Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Berât Kandili -hutbe

Muhterem Muslumanlar!
Bu haftaki hutbemiz.....................................................................baglayan gece idrak edecegimiz BERAT KANDILI hakkindadir. Berât Kandili Kur'ân-ı Kerîm'in levh-i mahfuzdan dünyâ semasina indirildiği, insanların bir senelik hayat ve rızıklarının gözden geçirildiği, müslümanların af ve lütuflara nâil olduğu gecedir.Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), bir hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurmuşlardır: "Kim şu beş geceyi ihyâ ederse, kalplerin öldüğü gün onun kalbi ölmez. Bunlar; cuma, berât, kadir, arefe ve iki bayram geceleridir."
Bu gecede büyük hasletler, faziletler vardır. Bu faziletlere sebeb olan en mühim âmil, Yüce kitabımız Kur'ân-ı Kerîm’in Levh-i mahfuz’dan dünya semâsına indirilmesi ve hikmetli her işin, bu gece ayrılarak vazife sahiplerine tevzi olunmasidir.Bu hususla alakali olarak Kur`an-i Kerim`de soyle buyruluyor:“Hâ-mîm. Helâl ile Haram ve sâir hükümleri açıkça bildiren bu kitaba yemîn olsun ki, hakikat, biz o kitabı mübârek bir gecede indirdik. Gerçek biz o Kur’ân-ı Kerîm’le kâfirlerin uğrayacakları azabı haber vericileriz. O gece öyle bir gecedir ki her hikmetli iş nezdimizden sâdır olan bir emirle, o gecede ayrılır.” (Sûre-i Dûhan, 1-5).

Muhterem Muslumanlar!
Bu mubarek gecede hiç olmazsa bir Tesbih namazı kılınır. Birde Berât gecesinde “Hayır namazı” namıyla 100 rek’at bir namaz vardır ki,bu namazi kılan kimse o sene ölürse, şehidlik mertebesine nâil olur.Her rek’atte Fâtiha’dan sonra 10 İhlâs-ı şerif okunur. İki rek’atte bir selâm verilerek 100 rek’ate tamamlanır. Her rek’atte 100 İhlâs-ı şerif okumak suretiyle 10 rek’at da kılınabilir. Bu ibâdet hakkında Rasûlullah Efendimiz şöyle buyuruyor: “Kim bu gecede yüz rekat namaz kılacak olursa Cenâb-ı Hak ona yüz melek gönderir otuzu o kişiyi cennetle müjdeler, otuzu ona cehennem azabından teminat verir, otuzu ise o kişiden dünya âfetlerini defeder, 10’u ise o şahıstan şeytânın hile ve tuzaklarını def ederler.”
Berat Gecesi`nden sonraki gun de oruclu olmak lazimdir.Zira Peygamber Efendimiz soyle buyuruyor: "Şabanın 15. gecesinde(yani Berat Gecesinde) ibâdet için kalkınız, gündüzünde de oruç tutunuz. Zira Allâhü Teâlâ güneşin batışı ile beraber dünya semâsına Rahmetiyle tecelli eder de, şöyle buyurur: Bir mağfiret dileyen yok mu? Onu bağışlayayım. Bir rızk isteyen yok mu? İstesin de vereyim." Bu dâvet, tan yeri ağarıncaya kadar devam eder.
Hutbemize bir hadis-i serifle nihayet verelim.Peygamber Efendimiz (s.a.s.) soyle buyuruyor:"Muhakkak Cenâb-ı Hak, bu gecede bütün müslümanları mağfiret eder. Ancak, kâhinler, sihirbazlar, müslümanlara kin ve buğz eden bid’at ehli kimseler, ısrarla içki içmeye devam edenler, ana ve babasına eziyet edenler, zinaya devam edenler müstesna, bunlar bu büyük rahmet ve mağfiretten istifade edemezler."


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com