Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Arıların katili bulundu

Bilim insanları, dünya genelinde arı kolonilerindeki endişe verici azalmanın sebebini bulduklarına inanıyor.


Science ve Discover dergilerinde yayımlanan iki yeni araştırmaya göre, arı nüfusunun azalmasında en çok kullanılan böcek ilâçları olarak bilinen neonikotinlerin önemli rol oynadığını bildirdi. Neonikotinler, İtalya, Almanya ve Fransa’nın bazı bölgelerinde yasaklandı. Buna rağmen neonikotinler dünyada en çok kullanılan böcek ilâçlarından biri olmaya devam ediyor.


Neonikotinlerin kapsamına giren imidacloprid, 120 ülkede 140’tan fazla tahılın ilâçlanmasında kullanılıyor. Yapılan iki araştırma, neonikotinlerin arıları hemen öldürmediğini, ilâcın bu sebeple kolonilere yayıldığını ve kolonilerin tamamen çökmesine sebep olduğunu ortaya koydu.


Bilim insanları, böcek ilâçlarının yanı sıra, arıların parazit, virüs, yetersiz gıda veya cep telefonlarının yaydığı radyasyona kurban gidiyor olabileceklerini de öne sürmüştü. İngiltere’de yapılan ilk araştırmada neonikotinlerin kraliçe arılarının ölümüne sebep olduğu belirlenirken, Fransa’da yapılan ikinci araştırmada ise neonikotinlerin arıların yön bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekti.


Yeni Asya Gazetesi

Tesekkür ederiz. InsAllah arilara zararli olan herseyi bulup önlem alinir bir an önce..


Bilimsel makaleler

MollaCami.Com