Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Türkiye'de GDO'lu ürün var mı?



Türkiye'de GDO'lu ürün var mı?

GDO NEDİR?
Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) deniyor

TÜRKIYE’DE GDO’LU ÜRÜN VAR MI?

Geniş çaplı bir denetim olmadığı için Türkiye’de ne kadar alanda GDO’lu ürün yetiştirildiği bilinmiyor. Bununla birlikte biyogüvenlik yasası geçtiğimiz ay çıktığı için genetiği değiştirilmiş bitkilerin kontrolsüz biçimde Türkiye’ye girdiği ve gıda sanayiinde yıllardır kullanıldığı biliniyor. Yapılan bir çalışmaya göre Türkiye’de satılan 800’e yakın gıda maddesi, GDO içeriyor.

Özelikle GDO’lu soya ve mısır, geniş bir ürün yelpazesindeki gıdalarda yer alıyor; Sucuk, salam, sosis gibi kırmızı etin kullanıldığı ürünler, Fındık-fısık ezmesi, çikolata, hazır çorbalar, kola ve meyve suları, unlu mamüller, süt tozu, bebek mamaları..

Konuyu sağlık açısından ele alan bazı bilimadamları, GDO içeren yiyeceklerin insan sağlığına zararlı olaileceğini savunuyor. Gen bitkinin içine yerleştirildiği için, onu tüketenlerin de risk altında olacağı, sağlık konusundaki eleştirilerde sık sık dile getiriliyor.

GDO’ların hedef olan ürün hariç diğerlerinde nasıl bir etki yaptığı bilinmiyor. Zaman zaman bu gıdaların kansere yol açacağı iddiaları dil getirilse de bunun doğruluğunu kanıtlayan bir araştırma henüz yapılmadı.

Sizler için sitemizde kısa bir araştırma yaptık ve daha önce GDO ile ilgili yapılan paylaşımları aşağıda toplu olarak verdik. Bunların dışında sorularınız varsa ya da ben daha çok bilgi edinmek istiyorum diyen varsa yardımcı olmaya hazır ve nazır olduğumuzu bildirmek isterim.

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,14435.0.html

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,15563.0.html

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,24329.0.html

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,112.0.html

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,19823.0.html

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,11100.0.html


Bilim ve Teknoloji

MollaCami.Com