Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Virüsleri Kimler, Niye, Neyle Yazarlar

Virüsler bilgisayar ortamında yazılmış küçük programcıklardır.

Yani herhangi hack, müzik programı gibi birer programcı tarafından yazılmış programlardır. Farklı olarak, yayılırlar yani diğer programlara kendilerini bulaştırabilirler. Kısaca virüsleri böyle tanımlayabiliriz...

Kimler neden Virüs Yazar?

Aslında bu soruya cevap vermek çok zordur,çünkü bu güne kadar bulunmuş olan binlerce virüsü yazanlar daha tespit edilememişlerdir. Edilenlerin sayısı çok azdır. Bu yüzden hiç bir yazar için %100 bu nedenden virüs yazıyor diyemeyiz. Fakat bazılarının zevk ve bilgisini kanıtlamak için kimisinin de bu işi para için yaptığı söylenebilir. Bazı tanıdıklarıma göre virüs yazarlarının çoğu anti-virüs geliştiricilerdir. Programlarının satabilmesi için bu yola baş vurmaktadırlar. Araştırmacıları göre virüs yazarlarının çoğu uzman birer bilgisayar kullanıcıları işletim sistemleri hakim insanlardır. Çoğu sosyal olmayan insanlardır deseler de uzmanlar ben pek buna inanmıyorum. Tanıdığım bütün virüs yazarları çok sosyal şeker insanlardır: )

Virüsler hangi dillerle yazılırlar?

İlk başta şunu söylemek gerekir ki iyi bir virüs yazmak çok zordur. Yani piyasada dolaşan kodlardan söz etmiyorum iyi virüslerden söz ediyorum.Eğer aramızda virüs yazmaya hevesli arkadaşlar varsa çok kasmaları gerekir.. Virüsler genellikle Assembly diliyle yazılsada pascal diliyle de yazılanları da vardır.

*Assembly dili: Dos ve Windows işletim sisteminde doğrudan çalıştırılabilirler. Sıkı virüs yazarları tarafından kullanılırlar.

*C/C++ dili: Toplumda artık her kesin duyduğu diller bunlar. Bilgisayara tek anlamıyla hükmetmek isteyenler bu dillerden vaz geçmezler.

*VBS dili: Visual Basic Script dili özellikle e-mail ile bulaşan virüslerde tercih edilir.

*Java/JS-ActivX dili: İnternet tabanlı virüs yazanlar tarafından tercih edilirler.

*WSH: Windows un Script Host dili. Kullanan kaldı mı bilmiyorum ama...

Virüs Türleri

*Boot Virüsleri:Disketlerin ve sabit disklerin Boot sektörlerine bulaşırlar.(Brain, Stoned, Michelangelo, Cansu)

*Program Virüsleri:Doğrudan çalışan *.COM *.EXE türü dosyalara bulaşırlar.

En sık rastlanan virüslerdir genel olarak mail yoluyla bulaşırlar.

(CIH, Trakia, Darkavenger, Uğur Mumcu, : ) )

*Makro Virüsleri: Microsoft Office, Word, Excel, Power Point yazılarına ve Access veritabanı dosyalarına makro programı olarak bulaşırlar.(Laroux,Cap)

*ActivX Java Virüsleri: Web sayfası kodlarında bulunan Java programlarını ActiveX kontrollerini kullanarak faaliyet gösterir. Zarar verici olabildikleri gibi zararsız gibi görünüp aslında sizde ne kadar şifre zavazingo varsa hepsini kötü niyetli insanlarada yollayabilir.(Exception, Gigger)

*Worms: Ağlar yoluyla yayılırlar. Yayılma sırasında her hangi bir başka programa gerek duymazlar. En popülerleri mail yoluyla yayılırlar .Bir çoğu program ve Makro virüslerinin özelliklerini taşır.(Melissa, Love Letter, Nimda)

*Trojanlar: Bir program içerisinde gelirler. Bulaşmazlar,kullanıcıların kopyalaması sonucu yayılırlar. Şimdi ne demek bu? Öyleki bu tür dosyaların amacı size zarar vermek değildir asıl amaçları sizin ne kadar dosyanız şifreniz varsa çalmaktır siz programı çalıştırdığınızda size trojan'ı yollayan kişi tarafından bir nevi o kişiye sizin bilgisayarınıza kullanma izni vermişsiniz demektir.(NetBus, Sub7, Turkojan, Prorat, Schoolbus)

*Joke: Aslında bunlar virüs değillerdir. Size virüs izlenimi verdirip içinizi kaldırırlar ama aslında sizinle eylenirler. Makinanız 30 saniye içinde formatlanacaktır diyip 30 dan geri sayanları veya Tıklar tıklamaz format c:/q yazıp sanki makinanızda ne var ne yok siliyormuş gibi görünen eylendirici virüsümsülerdir.

Nasıl korunuruz?

En etkili çözüm yollu Anti-Virüs tarzı programlar kullanmaktır.%100 çözüm yolu olmasa da Anti virüsler işinizi görür. Tabiki sadece av kurmakla bitmeyecek işler nasıl ki her gün yeni bir virüs çıkıyorsa sizinde haftada bir virüs programınızı update etmenizde çok büyük fayda vardır. Bunun yanı sıra bilmediğiniz kişilerden gelen mailleri açmamak da size çok iyi bir güvenlik salıyacaktır. Dedikten sonra bir noktaya dikkat çekmek istiyorum... Size gelen mailleri açtığınızda bir şey olmaz maille birlikte gelen ekleri açtığınızda virüs size bulaşır...

Anti-Virüs programını güncelleştirmekle kalmayıp işletim sistemimizi de update edin(Windows)çıkmış çıkacak servis packleri takip edin. Bu tür packler işletim sisteminizdeki açıkları kaptır. Bir firewall kullanın. Java virüslerinden korunmak için Internet Exploler'ın güvenlik seviyesini en az Orta seviyede tutun. Birde şunu unutmayın: siz onlardan korktukça onlar daha çok zarar verecektir.

Son olarak virüslerle kardeş kardeş yaşamayı öğrenin :))

:D
virüssüz belleğin beyninden şüphe ederim :P :)

teşekkürler degerli kardeşim


Teknolojik Araştırmalar ve Haberler

MollaCami.Com