Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


En büyük saat kulesi Mekke’de




En büyük saat kulesi Mekke’de



Mekke’nin geliştirilmesine yönelik masraflı projeler yürüten Suudi hükümetin, Kâbe’nin hemen yanında inşa ettirdiği, dünyanın en büyük saat kulesi bitme noktasında geldi. Dış bölümleri tamamen bitmiş olan kulenin iç dekorasyon çalışmaları halen devam ediyor.

Seksen katlı ve 601 metre yüksekliği bulunan kule görenleri hayran bırakıyor. Kule üzerindeki saatin yerden yüksekliği 400 metreyi buluyor. Saatin üzerindeki altın kaplama minare ise 201 metre boyunda, minarenin üzerinde yer alan altın hilâlin genişliği ise 23 metre ve dünyada insan eliyle yapılmış en büyük hilâl olma özelliğini taşıyor. Saat kulesi 828 metrelik Dubai Burç Halife kulesinin ardından dünyanın en yüksek, ikinci yapısı olarak kabul ediliyor.


Saat Kulesinin inşası iki yıldır sürüyor. Dünyanın en büyük ve dört cephesinde aynı konumlandırılmış saat ise 45x45 metrekare boyutunda. Dev saatin hemen alt kısmında bulunan renkli ışıklı dijital panoda 24 saat durmaksızın devam eden ve her bir dakikada değişen, Kur’ân harfleriyle, “Bismillahirrahmanirrahim / Lahavle vela kuvvete illabillahil aliyyülazim / Ve kına azabennar / La ilahe illallah Muhammederresulullah / Subhanallahi velhamdülillahi velailahe illallahu vallahuekber / Sallallahualeyhi vealaalihi vesahbihi vesellem” yazan mübarek kelimeler geçiş yapıyor.

Saatin üst kısmında, Kâbe’ye bakan cephesinde yine ışıklı ve neredeyse saat boyutunda Allah lâfzı celâli ve bitişiğinde, fakat daha küçük yazılmış Ekber yazısı, Cenâb-ı Hakk’ın azamet ve yüceliğini kâinata ilân ediyor.


25 KM UZAKTAN GÖRÜLECEK

25 kilometre uzaktan görünecek şekilde yapılan dev saat kulesinin alt katlarında lüks alış veriş merkezleri, otopark, daha üst katlarda, 2 bin odalı otel, mescid ve konferans salonu bulunuyor. Kulede adları; Hacer, Zemzem, Kıble, Safa, Merve gibi farklı isimlerde konutlar, dört adet Suudi kraliyet katı ve VIP çatı katı var. Şimdilik, Hac zamanı ve Ramazan günlerine mahsus olarak, minareden çıkan ve 10 kilometre yukarıya yükselen ışık parmaklarıyla 16 dev projektör, 21 bin beyaz ve yeşil ışıktan oluşan teknolojik nur sayesinde duyma özürlüler de ezan vaktini idrak edecek. Ayrıca buradan okunacak ezan sesinin, 7 kilometreden duyulacağı da belirtiliyor.


Suudi Arabistan resmî haber ajansı (SPA) ve bazı Suudi gazetelerden aldığımız bilgiye göre, kuledeki asansör ile ziyaretçiler, manzara seyredebilmek için saatin üzerinde yer alan balkona çıkabilecek. Aynı kısımda konumlanan bir de “Muvakkithane” (Ay Rasathanesi) bulunuyor. Saat kulesinin dekorasyonunda 250’nin üzerinde sanatkârın emek verdiği gelen bilgiler arasında. Türkiye ve Suudi Arabistan’da bazı eleştirmenlerin Saat Kulesinin Mekke’nin dokusuna, dinî atmosferine zarar vereceği endişesini dile getiriyor.

HÜSEYİN KÜÇÜKOĞLU-MEKKE / Yeni Asya Gazetesi


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com