Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Medya, Seçimler Öncesi Cemaatler Üzerinden Reyting Sağlamamalı

(Mail yoluyla bize ulaşan yazıyı burada da paylaşalım istedik.)

Her seçim dönemi öncesi artık klasikleşen bir haber başlığı şu oluyor: Cemaatler hangi partiye oy verecek?

Bu sene de bu konuyla ilgili yazı yazmak muhafazakar diye bilinen Haber7.com sitesinde köşe yazarlığı ile tanıdığımız Esra Elönü'ye nasip olmuş.
Eskiden bu tip yazılar "kartel medyası" diye adlandırılan medya grubunun mensuplarınca ele alınırdı.

"Bu sene kurban bayramı yine hac mevsimine denk geldi" gibi gibi unutulmaz cümleler kurabilen bu gazeteci arkadaşlar konuya çok da vakıf olmadıkları/olmak istemedikleri için yalan yanlış, doğruluğu teyit edilmeyen bilgileri seçim öncesi medyaya servis ederlerdi.

Esra Elönü'nün bugün bir haber sitesinde çıkan haberi ise maalesef "Bu sene kurban bayramı yine hac mevsimine denk geldi" diyenlerin ayarında olmuş.Yine yalan yanlış, kulaktan dolma, doğruluğu teyit olunmayan bilgiler. Esra Elönü'nün bu yazısını da bir çok haber sitesi mal bulmuş mağrip gibi, noktası virgülüne kopyalayıp yapıştırıvermiş.

Bu tip bir yazının muhafazakar kesimce yazılması ve yine noktası virgülüne dokunmadan ağırlıklı olarak muhafazakar medyada yer alması insanı doğrusu üzüyor.28 Şubat Döneminde yalan yanlış bilgiler yazan kartel medyasını eleştiren, 'yazdığınız haberlerin doğruluğunu teyit ettiniz mi' diye bangır bangır bağıran muhafazakar medyaya ne oldu da bugün eleştirdiği şeyin aynısını kendisi yapmakta? Kusura bakmayın ama bunun tek bir açıklaması olabilir o da reyting sağlamak...

Esra Elönü'nün sözkonusu yazısı yanlış ve doğruluğu teyit edilmeyen bilgilerle doludur.Bunların bazılarını maddeler halince sıralayacak olursak:


-Mahmut Efendi cemaatine S.P yöneticilerinin ziyarette bulunması, bu cemaatin S.P'ye oy vereceğini göstermez.Geçmiş dönemlerde de bu cemaatin içerisinden bazı hocaların ihvanlarını arayarak Mahmut Efendi S.P'yi işaret etti gibi asparagas haberler yapılmıştı ve medya bunu yine kullandı.

-Süleyman Efendi cemaatinin ise 2'ye bölündüğü yazılmış. Bizim bildiğimiz kadarıyla böyle bir durum söz konusu değildir. Milletvekili adayları belli olmadan cemaatin sevk ve idaresinin başında olan Ahmet Arif Denizolgun Beyin önce AKP'den aday olacağını günlerce yazan bazı yerel gazeteler, son 1 ayda Ahmet Arif Denizolgun'un Antalya'dan MHP'nin 1.sıra adaylığının kesinlik kazandığını yazmışlar ancak listeler belli olduktan sonra durum tam bir fiyasko çıkmıştır.

Bu yalan haberler pek tabii ki, bu haberi yapan sitelere "tık" olarak yani reyting olarak geri dönmüştür.Geçmiş dönemdeki seçimlerde de bu cemaat üzerinden oldukça spekülatif haberler yapılmış, Ahmet Arif Denizolgun Beyin ağzından çıkmayan kelimeler, sanki o söylemişcesine yazılmış çizilmiştir. Bunların hepsi bir yana Süleyman Efendi'nin torunlarının soyadı DenizONGUN değil DenizOLGUN'dur. Basit bir internet aramasıyla bu bilgiye ulaşılabilir.Esra Elönü bari onu doğru yazsaydı.

-Yeni Asya Grubunun nereye oy vereceği tevillerden ibarettir.

-İskendepaşa Cemaatinin sevk idaresini başında olan Nurettin Coşan Beyin parti kurduğu ve 2002 seçimlerine katılmadığı doğrudur lakin kendileri AKP'yi hiç bir zaman desteklememiş hatta Irak Tezkeresi ve daha sonraki süreçlerde çok açık ve net bir şekilde destek vermeyeceklerini, yanlış yapıldığını basın yoluyla duyurmuşlardır.

Esra Elönü yazısının bu cemaatle ilgili olan kısmını "İskenderpaşa Cemaati�nin geride kalan az sayıda mensubunun oyunu AK Parti�ye vereceği tahmin ediliyor." diye bitirmiş. Pardon ama elinizde bir kayıt mı var ki cemaatin sayısının artıp azaldığını söyleyebiliyorsunuz.

-Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Menzil Cemaatine yakın olduğu bu nedenle oyların AKP'ye verileceği yorumu bulunmakta.Oysa cemaat mensupları böyle bir yakınlığın olduğunu yalanlamaktadır....

Görüldüğü üzere bilgilerin çoğu yanlış ve tamamen yorumlamalara dayanmaktadır.Bunlarda maalesef geçmişte olduğu gibi fitne ve fesada, ayrışmalara neden olmaktadır. Cemaatleri seversiniz, sevmezsiniz, hizmet yöntemlerini eleştirebilirsiniz, varlıklarını sorgulayabilirsiniz bunlar ayrı mevzular. Ancak sırf reyting sağlayacağız diye medyanın böyle asparagas haberler yapmaya hiç hakkı yoktur. Hele muhafazakar medyanın hiç!

Hilmi AHISKALI-2 Mayıs 2011


Serbest Kürsü

MollaCami.Com