Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bitkilerden İnsanlara: Yeni Bir Virüs Salgınının Başlangıcı mı?

Bitkilerden İnsanlara: Yeni Bir Virüs Salgınının Başlangıcı mı?

Kuduzdan HIV’ye ve kuş gribine birçok hastalığın, hayvanlardan insanlara bulaştığı bilinen bir gerçek. Peki bitkilerden insanlara geçebilen bir virüs olup olmadığını düşündünüz mü? Araştırmacıların bu soruya cevabı bu zamana kadar “Hayır, mümkün değil.” şeklindeydi.

Ancak, Mediterranean Üniversitesi’nden (Fransa) Didier Raoult’un keşfettiği bir virüs türü bu görüşü değiştirebilir. Çünkü bu virüs hem bitkilere zarar verirken aynı zamanda insanlarda da etkisini gösteriyor. Şu ana kadar sadece biber bitkilerinde görülen bir tür “Hafif Benek Virüsünün” (mild mottle virus) insanlarda da ateş, ağrı ve kaşıntıya neden olduğu ortaya çıktı. Eğer, diğer çalışmalarla da desteklenirse, ilk defa bir bitki virüsü insan sağlığını tehdit etmesi nedeniyle dikkate alınacak.

Bitki virüsleri, enfekte ettikleri bitkiler ile birlikte insan sindirimine girer ve ardından dışkı olarak atılırlar. Bu bilgi dahilinde, Raoult, 304 farklı kişiyi kapsayan bir çalışmaya başladı. Bu çalışma sırasında 304 bireyin dışkılarında bulunan Hafif Benek Virüsü ile bu kişilerde görülen ateş, ağrı ve kaşıntı semptomları inceledi. Sonuç olarak, dışkısında virüsü taşıyan 21 kişinin bu semptomları göstermeye daha eğilimli olduğu ortaya çıktı.

Her ne kadar, Raoult bu durumu, bitkilerden insanlara bulaşan bir viral hastalığın başlangıcı olarak yorumlasa da, herkes bu görüşe katılmıyor. Tulane Üniversitesi’nden (ABD) virolog Robert Garry’e göre, bu virüslerin, insan hücrelerine girmek için gerekli yüzey reseptörleri bulunmuyor. Dolayısı ile virüslerin insan hücrelerini doğrudan enfekte etme şansları yok. Ayrıca, Raoult’un yaptığı çalışmada incelenen semptomların alışılagelmiş belirtiler olduğunu ve elde edilen verilerin rastgele sonuçlardan ibaret olduğunu belirtiliyor.

Öte yandan, Raoult elde ettiği verilerin doğruluğuna güveniyor. İddiasına göre, virüs doğrudan hücreyi enfekte etmese bile, içerdiği viral DNA, insan hücresinde bulunan RNA’sının çalışmasını bir şekilde engelliyor.

Her ne kadar, Raoult, araştırma sonuçlarını ciddi bir şekilde savunsa da, şu anki durum küresel bir viral alarm vermekten çok uzak. Her şeyden önce bu verilerin güvenilirliği paralel çalışmalarla da onaylanmalı. Bu tür bir onay gerçekleşse bile, görülen semptomlar fazla ağır olmadığı için şimdilik endişelenmeye gerek yok.

Raout’un konu hakkında yazdığı “Pepper Mild Mottle Virus, a Plant Virus Associated with Specific Immune Responses, Fever, Abdominal Pains, and Pruritus in Humans” başlıklı makaleye buradan tam sürüm olarak ulaşabilirsiniz.

BiyoRSS


Bilim ve Teknoloji

MollaCami.Com