Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


HASTA ZİYARETİNİN EDEPLERİ

Hasta olan Müslüman kardeşini ziyaret etmek çok sevaptır.Hastayı ziyaret eden Cenab-ı Hakkın rahmetine gark olur. Bir hastanın ziyaretine gidildiği zaman, kapıya varınca, içeri girmeğe müsaade istenir. Besmele ile girilir, sağ tarafına oturulur,içeri girince selam verilir, hal hatır sorulur. Acil şifalar dilenir. Bir ihtiyacı varsa yapılır.

Hasta ziyaretinde, keskin bakışlarla hastanın yüzüne bakılmaz. Asık suratlı olarak yanında oturulmaz. Güler yüzlü olunur. Onun sevdiği şeylerden bahsedilir. Sevineceği haberler verilir. İnşaallah kısa zamanda iyileşeceksin, eski haline geleceksin... gibi iyi temennilerini bildirmelidir. Böyle sözler hastayı ferahlatır.

Hastanın yanında fazla oturmamalıdır. Hasta ziyaretlerinde hastadan dua istemelidir. Çünkü hastanın duası meleklerin duası gibidir. Hastanın yanında hayırlı konuşmalı, dua etmelidir. Çünkü melekler, bu dualara amin derler.

Hastanın yanından kalkarken, ona şifa bulması için dua etmelidir. Cenaze namazlarında bulunmalıdır. Kabirleri ziyaret etmelidir.
Bu üç şeyi muntazam yapan hastalıktan kurtulur. Dünya sevgisi yok olur. Kalbi nurlanır, basiret gözü açılır.

Hastalık, günahın affolmasına sebep olur. Hastalık dert, keder, günahları götürmez. Bu acılara sabretmek günahları götürür.

Ağır hastanın yanına kimseyi sokmamak doğru değildir. Hasta istemese de, salih insanlar gidip, bir ihlas okuyacak kadar oturmalıdır. Kimse görüşmesin , konuşmasın denildi diyerek hastayı bundan mahrum etmemelidir. Yanına salih kimseler girip Yasin-i şerif okumalıdır. Sessiz okumakta faydalıdır.

Hasta yanında, hastalığı artıracak meraklı sözler söylememeli, gazetelerden, hikayelerden, mal, ticaret, siyasetten laf açmamalıdır.

Hasta yanında, evliyanın alimlerin ve salihlerin menkıbeleri ve sözleri konuşulmalı, bunlara sevgisi artırılmalıdır. Evliya-yı kiramın hatırlanılması rahmete sebep olur.


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com