Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hac İbadetinin Fazilet ve Ehemmiyeti

[size=10pt][font=Verdana] Ey şeref-i İman ile müşerref olan ehl-i İman,
[color=blue]Hutbemiz Hacc İbadetinin Fazilet ve Ehemmiyeti Hakkındadır.
Hacc lügaten; kasdetmek, yönelmek manasına gelir.
Istılâhda ise; muayyen zamanda Kâbe-i Muazzama’yı ve civarındaki mübarek ve muhterem mekanları usulüne muvafık olarak ziyaret etmek ve buralarda yapılması gereken diğer ibadetleri yerine getirmeye denir.
Hacc ibadetinin hükmü farzdır. Farziyyeti kitap, sünnet ve icma-i ümmet ile sabittir. Kitabda delili Al-i Imran suresinin 96 ve 97. ayet-i kerimesidir ki bu ayet-i kerimesinde Mevlâmız mealen:
“Doğrusu insanlar için vaz’olunan ilk ma’bed, elbette Mekke-i Mükerremedeki o çok mübarek ve bütün alemîne hidayet olan beyttir. O’nda açık ayetler var, İbrahimin makamı var ve O’na dahil olan eman bulur, yoluna gücü yeten her kimsenin O Beyti haccetmesi de insanlar üzerine Allah’ın bir hakkıdır ve kim bu hakkı tanımazsa her halde Allah’ın ihtiyacı yok, O bütün alemînden ganîdir.” buyuruyor.
Rasûlüllah (sav) Efendimiz’de Hadîs-i Şeriflerinde:
“İslâm beş esas üzerine kurulmuştur. Allah(cc)’dan başka ilah bulunmadığına ve Muhammed (sav)’in Allah’ın Peygamberi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, haccetmek ve Ramazan ayında oruç tutmaktır.” buyuruyorlar. Ayrıca bütün müctehidin-i kiram hazeratıda haccın farz olduğunda ittifak etmişlerdir.
Hacc ibadeti hicretin dokuzuncu senesinde farz kılınmıştır.
Ancak Peygamber Efendimiz aynı sene Hacca gidememişler ertesi sene gitmişler ve hacc farizasını ifa buyurmuşlardır.
Muhterem Mü’minler,
Mevlâmız Kabe-i Muazzama’ya Beytullah demekle zatına nisbet ederek teşrif, tahkim ve minnet cihetlerinden faziletlendirmiştir. Kâbeyi, ziyareti ve tavafı, kul ile Cehennem azâbı arasında bir perde ve kalkan kılmıştır.
Namaz ve oruç bedeni ibadetlerdir. Zekât mali bir ibadettir. Hacc ise hem bedeni hem de mali bir ibadettir. Bu farz hem bedende olan sıhhat ve selametin, hemde mal varlığının bir şükrüdür.
İhlas ve samimiyetle sırf Allah(cc)’ın rızasını gözeterek hacca gitmek büyük bir fazilet, yüce bir ibadettir. Bu yüce ibadeti hakkıyla ifa eden bir mü’min, günahlarından arınıp tertemiz olduğu gibi, Allah(cc)’ın rahmetine de mazhar olur.
Rasul-i Ekrem (sav) Efendimiz buyuruyorlar ki: “Yakışmayan sözü ağzına almayıp, Allah(cc)’ın hududunu aşmadan hacca giden kimse anasından doğduğu gün gibi, günahlarından tertemiz olarak hacdan dönmüş olur.”
Bir başka hadis-i şerifte:
“Cenab-ı Hakk arafe günü kullarını ateşten azad ettiği kadar, hiçbir günde azad etmez. O onlara (rahmetiyle) yaklaşır. Sonra meleklerinin yanında onlarla iftihar eder.
Yine buyuruyorlar ki:
“Hacc ve umreye gidenler Allah(cc)’ın temsilcileridirler. Duâ ederlerse (Allah cc) dualarını kabul eder. İstiğfar ederlerse günahlarını afveder.”
Hz. Ali (kv) Efendimiz Hz. Ömer (ra) Efendimize hitaben: “Hz. Allah(cc) Elestü bezminde bütün ruhlardan söz aldığı zaman , o sözü yazdı ve Hacer-ul Evsedin içine koydu. İşte bu taş mü’minlerin, sözlerinde durdukları için lehine, kafirlerinde inkar ettikleri için aleyhlerine şahidlik edecektir.” buyurdular.
Bu sebebledir ki her namaz vaktinde kıbleye müteveccih olarak namaza durduğumuzda bir nüshası hacer-ul esvedin içersinde yazılı olan ahdimizi hatırlamış ve tazelemiş oluyoruz.
Hacc seferine çıkacak kimselerin riayet etmeleri icab eden bir kısım edebler vardır. Bunlardan başlıcaları:

Tam helal bir mal ile hacc etmelidir. Çünkü helal olmayan bir mal ile hac yapılması haramdır.
Yola çıkmadan evvel kul borçları varsa ödenmelidir.
Günahlardan tevbe etmeli, kazaya kalmış ibadetler varsa, onları kaza etmelidir.
Hac yolculuğuna Perşembe veya pazartesi günü sabahleyin başlamalıdır.
Ailesi, komşusu ve dostları ile vedalaşmalı ve onların dualarını dilemeli, bunun için onları ziyarete gitmelidir. Onlarda kendisini hac dönüşü karşılayıp ziyaret etmelidirler ki bu da bir sünnettir.
Hacca giderken ve hacdan dönünce evinde iki rek’at namaz kılmalı ve dua etmelidir.
Muhterem Mü’minler,
Yüce dinimiz İslâm’ın kendisi üzerine bina edildiği beş şeyden birisi olan Hac, ömürde bir defa yapılması gereken bir ibadet olup, emredilen ibadetlerin sonu, İslamiyetin tamam (a ermesi) ve dinin kemalidir.
Alah-ü Teâlâ Hz.: “Bugün dininizi ikmal ettim. Size nimetimi tamamladım. Sizin için din olarak İslâm’ı ihtiyar ettim” mealindeki âyet-i celîlesini, Peygamber Efendimiz (sav) vedâ haccında cum’a günü Arafatta bulunduğu esnada indirdi. Ne büyük bir ibadettir ki, edâ edilmezse din kemalini kaybediyor. Mazeretsiz olarak onu terk edenler, sapıklıkta Yahudi ve Nasaraya müsavî oluyorlar. Ancak ihlas ve samimiyetle Allah ve Rasulünün hakkı için Hacc ibadetini ifaya çalışan Salih mü’minler ise Peygamberimizin şu duasına nail ve mazhar oluyorlar.
Peygamberimiz (sav) Efendimiz Hz. Hadîs-i Şeriflerinde buyuruyorlar ki:
“Allahım! Hacıları ve Hacıların mağfiret dilediği kimseleri affeyle.”

( mollacami.net - ücharfbeşnokta )

RAHMAN razı olsun gitmiyenler hayırlısı ile en kısa zamanda gitmeyi gidenlerde tekrarını nasip eylesin..


RAHMAN razı olsun gitmiyenler hayırlısı ile en kısa zamanda gitmeyi gidenlerde tekrarını nasip eylesin..


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com