Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


cocuklarımıza karsı vazıfemız

Yüce Allah’ın biz insanlara lütfettiği önemli nimetlerden biri, geleceğimizin teminatı, gönül meyvelerimiz ve mutluluk sebebimiz olan çocuklarımızdır. Allah bu mutluluğu herkese yaşatsın. Kuran-ı Kerim’in ifadesiyle çocuklarımız, “dünya hayatının ziyneti,” aynı zamanda Rabbimizin bize emanetidir.

Aile, millet ve ümmet olarak geleceğimizi çocuklarımıza emanet edeceğiz. Bu sebeple yavrularımıza karşı maddi manevi sorumluluklarımız vardır.
Maddi sorumluluğumuz; onların yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarını sağlamaya çalışmaktır. Bunu yaparken helal ve harama dikkat etmemiz gerekir.

Aziz Müslümanlar!
Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) evlatlarımıza karşı sorumluluğumuzu şöyle ifade etmiştir: “Çocuklarınıza iyi muamele edip iyilikte ve ikramda bulununuz. Onları en güzel şekilde terbiye ediniz.”
İster kız, ister erkek olsun, herhangi bir ayırıma tabi tutmadan, evlatlarımızı Allah’ın rızasına uygun olarak yetiştirip, topluma kazandırmak bizim asli görevlerimizdendir.
Güzel bir terbiyeden geçmeyen çocuklar kötü alışkanlıklara müptela olup, millî, dinî ve ahlâkî değerlerimizden kopabilirler. Ebeveynler çocuklarına sahip çıkıp korumazlarsa, farkına varmadan onları suça itmiş, hayatlarını karartmış olabilirler.
Yüce Rabbimiz çocuklarımızla ilgilenmemiz hususunda şöyle buyurmaktadır: “Ey müminler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insan ve taş olan bir ateşten koruyun.”
Bu âyetle ilgili Hz. Ömer (r.a.) Peygamber Efendimize: “Ya Rasulallah! Kendimizi ateşten koruruz fakat çocuklarımızı nasıl koruyacağız”? diye sorunca Allah Rasûlü şöyle buyurdu: “Allah’ın size yasakladığı şeylerden onları sakındırır, emrettiği şeyleri siz de onlara emrederseniz, bu şekilde korumuş olursunuz.”

Çocuklarımızı, çevrenin, kötü arkadaş grubunun, internet ve televizyon gibi iletişim araçlarının olumsuz etkilerine karşı özenle korumalıyız, değerli müminler... Ayrıca alkol, uyuşturucu, kumar vb. her türlü kötü alışkanlıklara karşı uyarmalı ve onları korumak için gerekli tedbirleri almalıyız.
Tutum ve davranışlarımızla çocuklarımıza iyi örnek olup onlara iyi terbiye vermeliyiz ki yüz akımız olsunlar. Kötü örnek olursak, iyi eğitip terbiye edemezsek o zaman da yüz karamız olurlar. Atalarımız ne güzel söylemişler: “Eğri ağacın doğru gölgesi olmaz.”
Yeni nesillere karşı vazifelerimizi yaparken Allah Teâlâ’nın yardımını istemeyi de unutmayalım. O’nun bize öğrettiği Kur’an’daki şu duayı dilimizden düşürmeyelim: “Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle.”
Hutbemizi bir hadis-i şerif meâliyle bitirmek istiyorum. Hz. Peygamber (s.a.v.) buyurdular ki: “Bir baba evladına iyi bir terbiyeden daha güzel bir miras bırakamaz.”
Yüce Rabbimiz, bizlere hayırlı nesiller versin, yarınımızı bugünümüzden daha güzel eylesin.


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com