Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kapkaççılara verilen ceza

Tanzimat devri sonlarına kadar İstanbul'daki kapkaççılar, hırsızlar ve yankesiciler eşeğe ters bindirilmişlerdir. Bu ceza yalnızca İstanbul'da değil, Anadolu'nun birçok yerlerinde Cumhuriyet'e kadar tatbik edilmiş bir cezadır.

Evlere, dükkanlara girmeyen, pazar yerindeki sergilerden, dükkan önlerinden, insanların ellerinden mal çalıp kaçan kişilerle yankesicileri, ya yeniçeri ya da halk yakaladı mı, bunlar en yakın yeniçeri kolluğuna (karakola) götürülürdü. Çorbacı divanında, suçlu sorguya çekilir, eğer suçlu olduğu anlaşılırsa elleri arkasına bağlanarak bir semersiz eşeğe ters oturtulurdu. Sonra, sabahtan akşama kadar üç gün süren bir dolaştırma, suçluyu halka gösterme cezası başlardı. Boynuna, hırsız mıdır, yankesicimidir, neyin nesi olduğu bildirilir bir yafta asılırdı. Eşek kalabalık bir yerde durdular, suçluyu dolaştıran yeniçeri ya da kollukçu, adını-sanını, yerini-yurdunu, bağıra bağıra saymaya başlardı.

Kapkaççının, yankesicinin eğer ilk suçuysa, halka gösterme cezasının son günü, 'yüzü ak olsun' düşüncesiyle, yüzüne çanaklar dolusu yoğurt sıvanırdı. İkinci defa bu suç tekrarlarsa, yoğurt sıvanmasından sonra kolluk (karakol) önünde falakaya yatırılırdı.Hırsızlığı, yankesiciliği meslek haline getirmiş olanlarsa, hem yoğurtla sıvanırlar, hem dayak yerler, hem de hapse atılırlardı.

Elbet, bütün bunlardan sonra artık o kişi şehirde dikiş tutturamaz, başka yerlere savuşmak zorunda kalırdı, bu utanç verici cezaya bir daha çarptırılmamak içinde giitiği yerde namusuyla yaşamaya mecbur kalırdı.


Tarihi hakikatler

Günümüz kapkaccilarini degil essege ters bindirmek, essegi hirsizin sirtina bindirsen yinede uslanmazlar...
Eskilerin hirsizinde bile onur varmis meger...
Günümüzde 20 lira icin adam öldüren insan kiligindaki hayvanlarda onur ne gezer.

Paylasimin icin tesekkürler...ibret verici.

günümüzde hele bir yapsınlar..

insan hakları deyip çıkarlardı sokaklara:)


Tarih

MollaCami.Com