Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Engelli yaşam engelsiz mutluluk

Görmeyen gözler

500 milyon engelli insanın yaşadığı bir gezegendeyiz. Bu sayıya her yıl 500 bin... Bu rakamların tümüne gözlerimizi kapatmamız, hepimizin birer potansiyel engelli olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Onlar başardılar

Çağrı Bilgin: Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi BaşkanıÇağrı Bilgin, körlüğü bir engelden ziyade; yalnızca bir karakteristik olarak değerlendirdiğini özellikle belirtiyor. 'Kör veya az gören bir kişiyi de, görme duyusunun kullanılmadığı bir yaşamda, ayakta kalabilmek için alternatif teknikler geliştirmek zorunda olan kişi olarak tanımlıyorum. Sakatlardan ziyade, onlara sunulan yaşam koşullarının engelli olduğunu düşünüyorum. Kendimi bildim bileli körüm. 1993 yılında, Boğaziçi Üniversitesi'nde, Uluslar arası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü'ne devam etmeye hak kazandım. Koç Bilgi Grubu şirketi olan GVZ Ses Teknolojileri A.Ş.'nde Ürün Yöneticisi olarak çalışmaya başladım.

Selim-Kerim Altınok kardeşler:

Altınok kardeşler, görme engelli ikizler. Görme engelini hayatlarının hiçbir döneminde sorun haline getirmeden kendi dünyalarında çok mutlular. İlkokul sıralarında gözleri az da olsa ışık aldığından dolayı normal bir okula gitmişler. Selim,' Kerim'le beraber İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni sınıf birincisi ve ikincisi olarak bitirdik. Aynı üniversitede master ve hukuk alanında doktora yaptık. Hukuk Fakültesi ile beraber İstanbul Devlet Konservatuarı yarı zamanlı batı Şan bölümünü de bitirdik.' Altınok kardeşler bir kamu kurumunda Hukuk Danışmanı olarak çalışıyorlar. Kendi kendilerine İngilizce öğrenen, Amerika'da bulunan bir üniversiteden de dersler alan ikizler, bilgisayar ve İngilizce sayesinde hayatlarını zenginleştirmişler. Satranç alanında derecelere sahip olan ikizler, gitar, keman, mandolin, blok flüt ve akerdeon çalıyorlar.

Bunları biliyor musunuz?

-Devlet Tiyatro Opera ve Balesi, gösterilerini engellilere ücretsiz sunmaktadır.


-Engelliler, Milli Parklardan ücretsiz yararlanmaktadır.


-Türk Hava Yolları ile seyahat halinde belirlenen esaslar doğrultusunda engelliler %40 indirimden yararlanmaktadır.


-Devlet Demiryolları ana hat yolcu trenleri ile seyahat halinde engelliler %20 indirimden yararlanabilir.


-Telsim- Turkcell cep telefonlarında görüşme ücretinden indirimli olarak yararlanabilir.


-Belediyeler toplu taşıma araçlarından engellileri ücretsiz veya indirimli olarak yararlandırmak zorundadır.


-18 yaşını bitirmiş ve herhangi bir yerde geliri olmayan Emekli Sandığı'na veya bulunduğu yerdeki valilik veya kaymakamlık makamlarına başvuru yaparak 2022 sayılı yasa gereğince aylık bağlanmasını talep edebilir.


-Engellilerin kullandığı araç ve gereçler il ve ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından karşılanabilmektedir.


-Oy kullanırken seçim kurumlarının engelliler için düzenleme yapmaları gerekmektedir.


-Toplu iş sözleşmelerinde engelli işçiler aleyhine hükümler konulamaz.


-El ve ayak fonksiyonunu tamamen yitirmiş bulunan engellilerin yurt dışından getirecekleri özel tertibatlı minibüsler Gümrük Vergisi'nden muaftır.


-Engelli kendi işini kurduğu zaman Gelir Vergisi indiriminden yararlanabilir.


-İşverenlerin, belirli bir mesleği olan engelliyi, öncelikle meslekleri ile ilgili işlerde çalıştırmaları gerekmektedir.


-Meslek edindirme kurslarından yararlanan engellilere, işe yerleştirmede öncelik tanınır.


-İmar mevzuatında ulaşabilirlikle (fiziksel engellerin kaldırılmasıyla) ilgili hükümler eklenmiştir. Buna göre kaldırımlar, yaya yolları, konutlar engellilerin ulaşabilirliğine uygun olarak yapılmak durumundadır.


-Kamu kurıumlarının sakat memur çalıştırma yükümlülüklerinin kontrolü başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı sorumlu ve yetkilidir.

Hazırlayan: Simge Yıldırım-13


Engelliler Köşesi

MollaCami.Com