Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


işçi haklarına osmanlıdan örnek... (fatih s. mehmet)

Fatih sultan mehmet han hz. adını taşıyacak caminin inşaatında kullanılacak mermer sütunları kestiren rum mimarlarından İpsilanti Efendiye bir sebebten kızıp elini kestirir.
bunun üzerine ipsilanti efendi, ilk istanbul kadısı Hızır çelebiye başvurur.Haksızlığa uğradığını belirtip hakkının padişahtan alınmasını ister.
Kadı padişahı çağırtır.Padişah girdiğinde ipsilanti efendi davacı makamında ayakta durmaktadır. Padişah "maznun" minderine bağdaş kurmak üzereyken Kadı efendi kükrer:
"BEGÜM; HASMINLA MÜRAFAA-İ ŞER' OLUNACAKSIN ( beyim , davacı ile yüzleştirileceksin.) AYAĞA KALK!
Padişah kalkar kendisini savunması istenince hata ettiğini belirtir. kadı efendi "kısasa kısas" hükmünü verir. Hüküm gereğince Padişahın eeli kesilecektir.
Dinleyenler dehşetten ve hayretten donakalmıştır. Padişah boynunu büküp hükme rıza göstermiştir. Durum o kadar gergindir ki ipsilanti efendinin eli ayağı titremeye başlar. aklı başına gelir gibi olunca kendisini padişahın ayaklarına atar.
"Davamdan vazgeçtim. İslam adaletinin büyüklüğü karşısında küçüldüm. Böyle bir cihangirin elini kestirip kıyamete kadar lanetmeyi göze alamam."
Fatih Sultan Mehmet in eli kesilmekten kurtulur.Ama tazminat ödemesi gerekmektedir. KESTİRDİĞİ ELİN DİYETİNİ ŞAHSİ GELİRİNDEN ÖDER.ayrıca birde ev verir.
Mahkeme sonrası herkes çıktığı zaman , padişah kadıya döner:
"bak a hızır çelebi , bu padişahtır deyu iltimas eyleseydin, ŞER'İ ŞERİFE MUGAYİR HÜKÜM VERSEYDİN şu kılıçla başını koparırdım. "
Kadı hızır çelebi minderini kaldırır. minderinin altında duran demir topuzu padişaha gösterir:
" SİZDE PADİŞAHLIĞINIZA MAĞRUREN HÜKMÜ TANIMASAYDINIZ BİLLAHİ BU TOPUZLA BAŞINIZI EZERDİM"

Teşekkürler kardeşim

Hayvanin bile haklarini kanun ile garantiye almis Osmanli ecdadimizin böyle Hak ve hakikat ile tam bir adalet icinde hükmetmis olmasi beni bir kez daha onurlandirdi.

Tesekkür edrim kardesim..

Biz onurlanabiliyoruz ne güzel gayrısı ise amma da atıp tutuyor Osmanlım hakkında.Okuyup da ibret alsalar ya!
Allah razı olsun .


Biz onurlanabiliyoruz ne güzel gayrısı ise amma da atıp tutuyor Osmanlım hakkında.Okuyup da ibret alsalar ya!
Allah razı olsun .

biz gurur duyuyoruz ya hiç olmazsa...
unutturmaya çalışıyorlar işte şanlı geçmişimizi, Halbuki Osmanlı olmasa ortada tarih namına pek birşey kalmayacak..Tarihi yazan ecdadın torunlarıyız vesselam...


Tarihi, Ibretli Hikayeler

MollaCami.Com