Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Öğrenemediğimiz Dersler, Unuttuğumuz İlkeler

Öğrenemediğimiz Dersler, Unuttuğumuz İlkeler

İstanbul ve Tekirdağ’daki sel felaketi, insanlık halimiz hakkında ne kadar da çok şeyi ifşa etti. Öfke, hüzün, cesaret, çaresizlik, pişmanlık, vurdumduymazlık, sorumluluk, sorumsuzluk, küçük hesaplar, büyük laflar, “ders almalıyız” itirafları, “sorumlular nerede?” naraları... Hepsi de bize ait, bizi ele veren haller. Bir tarafta tevekkül, öbür tarafta isyan... Bir tarafta çaresizliğimizin itirafı, öbür tarafta toplum mühendisliği...

Bunların hangisi doğru diye sormanın bir anlamı yok. Hem hepsi doğru, hem hepsi yanlış. Çünkü bu haller insanlığımız kadar kırılgan, karmaşık, netameli, ümit vadeden, ümit kıran haller. Herkes bu doğal afeti, kendi makamınca yaşadı. Kimisi isyan etti, kimisi tevekkül... Kimisi sessizce ağladı, kimisi çığlık çığlığa... Kimimiz suçlamak için birilerini aradık, kimimiz “benim payıma düşen ne?” dedik.

Bütün bu tepkilerin arasında bir tanesi özellikle dikkatimizi çekti: “Bu bizim başımıza nasıl gelir?” Biz kalkınmış bir ülke olsak, bunlar olmazdı diyenler. AB standartlarına ulaşamadığımız için bu haldeyiz diyenler. Çağdaşlaşamadık diye bu kadar can kaybımız oldu diye ah vah edenler. “Zaten bizden adam olmaz” deyip işi iyice karamsarlığa vuranlar.

Bu tepkilerin hepsi tek tek tahlile muhtaç ve her biri kendi makamında bir gerçekliğe tekabül ediyor. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki, Avrupa’da da doğal afetler oluyor ve ne tedbir alınırsa alınsın insanların ölümünün önüne geçilemiyor. Amerika’da her yıl yüzlerce insanın bu tür afetlerde hayatını kaybettiğini de biliyoruz.

Evet tedbir alalım ve kendi hata ve kusurlarımızı başkalarına mal etmeyelim. Ama biraz da teslimiyet, sorunları sukünet içinde atlatmamıza yardımcı olacaktır. Kul tedbir alır, takdir Allah’ın.

Halil Akgün

Halit Akgun beyefendi size katiliyorum da bizde nedense hersey hemen Allah birakiliyor, "Allah korusun" mantigi ile hic onlem alinmiyor,
Biz dere yatagina ev yapmasak, alt yapimiz modern olsa,hafif bir yagmurda tasmasa daha az insanimizi bu tur felaketlerde kaybederiz.
bakin japonyada cok siddetli depremler oluyor, bizim kadar insan kaybetmiyorlar,
Sen butun onlemini al, kuralina, kanuna uy ondan sonra takdiri ilahi,
bizde bu ters isliyor, diger medeni ulkelerden farkimiz bu.
Bizdeki siyasetciler oy kaygisi ile insanlarin dere yatagina ev yapmasina izin verdiler, yada goz yumdular, sonucta bir suru can gitti. Yazik, cok yazik, bizde insan hayati cok ucuz cokkkk!!!!!!


Serbest Kürsü

MollaCami.Com