Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Görünmezliğe Bir Adım Daha Yakın



Görünmezlik pelerinlerine bir adım daha yakındayız. Malzemebilimcilerin bilim dünyasına kattıkları 2 yeni madde, görünebilir ışığı üç boyutlu uzay içerisinde “yanlış” yöne doğru eğerek, doğal maddelerin yapamadığı şekilde geri yansıtıyor (negatif refraksiyon).

Metamalzemeler olarak adlandırılan bu yeni nesil malzemeler, ışığa bu şekilde alışılmamış bir yön vererek, nesneleri görünmez yapabiliyor. Malzemelere doğada var olmayan özellikler katmak üzere çalışan bu mühendislik alanı sayesinde, mikroçiplerin ve antenlerin güçleri ve yetenekleri de geliştirilebilecek. Bu metamalzemelerden biri, insan saçının tek telinden 20 kat daha ince olan gümüş ipliklerin, alüminyum oksit içine gömülmüş halinden oluşuyor. Diğerindeyse, gümüş ve magnezyum florit, nano ölçekte balık ağı deseninde örülü ve kat kat bir pastayı andırıyor. Her iki malzeme de, ışığı ters yönde kırabilme özelliğine sahip.

Ters yönde kırılmayı şöyle bir örnekle anlatalım: Normalde su dolu bir şeffaf bardağa bir kalem soktuğunuzda, kalem suya girdiği noktada hafifçe kırılmış gibi görünür. Ancak, yine suya batırılmış olarak görünür. Ters yönde kırılmadaysa, kalem sudan dışarı çıkıyormuş gibi görünecektir. Gerçekten çok, sinemalarda kullanılan görsel etkileri andırıyor değil mi?


Bundan önce geliştirilen metamalzemeler, yalnızca 2 boyutlu bir görünmezlik etkisi yaratabiliyorlardı ve bunu da insan gözünün algılayamadığı yüksek mikrodalga boylarında yapıyorlardı. Yeni geliştirilen metamalzemelerse, hem 3 boyutlu etki gösteriyorlar hem de bunu çok daha geniş bir görülebilir ışık spektrumu içinde yapıyorlar. Şimdilik araştırmacıların önündeki tek engel, yalnızca mikroskopik boyutlardaki nesneleri görünmez yapabiliyor olmaları.


Kaynak: news.nationalgeographic.com


Bilim ve Teknoloji

MollaCami.Com