Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Zilhicce Ayının Fazileti

Önümüzdeki çarşamba günü gireceğimiz Kameri Ayların on ikincisi ve Haram Ayların dördüncüsü olan Zilhicce Ayının Fazileti
Bu ay, İslam’ın beş esasından biri olan hac farizasının ifa edildiği umumi afv ayıdır. Arafat’a çıkıldığı, Allah için milyonlarca kurbanın kesildiği ve bir senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı mübarek bir aydır.
Peygamber Efendimiz bir Hadisi Şeriflerinde “Allahü Teala Hazretlerine ibadet olunan günlerden, Zilhicce günlerinden daha sevimli gün olmadı. Zilhiccenin her bir günkü orucu, bir senelik oruç kıymetindedir her gecesindeki kıyam, Kadir Gecesindeki kıyamı gibidir.” buyurmuşlardır.
İbni Abbas (R.A.)’den rivayet olundu ki; “Zilhiccenin Birinci Günü; Adem (A.S)’ın mağfiret olunduğu gündür kim o gün oruç tutarsa Hz Allah o kimsenin bütün günahlarını mağfiret eder. İkinci Günü; Yunus (A.S)’ın duasının kabul edilip balığın karnından kurtulduğu gündür. Kim o gün oruç tutarsa bütün seneyi ibadetle ihya etmiş sevabı alır. Üçüncü Günü; Zekeriyya (A.S.)’ın duasının kabul olduğu gündür kim o gün oruç tutarsa Hz Allah o kimsenin duasını kabul eder. Dördüncü Günü; İsa (A.S)’ın dünyaya teşrif buyurduğu gündür her kim o gün oruç tutarsa Hz Allah o kimseden âcizliği ve korkuyu kaldırır ve kıyamet günü o kimse, iyi kimselerle beraber olur. Beşinci Günü; Musa (A.S)’ın dünyaya teşrif buyurduğu gündür her kim o günü oruçlu geçirirse nifaktan beri ve kabir azabından emin olur. Altıncı Günü; Hz Allah’ın hayrı fetih eylediği gündür her kim o gün oruçlu olursa Hz Allah o kimseye rahmetle nazar eder.O kimse ebedi azap görmez. Yedinci Günü; Oruçlu olan kimseye Hz Allah cehennemin kapılarını kapatır otuz kolaylık kapısı açar otuz güçlük kapısını kapatır. Sekizinci Günü; Oruç tutan kimseye Hz Allah o kadar çok şey ihsan eder ki sayısını ancak Hz Allah bilir. Dokuzuncu Günü; Oruçlu olan kimsenin orucu o kimseye o seneye de gelecek seneye de kifayet eder.”

Bu mübarek ayın faziletini bizlere bildiren Rasulullah Efendimiz Hadis-İ Şeriflerinden birkaçında şöyle buyurmaktadır;
“Hiçbir ibâdetin kıymeti, Zilhicce ayının ilk on gününde yapılanın kıymeti gibi olamaz.”
“Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevap verilir.”
“ “Bu on günün hayrından mahrum olan kimseye yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu [Arefe] günü oruçla geçirmelidir. Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla
bitmez.”


“Zilhiccenin ilk on günü fazilette bin güne, Arefe günü ise, on bin güne eşittir.”
Peygamber Efendimiz, Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin, diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince, Eshab-ı Kiram; “Ya Resulallah, Allah yolundaki cihattan da mı daha kıymetlidir.” diye sual ettiler. Peygamber Efendimiz, cevabında, “Evet cihattan da kıymetlidir. Ancak canını, malını esirgemeden harbe gidip şehit olan kimsenin cihâdı daha kıymetlidir.” buyurdu.
Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutanın, ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çoluk çocuğu belâlardan muhafaza olur, günahları af olunur, iyiliklerine kat kat sevap verilir, ölürken kolay can verir, kabri aydınlanır, Mizan’da sevabı ağır gelir ve cennette yüksek derecelere kavuşur.
Zilhiccenin on günü içinde muhtaçlara yardım eden, Peygamberlere tazim etmiş olur. Bu on gün içinde, bir hasta ziyaret eden, Hak teâlânın dostları olan kulların hâtırını sormuş ve ziyaret etmiş gibi olur. Bu on gün içinde ilim meclisinde bulunan kimse, Peygamberler toplantısında bulunmuş gibi olur.
Bu mübarek ayda hacca gidemeyen müminlerin bu günlerde oruç tutmaları çok büyük fazilettir. O bakımdan kurban bayramından evvel 9 gün oruç tutmalı,10. günü kurban kesilinceye kadar bir şey yemeyip oruçlu bulunulmalı ve orucunu kurban eti ile açmalıdır. Hiç olmazsa 8’inci gün ile beraber, 9’uncu günü (Arefe günü) oruçlu olmak lazımdır.

Sohbet için güzel bir konu.. Hz.Allah razi olsun.. InsaAllah bizlerde bu sevaplara nail olanlardan oluruz..

Ellerine sağlık AKINCI kardeşim çok faideli bilgiler :)

Bu kıymetli aydan Rabbim feyizlendirsin inşallah.
Güzel paylaşım ve hatırlatmanızdan dolayı da ALLAH (c.c) razı olsun.



Bu kıymetli aydan Rabbim feyizlendirsin inşallah.
Güzel paylaşım ve hatırlatmanızdan dolayı da ALLAH (c.c) razı olsun.


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com