Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ŞEVKAT TOKADI VE HİKMETİ

ŞEVKAT TOKADI VE HİKMETİ

Müminlerin hayatları boyunca karşılaştıkları her olay, her durum ve başlarına ge-len herşey muhakkak bir hikmet üzere olur. Hiçbirşey tesadüfi değildir. Yaşadığımız her an kader-i ilahiyeye göredir ve düşünebilenler ve akledebilenler için daima hayırlıdır.

İnsan zayıf olarak yaratılmıştır, birçok eksikliği vardır; unutabilir, yanılabilir, gaflete düşebilir, hata yapabilir. Bunlar her ne kadar ilk bakışta kötü şeylermiş gibi gözükse de, inananlar için herşeyde bir hayır vardır ve bunu ancak görebilen bir göz görür. Bizim musibet sandığımız birşey sonunda büyük bir hayra dönüşebilir. Bu yüzden, sabırla, tevekkülle Cenab-ı Allah'a teslim olup kaderimizi seyretmeli ve herşeyden bir ders almayı bilmeliyiz.

Bediüzzaman'ın, karşılaştığı olaylarda hep Kur'an-ı Kerim ile değerlendirmeye ve ona göre bir sonuç çıkarmaya dikkat ettiğini görüyoruz. Bir olay ile karşılaşıldığında "Bu da nerden çıktı? " değil de "Bunun hikmeti nedir? " demek gerekir.

Cenab-ı Allah'ın müminler üzerinde sürekli koruması tecelli eder. Samimi ve vic-danlı, daima Allah'a yönelip dönen müminler; bazen yanlış bir yola sapabilirler veya yap-tıklarını yeterli görüp daha fazlasını yapamayabilirler, ya da nefisleri adına bir hareket ya-pabilirler. İşte bu gibi durumlarda Cenab-ı Allah hemen bir ikaz gönderir. Belki az şükrediyorsa, bir hastalık ile hem aczini, hem sağlığın nasıl bir nimet olduğunu anlamasını sağlar. Öyleyse her musibetin bir hikmeti vardır. Zahiren musibettir, batında hayırdır, hik-metlidir.

Bediüzzaman şefkat tokadı için "Hizmette halisane çalışanlara fütür geldiği vakit şefkatli bir tokat yerler, intibaha gelerek yine o hizmete girerler. " diyor. Kendisi hakkında ise şöyle söylüyor: "...Her ne vakit hizmette fütur verir, "neme lazım " deyip hususi, nef-sime ait işlerle meşgul olduğum zaman tokat yemişim. Hem de kanaatim geliyor ki ihmal-imden tokat yedim. Çünkü, hangi maksadım beni iğfale sevk etmişse onun aksi ile tokat yedim... "


"...O, kulları için küfre rıza göstermez. Ve eğer şükrederseniz sizin (yararınız) için ondan razı olur... " (Zümer Suresi 7)

Ayet-i kerime'de gördüğümüz gibi Cenab-ı Allah kulları yani kulluk görevlerini yapan müminler için küfre rıza göstermez. İşte bu yüzden şefkat tokatı, gaflete düşme, hata yapma veya nefsine uyma gibi yanlışlıklar içine giren ancak arınmaya niyetli olan müminler için bir ikaz ve doğruyu bulduran bir rahmettir. şefkat tokatı, müminin hatasını anlaması, yanlışını düzeltmesi için bir vesiledir. Bu, Cenab-ı Allah'ın müminler üzerinde bir rahmetidir.

Ancak başa gelenin bir tokat olduğunu anlayabilmek gerekir, bunun için de gerekli olan kavrayış ve anlayış müminde vardır. Sonuçta yapılan yanlışı fark etmek vakit geçirmeden düzeltmek önemlidir. Fakat daha makbul olanı bir şefkat tokadı gelmesini beklemeden doğruyu bulabilmek ve onu yapmaktır.
serap akıncıoğlu

Allah razı olsun. Herkesin fıtratına göredir. Kimi bir musibette, kimi bir ayrılıkta, kimi bir hastalıkta bulur selameti.
Kimi garip şevkat ile yudum, yudum içer şerbeti
Kimine yaramaz şerlilerin illeti
Özlemiştir sevgi ile muhabbeti
Kimi ister illa bela ile musibeti
Özledim yâr ille de sohbeti
Ya Rab mu 'minlere ver Resulun elinden kavuşma şerbeti.


Serbest Kürsü

MollaCami.Com