Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Gençliğin Kıymetini bilmek Gerekir...



Gençliğin Kıymetini bilmek Gerekir...

İmam Rabbani'nin Mevlana Şemseddin'e yazdığı mektup: Fakirleri seven Mevlana Şemseddîn! ALLAH Teâlâ sizi yükseltsin! Gençlik zamanının kıymetini biliniz! Bunu, oyun ile faydasız şeylerle geçirmeyiniz! Ceviz ve kozalak gibi faydasız şeyler arkasında gençliğini tüketenler, sonunda pişman olurlar, âh ederler.

Fakat böyle yapmakla ellerine bir şey geçmez. Hâllerinizi bildiriniz!

- Beş vakit namazı cemaat ile kılınız!

- Halâl, harâm olan şeyleri iyi öğreniniz! Bunları birbirine karıştırmayınız!

Kıyamette azaplardan kurtulabilmek, ancak İslâmiyet'in sahibine uymakla olur "aleyhi ve âlâ âlihissalevâtü vetteslîmât" Geçici lezzetlere, çabuk biten, tükenen dünyalıklara aldanmamalıdır. ALLAH Teâlâ iyi işler yapmayı kolaylaştırsın! Âmîn.

ALLAH'tan başka hiçbir şeye düşkün olmayın!

Bu mektup, Mektubat'ındaki yüz seksen beşinci mektuptur. Mensûr-i Araba yazılmıştır.

ALLAH Teâlâ sizi, Muhammed aleyhisselâmın İslâmiyet'i yolunda bulundursun! Bütün kuvvetinizle, ALLAH Teâlâ'nın rızasına kavuşmak için, çalışmanızı nasip eylesin!

Bize ve size lâzım olan şey, kalbi, ALLAH'tan başka şeylere düşkün olmaktan kurtarmaktır. Kalbin bu kurtuluşu da, ALLAH Teâlâ'dan başka, hiçbir şeyi düşünmemekle olur. Bir insan, eğer bin sene yaşamış olsa, kalbinden hiçbir şey geçmez. Çünkü kalp, ALLAH Teâlâ'dan başka her şeyi unutmuştur.

Bir Farisi şiirde denilmiştir ki: "İş budur. Bundan başka, her şey hiçtir!"

Namazları cemaatle kılın, kötülerle birlikte olmayın!

Bu mektup, Mektubat'ındaki seksen beşinci mektuptur. Fethullah-i Hâkim'e yazılmıştır.

ALLAH Teâlâ, sizi, beğendiği işleri yapmağa kavuştursun! İnsana önce itikadını, imanını düzeltmek lâzımdır. Bundan sonra, sâlih ve yararlı işleri yapmak gerekir. İbadetlerin hepsini kendinde toplayan ve insanı ALLAH Teâlâ'ya en çok yaklaştıran yarar şey, namazdır.

Peygamberimiz (sav): "Namaz dinin direğidir. Namaz kılan kimse, dinini kuvvetlendirir. Namaz kılmayan, elbette dinini yıkar" buyurdu. Namazı doğru dürüst kılmakla şereflenen bir kimse, çirkin kötü şeyler yapmaktan korunmuş olur. Ankebût suresinin kırk beşinci ayetinde mealen: "Doğru kılınan namaz, insanı fahşâdan ve münkerden herhâlde uzaklaşdırır" buyruldu.

İnsanı kötülükten uzaklaştırmayan namaz!

İnsanı kötülüklerden uzaklaştırmayan bir namaz, doğru namaz değildir. Görünüşte namazdır. Bununla beraber, doğrusunu yapıncaya kadar, görünüşü yapmayı elden bırakmamalıdır. Büyüklerimiz: "Bir şeyin hepsi yapılamazsa, hepsini de elden kaçırmamalıdır" buyurdu. Sonsuz ihsân sahibi olan Rabbimiz, görünüşü hakikat olarak kabul edebilir.

Namazları cemaat ile ve huşu ve hudû ile kılmalıdır. Çünkü insanı dünyada ve ahirette felâketlerden, sıkıntılardan kurtaracak ancak namazdır. Müminûn suresi başındaki âyet-i kerîmede meâlen: "Müminler herhâlde kurtulacaktır. Onlar, namazlarını huşu ile kılanlardır" buyruldu.

Gençlerin ibadeti, daha kıymetlidir!

Tehlike, korku bulunan yerde yapılan ibadetin kıymeti kat kat daha çok olur. Düşman saldırdığı zaman, askerin ufak bir iş görmesi, pek çok kıymetli olur. Gençlerin ibadet etmeleri de, bunun için daha kıymetlidir. Çünkü nefislerinin kötü isteklerini kırmakta ve ibadet etmek istememesine karşı gelmektedirler.

Ashâb-ı Kehf, bir hicret yaparak din düşmanları arasından çıktıkları için şerefli oldular. Peygamberimiz (sav) bir hadîs-i şerîfde: "Fitnenin, fesâdın çoğaldığı zamanda ibadet etmek, hicret ederek benim yanıma gelmek gibidir" buyurdu. Görülüyor ki, din düşmanlarının güçlük çıkarması, ibadetlerin şerefini arttırmakta, sevabı kat kat çoğalmaktadır. Zarar yapmak istemeleri, Müslümanlar için faydalı olmaktadır. Dahâ ne yazayım? Oğlumuz şeyh Behâeddîn, ALLAH adamları ile görüşmekten sıkılıyor. Zenginlerle, dünyaya düşkün olanlarla bulunmak istiyor. Onlarla düşüp kalkmanın, insanı felâkete götüreceğini anlayamıyor. Onların yağlı, tatlı yemeklerinin zehir gibi gönlü öldüreceğini, ahlâkı bozacağını düşünemiyor.

Kötü arkadaşlardan kaçının!

Âmân âmân kötü arkadaşlardan kaçınız! İnsanın dinine, imanına saldıran tatlı dilli, güler yüzlü korkunç düşmanlara aldanmamak için, çok uyanık olunuz. Sahîh olan hadîs-i şerîfde: "Mal ve mevki sahiplerine, malı için, makamı için alçalan kimsenin dininin üçte ikisi gider" buyruldu.

Mal için, mevki kazanmak için, İslâm düşmanlarına eğilenlere, dinlerinden, ibadetlerinden vazgeçenlere yazıklar olsun! Sonsuz nimetleri, saadetleri, birkaç günlük eğlence için elden kaçırıyorlar

( alıntı )

emeğine sağlık kardeşim.........

ben bişeye takıldım
mevlana ile şemsettin 40 lı yaşlarda birbirleriyle tanışmıyolar mı
genç derken neyi kasdediyo anlamadım
yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com