIK OLMAZ’’

KonuşmasINda Avrupa’da son dönemde sıkça gündeme getirilen nefret suçlarına da değinen Prof. Dr. Görmez, ‘‘Şimdilerde yeni bir suçtan bahsediliyor. Nefret suçları deniyor. Öncelikle İslâm merkezli böyle bir suçun ortaya çıkmış olmasından hep birlikte çok büyük bir üzüntü duymamız lazım. Ama nefrete nefretle karşılık vermek bizim medeniyetimize yakışmaz. Efendimiz (asm) bize bunu öğretti. Onun (asm) bize öğrettiği şey şudur: “Sizi öldürmeye gelen insan bile sizde hayat bulsun” dedi.


Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (asm) kendisine öfke duyan bir kalpte nefretin kalıcı olmaması için çaba sarf ettiğini hatırlatan Görmez, ‘‘Onun için biz Müslümanlar da kendimize şu soruyu sormak zorundayız. İslâma ve Müslümanlara karşı nefret suçu dediğimiz şey neden ortaya çıktı.


Bizim sadece bu insanları kınamamız doğru olur mu acaba. Başka sebepleri yok mu? Sebepleri sadece hariçte mi arayacağız?’’ Danimarka’da gerçekleştirilecek kutlu doğum programına yaklaşık 8 bin Müslümanın katılması bekleniyor. Danimarka’da faaliyet gösteren 8 farklı sivil toplum örgütünün bir araya gelmesiyle oluşturulan ‘Danimarka Kutlu Doğum Platformu’ tarafından organize edilen programın Avrupa’da bir ilk olması bekleniyor.


Türkiye’den Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in onur konuğu ve konuşmacı olarak katılacağı programa ayrıca, Yard. Doç. Dr. Fatih Çollak, Hafız İsmail Coşar, Süleyman Özer ve Hafız Erhan Mete’de katılacak. Kaside ve şiirlerin yanı sıra çocuk ilâhî korosu tarafından ilâhilerin de okunacağı programda ayrıca, program öncesi farklı kategorilerde tertip edilen yarışmalarda dereceye giren çocukların ödül töreni de gerçekleştirilecek.


Yeni Asya Gazetesi


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com