Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Araba fiyatına gen haritası

Araba fiyatına gen haritası

Nature Biotechnology" adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre; araba fiyatına gen haritası çıkarmak mümkün...


Gen haritasını çıkarmak beşte bir ucuzladı.

"Nature Biotechnology" adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, Stanford Üniversitesinden bilim adamlarının geliştirdiği yeni teknik sayesinde, gen haritasını çıkarmanın fiyatı 50 bin doların altına indi.

Üniversitenin tıp merkezinin yazılı açıklamasında, bir "Boeing 747"nin fiyatına eşit olan ve uçağı dolduracak kadar bilim adamının gerekli olduğu bu işlemin artık iki kişiyle ve bir üst sınıf araba fiyatına yapılabileceği vurgulandı.

Araştırmayı kaleme alan Stephen Quake, Dimitry Pushkarev ve Norma Neff, bu yeni aşamanın genetik ve insan sağlığı alanlarında yeni uygulamalara ışık tutacağını belirttiler.

Stanford araştırma ekibinin kullandığı yeni teknik, eski yöntemlerde olduğu gibi, bir kişinin veya bir canlı organizmanın binlerce DNA kopyasının haritasını çıkarmak yerine, sadece bir DNA molekülünün haritasını çıkarma üzerine kurulu.

Araştırmacılar, böylece gen haritasının pahalı tekniklerin verdiği yüzde 95 neticeye benzer netice verdiğini belirtiyor.

Maliyeti 3 milyar doları bulan gen haritasının 2001 yılında bir proje kapsamında çıkarılmasından bu yana gen haritası çıkarmanın fiyatı sürekli düştü. Geçen yıl, gen haritasını çıkarma fiyatı 250 bin dolardı.



AA

paylaşımın için çok teşekkür ederim kardeşim eline emegine saglık

gen haritasını kim ne için çıkarır?

nerelerde gereklidir.

Gen haritaları biyolojinin ve genetik mühendisliğinin olmazsa olmazıdır. Genetiği değiştirilmiş organizma oluşturmak için gen alışverişi yapılacak iki canlının veya hücrenin gen haritası bilinmesi gerekiyopr. Hangi enzimle(makasla) hangi noktadan nasıl bir kesim yapabilceğimizi anlamak ve proteinleri oluşturacak gen bölgeleri tanımak için. Örneğin insülin yani şeker hastalarının kullanmak zorunda olduğu ilaç genetik mühendisliği ile oluşturulmaktadır. İlk olarak insanda insülin proteinini transkribe edecek gen bölgesi biliniyordur ve bu bölgeden gen makasları adını verdiğimiz resitriksiyon endonükleaz enzimleri ile kesim yapılır ve hücreden çıkarılan bir gen halkasal genomu aynı enzimle kesilmiş bakteri genomuna transfer edilir ve ligaz adı verilen yapıştırıcı enzimlerle iki ucu yapıştırılır. Ve bakteri hücreleri çok hızlı çoğaldığı için -hatta eğer gen plazmid adı verilen halkasal genomlara transfer edilmişse daha da hızlı çoğalır- Normal koşullarda elde edebileceğimizden daha fazla insülin proteini elde edebiliriz.

Gen haritalarının bilinmesi GDO ların hazırlanması yanında tıpta hastalıkların daha anne karnında teşhisi ve tedavisinde çok önemlidir. Normal yani sağlıklı bir insanın gen haritası şüpheli kişilerden elde edilen gen haritaları ile karşılaştırlır. Ve sorunlu olan gen bölgesi tespit edilerek mutasyona uğramış bu gen bölgesine doğru nükleotidler (DNA nın temel yapıtaşları ) eklenerek hasarlı bölge onarılır. Bu uygulama sadece alzheimer, kanser fenilketonuri ve anemi gibi genetik hastalıklarda uygulanmaktadır.

Gen haritaları bu yönleri ile biyologlar-genetikçiler ve tıpçılar tarafından çıkarılmaktadır. Ve uygulama alanları en çok yukarıda bahsedilenlerdir. Bunların yanında evrimciler de çok fazla genetik haritalara başvuruyorlar canlılar arasındaki akrabalık ilişkilerini oranlamak için bu arada yapılan son çalışmlarda tavuklarla gen haritalarımız maymundalardan daha yakın çıkmış. Umarım bu haritalar evrimcilerin gaflet uykusundan uyanmaları için de bir vesile olur.

Daha fazla detay için aşağıdaki linkleri de inceleyebilirsiniz.

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,14435.0.html
http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,15563.0.html

piyasada para sağlık sektöründe dönmekte..

sonra gıda sektörü, giyim gelmekte..

heleki sağlık sektörü artık tamamen zalimleşmiş ve gaddarlaşmış. insanların canlarını okuyorlar. gen bilimcileride bol bol araba alırlar artık :))

Evet sağlık sektörü aldı başını gidiyor. Özellikle kalıtsal hastalıklar ve estetik çok ön planda ve estetik alanında resmen insanlar sömürülüyor. Kalıtsal hastalıklara gelince çok dikkatli olunması gerekiyor. Bu konuda çok tecrübeli olan üniversite hastanelerini tercih etmek daha mantıklı diye düşünüyorum.
Kim ne alırsa alsın önemli olan o değilde yeterki işlerini doğru yapsınlar ve vicdan sahibi olsunlar. Bu daha ilk olduğu için bu kadar pahalı -aynen teknoloji ürünlerinde olduğu gibi- ilerde muhakkak bu alanda kullanılabilcek ucuz kitler oluşturulduğunda bir bisiklet fiyatına da gen haritasını çıkartabiliceğiz. :)

Gıda sektörünün önemli olması ise insanların artık organik ve steril gıdalara bunun da ötesinde daha kolay hazırlanan gıdalara eğilimi. Artık bu devirde çoğu kimse reçelini, mantısını, turşusunu içeceğini evinde yapma ihtiyacı duymuyor. Özellikle çalışan hanımlar. E durum böyle olunca da gıda sektörünün ekmeğine bal çalmış oluyoruz. :)

Giyim sektörüne gelince orayı anlayabilmiş değilim. Tek bildiğim hiç bu kadar çul çaput meraklısı olmamıştı bu millet. ::)


Bilim ve Teknoloji

MollaCami.Com