Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


" bilgisayarlar arası haberleşme "

[TABLE="width: 100%, align: center"]
[TR]
[TD="class: haber_baslik, colspan: 2"][TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="width: 82%"]BİLGİSAYARLAR ARASI HABERLEŞME[/TD]
[TD="class: tarih, width: 18%, align: right"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 50%"][/TD]
[TD="width: 50%, align: left"][TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="align: left"]Günümüzde bilgisayar, işletmelerin vazgeçilmezi olmuştur. Bilgisayar tek başına kullanımıyla bireysel bir kullanıcı da önemli olduğu kadar toplu kullanılan ve iletişimin gerekli olduğu yerlerde bir bilgisayar ağı kurulması etkin çalışma açısından gereklidir. Bu anlamda Network dediğimiz sistem tarafından bilgisayarlar arası haberleşme sağlanır. Bu konuda merak edilen konulara değinmek istiyorum.


[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"]BİLGİSAYAR AĞI NEDİR?

Aralarında bilgi alışverişi yapan bağımsız bilgisayarlar topluluğuna Bilgisayar Ağları (computer networks) denir. Bilgisayarlar arasındaki bağlantı, bir çift bakır tel ile olabileceği gibi, fiberoptik ya da haberleşme uyduları ile de sağlanabilir. Eğer bir bilgisayar, başka bir bilgisayar tarafından başlatılıp, durdurulabiliyorsa ve kontrol edilebiliyorsa (master-slave relation), bu bilgisayar bağımsız değildir. Bir kontrol ünitesinden ve bir çok bağımlı bilgisayardan oluşan bir sistem ya da bir çok terminal ve yazıcıdan oluşan bir sistem bilgisayar ağı değildir. Bilgisayar ağı, birbirine bağlı birçok bağımsız bilgisayar demektir. Bilgisayarların birbiri ile haberleşmesi, bilgi alıp vermesi, diskini paylaşması birbirine bağlı olduğu anlamına gelir.



BİLGİSAYAR AĞLARININ KULLANIM AMAÇLARI

Bilgisayar ağlarının genel amacı; ağ içindeki kullanıcılar arasında iletişim sağlamak ve uygulamalarına destek olmaktır. Bilgisayar ağı kurulmasının birinci nedeni işletmelerde ayrı ya da aynı yerlerde birden fazla bilgisayarın bulunmasıdır. Bu, bilgisayarların her biri şirket için farklı amaçlarda kullanılacağından ve bu bilgisayarlarda yapılan işlemlerin ortak bir çıktı sonucu değerlendirilmesi yapılacağından, işletmenin istediği nitelikte raporlar alınması kolaylaşacaktır. İkinci neden ise donanım sorunlarıdır. Bu hizmetleri yerine getiren bilgisayarlardan herhangi birinin arızalanması durumunda diğer bilgisayarlarla iletişim içinde olan bilgisayarın yaptığı işlemi bir başka bilgisayar üstlenebilir. Böylelikle hizmetlerin aksaması minimum seviyeye indirilmiş olur.




DÜNYADAKİ YAYGIN AĞLAR:


Dünyaca ünlü yaygın bilgisayar ağlarının başında ARPANET, SNA ve DECNET gelir.
ARPANET (Advanced Research Projects Agency), Amerikan savunma bakanlığınca 1960 yılında kurulmuştur. Bir ana sistem ve ona bağlı çok sayıda bilgisayarlardan oluşur. Bilgisayar Ağ Teknolojileri ve İletişim Protokollerinin Uygulanması
SNA (System Network Architecture), IBM kullanıcıları için oluşturulmuştur. Temel amacı, uygun bir ağın sağlanmasıdır. Firmalar ya da üye kuruluşlar, uluslar arası işlerini ve kendi birimlerinin denetimini SNA aracılığıyla yaparlar. SNA düğüm olarak ifade edilen birçok bilgisayardan oluşur.
DECNET, (Digital Equipment Corporation) DEC kullanıcılarına ağ ile çeşitli imkânların sağlanmasını amaçlar. DECNET ve SNA zaman içinde donanım ve terminoloji olarak kendilerini yenilemektedirler.
Bugün birçok ülkede, devlet ve özel kurumlar ülke içinde kendi birimlerini bağlamak amacıyla yaygın ağlar (uzun mesafeli ağlar) oluşturmaktadırlar. Türkiye’de ilk yaygın bilgisayar ağını Türk Hava Yolları kurmuştur ve bu ağ uluslar arası bir ağ olan SITA ağına bağlanmıştır. Daha sonra bankalar ve kamu kuruluşları kendi ağını kurmuştur.
Tüm dünyada şu anda yaygın bir şekilde Network ağı kullanılmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle beraber bilgisayarlar arası haberleşmenin gereksinim olduğu fark edilmiş ve geliştirilmiştir. Günümüzde oldukça profosyonel bir şekilde bu teknoloji kullanılmaktadır.



SİBEL EMİNOĞLU
Bilgisayar Mühendisi

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Yeni Asya gazetesi


Teknolojik Araştırmalar ve Haberler

MollaCami.Com