Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Nevruz - Nev-rûz



Nev-rûz, iki kelimeden mürekkep/birleşik Farsça bir isimdir ve “yeni gün” demektir.
İran’ın ateşperest inancından kalma bir hususiyeti olarak nevrûz, gitgide dînî hüviyet kazanmıştır.
Ve hâlen Şîîlik’te nevruzun mühim bir yeri vardır.

Türkler’de ise, İslâmiyet’le şereflendikten sonra, Ehl-i Sünnet’e mensup Müslümanlar arasında, bunun yerini dînî bayramlar almıştır.
Celâleddîn-i Selçûkî zamanında tertiplenen Celâlî takviminin ilk günü Nevrûz’a denk getirilmiş ve yıl başlangıcı olmuştur.
Nitekim Ahmed Cevdet Paşa merhum, bu hususu şöyle anlatmaktadır:
“Hicrî 465 (m. 1072-73) senesinde Celâleddîn-i Selçûkî zamanında servet çoğalıp, hikemî ilimler de pek çok terakkî ederek, bazı yeniliklere girişildiği sırada rasat işine de itina olunup, 467 (m. 1074-75) senesinde meşhur Nizâmü’l-Mülk’ün topladığı hey’etçilerin kararıyla, güneşin hamel (koç) burcuna nakli günü Nevrûz (yeni gün, yeni yıl başı) sayıldı ve 468 senesi yeni nevrûzun mebdei (başlangıcı) itibar edildi.
(Takvîm-i Edvâr, Matbaa-i Ebuzziya, İstanbul 1300 h., s. 49)

DİNİMİZİDEKİ YERİ NEDİR?
Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz, “Allah Teâlâ size, o iki bayram günlerine (nevruz ve mihricana) karşılık, onlardan daha hayırlı iki bayram gününü (ramazan ve kurban bayramalarını) ihsân etti.” buyurmuşlardır. Böylece Müslümanlar’ın, ne 21 marttaki nevruz ne de 21 eylüldeki mihrican kutlamaları ile alâkaları kalmıştır.
Hâsılı Kelam; yılbaşı kutlamaları gibi, bu günlerin de İslâm’da bir yeri ve değeri yoktur.
Bilakis dinî bakımdan büyük mahzurları vardır. O bakımdan mü’minler, bu gibi “kutlamalar”a iştirak şöyle dursun, yapılanları kalben dahi tasvip etmezler.
Zira gayr-i müslimlere ait âdet-an‘âne ve merâsimlere iştirak ve onları taklitten doğan günahların temizlenmesi ancak cehennem ateşiyle mümkündür.
(İmâm-ı Rabbânî k.s., el-Mektûbât, 1/266)

( İktibastır - İhyaforum.com - Müderris )

peki hidrelezde oylemidir ?

peki hidrelezde oylemidir ?


Evet akla ilk o gelir. Güzel bir soru ;)

O cevabı da bu linkden öğrenelim...

ama hidrelezdeyken yapilan bazi gelenekler var ornegin ben cocukken babaannem sabahin korunde yuzumeydi sanirim otlar agaclari islatarak surerdi....dua ederdi.... diger insanlarda bi yere bisey gomer dilek tutardi ... ve bir cok sey daha vardi unuttum hatirlayinca yazarim insallah bunlar in yeri nedir?

mihrican neymiş peki ilk defa duydum !

Mihrican mecusilerin nevruzdan sonra en büyük bayramı.sonbaharda kutlarlar..


Serbest Kürsü

MollaCami.Com