Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Şişeye ceza!

Bu köşede genellikle edebî metinler yazıyoruz ama edebiyat “yaşayan insanlar” içindir. Bir insan ölmüşse artık onun için edebiyat filan kalmamıştır; edebiyatı, isterse arkada kalanlar yapar!
Libya’da havadan bomba yağdırılıyor bu günlerde, bir insanın daha canlılığı bitsin diye. İsabet ettiği takdirde hayat da bitecek, edebiyat da bitecek! Peki bomba şart mı; yani hayatları söndürmek için üzerinden tank geçirsen, yüksekten atsan, başını taşla ezsen, şişe ile avlasan...
Sahi, tribünden fırlatılan şişe bir insanı öldürür mü veya şişeyle vurularak ölmüş bir insan, mermi ile vurularak ölmüş bir insandan daha mı az ölü olur? Ya da Libya toprağında kaçan bir masum insanın, stadyum toprağında koşan bir insandan daha az veya daha çok olan suçu nedir?
*
Stadyumlara şişeler yağıyor; “af beratları” ise yine aynı şişenin içinde: Bu şişe rakı şişesi ve içi alkol kokuyor. Mazeret şu: Sarhoştum abi!..
Böyle bir dangalaklık hangi kitapta yazar?
Stadyum girişlerinde çakmakların, bozuk paraların bile toplandığı malum. Peki, sahalara rakı şişeleri yağarken “sarhoştum” savunması yeterli mi?
Bunun cevabı ise, kanunlarımızın sahilinde uzanmıııııış, yatıyor: Filmler dahil, hiç bir yerde sigara içemezsin! Peki bira, şarap, rakı?.. Sigara içersen şu kadar para cezası ödersin! Rakı mı içtin kardeş; işkembeci, kahveci şu tarafta!..
*
Yeşilay Cemiyeti’nin bile gönül rahatlığıyla alkol düşmanlığı yapamadığı bir ülkedeyiz, ne acı... Havadan bomba iniyor insanların başına, mermi iniyor, şişe iniyor, ne acı!..
Savunma: Şişeyi diktim kafama, sarhoş oldum, hatırlamıyorum!..
Evet, şişeye ceza gündemde: Adam öldürmeye tam teşebbüsten... Sahaya inen boş rakı şişesi... Bulunduğu stadyumun aydınlatma direğine... Ortasından sıkıca bağlanarak ve tam yirmi sene bağlı tutularak, infazına!..

Muammer Erkul


alıntıdır...

valla kardeş çok çok çok güzel bi paylaşım olmuş. tamam sigara içmek güzel bişey diil ama içki içenler hiç mi çevresine zarar vermiyor?? en azından alkollü olmak suç sayılmayıp hafifletici sebep oluyor. bize heryerde yasak sigara içmek. ama onlara?? kıyabilecek can potansiyelleri dikkate alınırsa biz çok masumuz... neyse ellerine sağlık..


Serbest Kürsü

MollaCami.Com