Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dev Robot Kamyonlar Geliyor


Dünyanın en büyük kamyonu, dünyanın en büyük robotik kamyonu olacak! Carnegie Mellon Üniversitesi’nden bir grup bilgisayar mühendisi ve Caterpillar şirketi mühendisleri bir araya gelerek, madenlerden 240 tona yakın yük çıkarabilme kapasitesine sahip olan 700 tonluk kamyonlara robotik donanım kazandırmak için kolları sıvadılar.

Otomatik araçlar teknolojisinin henüz çocukluk dönemini yaşadığını belirten uzmanlar, ilk olarak madenlerde kullanılacak robotik iş makineleri üzerinde çalışılacağını söylüyorlar. Ancak, robotik araçların her alanda kullanıldığı günleri görebilmek istediklerini de ekliyorlar.

Caterpillar’ın yakın zamanda robotik özellik kazanacak olan kamyonları kesinlikle en büyük robotik araçlar olacaklar, ama ilk robotik araçlar değiller. Caterpillar’ın rakiplerinden biri olan Japon Komatsu şirketi, Şili’deki Gaby madeninde bu tip araçları bir süredir kullanıyor. Avustralya’daki bir demir madenini işletmekte olan Rio Tinto adlı İngiliz/Avustralya kökenli şirket de maden işçiliğinde kullandığı iş makinelerini tamamen otomatik hale geçirmeye yönelik planlarını yakın zamanda duyurmuştu.



Caterpillar’ın yeni kamyonları, çok sayıda ileri teknoloji ürünü donanıma ve bu donanımları yöneten yazılımlara sahip olacak. Bunların arasında yer ve yön tayin edici GPS alıcılar, büyük nesneleri tanımlayıcı lazer donanımı, bu nesnelerin niteliğini belirleyici video donanımı ve robotik sürücüyü yönlendiren çeşitli bilgisayar programları bulunması planlanıyor.

Tamamen otomatik hale getirilecek iş makineleri sayesinde, bakım ücretlerinin azalması ve verimliliğin artması bekleniyor. Bunun da ötesinde, her yıl yüzlerce işçinin ölümüne ya da yaralanmasına neden olan maden kazaları da önlenmiş olacak. Ancak, teknoloji insandan hemen o kadar çabuk vazgeçemiyor. En azından bir süre daha bu makineleri kullanacak insanlara gerek duyulacak. Planlanan tüm donanım kullanıcıya veri sağlayacak, ama bu verileri işleme ve kontrolü elinde tutma görevi yine insanlara ait olacak.


Bilim ve Teknoloji

MollaCami.Com