Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Keyfiyet Denince Tam Olarak Ne Anlamalıyız?

Kemiyet adet çokluğudur. Keyfiyet ise bir şeyin esası ve kalitesidir. Kemiyet ile keyfiyet birbirlerinin zıddıdırlar. Kemiyet, daha çok sayıca çokluk ve bol miktarda bulunma anlamında kullanılır. Keyfiyet ise sayıca az olsa bile kalitede ve değerde büyüklük anlamında gelmektedir.

Mesela; elmas ile kömürde, kömür boldur ve kalitesizdir, elmas ise azdır ve kalitelidir. Bin ton kömürün olmasından, yüz gram elmasın olması evladır.

İnsanlar arasında da bu mana geçerlidir. Kalifiyeli ve keyfiyetli bir eleman, kalifiyesiz ve keyfiyetsiz bin elamandan evladır. Keyfiyetli bir insan bazen keyfiyetsiz bin elamandan daha fazla iş yapar ve daha verimli olur. Bu maddi manevi her alanda aynıdır.

Allah da insanların sayı ve adet çokluğuna değil, iman ve ibadet noktasından keyfiyetine bakıyor. Allah katında bir milyar avam Müslüman, keyfiyetli olan bir Hazreti Ali (r.a) kadar önem kazanamaz.

Aynı keyfiyet ve kemiyet esası; ibadet ve dualar için de geçerlidir. İhlas ve marifet ile yapılan az bir dua, ihlassız ve marifetsiz yapılan çok duadan daha faziletli ve sevaplıdır. Mesela; Hazreti Ali (ra)’in yaptığı keyfiyetli bir dua, avam insanın ömründe yapmış olduğu kemiyetli duaların hepsinden daha kıymetli ve daha faziletlidir.

Vird ve duaların keyfiyetlisi ihlas ve marifet yoğunluğu olanlarıdır, kemiyetlisi ise sayıca çok ama ihlas ve marifet yoğunluğu bakımından zayıf ve eksik olanlardır. Peygamber Efendimiz (asv)'in bir ayetten aldığı feyiz bazen bir nebinin ömründe aldığı feyze muadil, yani eşdeğer olabilir.

İşte ibadet ve feyizlerin de böyle keyfiyet derece ve mertebeleri vardır. Bize düşen bu hususta çabalamaktır. Yani ibadet ve dualarımızın ihlas ve marifet yoğunluğunu ziyadeleştirmek gerekiyor.


Selam ve dua ile...


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com